ΚΟΣΜΟΣ

Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ: Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τον θάνατο του αλ Μπαγκντάντι

Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ: Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τον θάνατο του αλ Μπαγκντάντι
REUTERS/Social Media Website via Reuters TV/File Photo

Τρεις ημέρες μετά την είδηση ότι ο αρχηγός του αυτοαποκαλούμενου «ισλαμικού κράτους» έχει σκοτωθεί και πως σύντομα θα ανακοινωθεί το όνομα του "νέου χαλίφη", ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις τοποθετήθηκε επίσημα, λέγοντας πως οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τον θάνατο του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Ο αλ Μπαγκντάντι έχει θεωρηθεί νεκρός ουκ ολίγες φορές, από το 2014, ωστόσο οι "μεγάλες δυνάμεις" δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες αυτές. Η τελευταία αντίστοιχη αναφορά έγινε στις 11/7, όταν το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε, επικαλούμενο το τηλεοπτικό δίκτυο Al Sumaria, ότι τζιχαντιστές τους έδωσαν την πληροφορία ότι ο «ηγέτης» τους έχει σκοτωθεί, χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες.

Λίγη ώρα αργότερα, το Συριακό Παρατηρητήριο, που έχει την έδρα του στη Βρετανία, τοποθετήθηκε σε ανακοίνωσή τoυ, λέγοντας πως έχουν «διασταυρώσει τις πληροφορίες» που μεταδόθηκαν, επιβεβαιώνοντας -εν μέρει- την είδηση.

Την ίδια μέρα, ωστόσο, η διάψευση ήρθε από εκπρόσωπο του Πενταγώνου.

wanted

Πηγή: rewardsforjustice.net

«Υποθέτουμε ότι είναι ζωντανός και μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο, και αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να το αποδείξω», καταλήγει ο Μάτις, με τον θάνατο του ηγέτη του ISIS να παραμένει ακόμη, ένα μυστήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ