ΚΟΣΜΟΣ

Τίλερσον: ΗΠΑ και Τουρκία αποκαθιστούν τις σχέσεις εμπιστοσύνης τους

Τίλερσον: ΗΠΑ και Τουρκία αποκαθιστούν τις σχέσεις εμπιστοσύνης τους
Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Περί αποκατάστασης των σχέσεων των ΗΠΑ με την σύμμαχο της Τουρκία, έκανε λόγο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, μη παραδεχόμενος όμως πως η χώρα του προχωρά σε κινήσεις που προκαλούν την Άγκυρα.

Τα σχόλια αυτά του Τίλερσον έγιναν μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο είχε συνομιλίες για θέματα περιφερειακής ασφάλειας. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν και στη στήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην κουρδική συριακή οργάνωση YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) για να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές του ISIS από τη Ράκα.

«Νομίζω ότι αρχίζουμε να ανοικοδομούμε κάποια από την εμπιστοσύνη που είχαμε απολέσει μεταξύ μας. Έχασαν την εμπιστοσύνη μας σε κάποιο βαθμό, εμείς χάσαμε τη δική τους», είπε ο Τίλερσον μιλώντας στους υπαλλήλους του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία θεωρεί τις YPG παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και φοβάται ότι οι Κούρδοι θα επιχειρήσουν να ιδρύσουν ένα κουρδικό κράτος που θα περιλαμβάνει και τουρκικά εδάφη. Η Άγκυρα εξοργίστηκε τον περασμένο μήνα, όταν η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα και θα εξοπλίσει τις YPG. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ταυτόχρονα ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν πίσω τον οπλισμό αφού ηττηθεί το ΙΚ.

2017 07 09T154832Z 472130680 RC1E3710BA10 RTRMADP 3 USA TURKEY

(O Ρεξ Τίλερσον με τον Τούρκο ομολογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου/Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS)

Η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται επίσης να ικανοποιήσει το αίτημα της Τουρκίας και να εκδώσει τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια και κατηγορείται από τον Ερντογάν ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος, πέρσι τον Ιούλιο. Την οργή της Άγκυρας προκάλεσε και η απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης να ασκηθεί δίωξη σε Τούρκους αστυνομικούς και σωματοφύλακες επειδή επιτέθηκαν σε διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον.

Ο Τίλερσον δεν έκανε καμία αναφορά στα θέματα αυτά. Είπε μόνο ότι αφότου ανέλαβε επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει συναντηθεί με τον Ερντογάν τρεις φορές «και νομίζω σε κάθε συνάντηση τα πράγματα πηγαίνουν λίγο καλύτερα όσον αφορά τους τόνους μεταξύ μας».

Η σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία «είναι εξαιρετικά σημαντική όσον αφορά την ασφάλεια και τις μελλοντικές οικονομικές ευκαιρίες», συνέχισε, σημειώνοντας τη στρατηγική θέση της χώρας, στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. «Για αυτό πρέπει να επιδιορθώσουμε αυτή τη σχέση (...) και νομίζω ότι κάνουμε τα πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ