ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι προειδοποιούν για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις

Γερμανία: Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι προειδοποιούν για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις
Reuters

Αξιωματούχοι των αρχών ασφαλείας της Γερμανίας προειδοποιούν πως η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, δεδομένου του αυξημένου αριθμού των ισλαμιστών που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί. Ωστόσο σε μια προσπάθειά τους να καθησυχάσουν τους πολίτες, οι ίδιοι αξιωματούχοι τόνισαν πως θα αυξήσουν τις προσπάθειές τους για τη σύλληψη και απέλαση υπόπτων.

Στη Γερμανία σημειώθηκαν πέντε τρομοκρατικές επιθέσεις το 2016, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου τον Δεκέμβριο που οδήγησε στον θάνατο 12 ατόμων. Οι Αρχές της χώρας αποσόβησαν ακόμη επτά επιθέσεις, όπως ανέφερε ο Hans-Georg Maassen, πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος.

«Πρέπει να περιμένουμε περισσότερες επιθέσεις από μεμονωμένα άτομα ή τρομοκρατικές ομάδες», είπε ο Maassen, σύμφωνα με το Reuters, αναφερόμενος στις συνεχώς αυξανόμενες απειλές ασφαλείας που εντοπίζονται.

«Η ισλαμιστική τρομοκρατία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση» της υπηρεσίας μου «και την αντιλαμβανόμαστε ως μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει η εσωτερική ασφάλεια της Γερμανίας», συμπλήρωσε.

berli

(Η επίθεση στην Χριστουγεννιάτικη αγορά/REUTERS/Fabrizio Bensch)

Η ετήσια έκθεση της Υπηρεσίας για το 2016 όριζε τον αριθμό των Ισλαμιστών στη Γερμανία στους 24.400, συμπεριλαμβανομένων 9.700 σαλαφιστών – ο αριθμός τους έχει ανέβει στους 10.100 το 2017. Στο σύνολο (των 24.400) περιλαμβάνονται και 10.000 μέλη της τουρκικής ισλαμιστικής κίνησης Milliu Gorus.

Ο αριθμός είναι μειωμένος σε σχέση με το 2015, όμως σύμφωνα με την έκθεση, αυτό δεν μειώνει και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο», ξεκαθαρίζει το κείμενο, αναφέροντας πως υπάρχει μια μετατόπιση προς περισσότερο επιθετικές μορφές τρομοκρατίας. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως εκατοντάδες «τζιχαντιστές» διείσδυσαν στη χώρα μαζί με μετανάστες που έφτασαν στη Γερμανία τα τελευταία δύο χρόνια.

maassen

(Ο Hans-Georg Maassen/REUTERS/Axel Schmidt)

Αξιωματούχοι ασφαλείας παρακολουθούν στενά περίπου 680 πιθανές ισλαμιστικές απειλές. Οι περισσότεροι ύποπτοι ανήκουν στις τάξεις των σαλαφιστών, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών Thomas de Maiziere.

Ο ίδιος τόνισε πως η Γερμανία έχει αυξήσει τις προσπάθειες της για την πάταξη της τρομοκρατίας σημειώνοντας ρεκόρ συλλήψεων, ποινικών διώξεων και απελάσεων το περασμένο έτος.

Ο Maassen ενημέρωσε πως περίπου 930 άνθρωποι έφυγαν από τη Γερμανία για να πολεμήσουν στο πλευρό του ISIS στη Συρία ή το Ιράκ. Το 20% είναι γυναίκες. Απ΄ αυτούς οι 145 έχουν χάσει έκτοτε τη ζωή τους.

police

(REUTERS/Kai Pfaffenbach)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ