ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Ένστολοι οργάνωσαν εξέγερση το βράδυ του Σαββάτου

Βενεζουέλα: Ένστολοι οργάνωσαν εξέγερση το βράδυ του Σαββάτου
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Christian Veron

Προς όλο και πιο επικίνδυνα μονοπάτια κινείται η Βενεζουέλα. Ομάδα ανταρτών φέρεται να οργάνωσε εξέγερση στην πόλη Βαλένσια της χώρας, προκειμένου, όπως δήλωσαν οι ίδιοι σε βίντεο, να αποκαταστήσουν την δημοκρατία στην χώρα.

Στο εν λόγω βίντεο που κυκλοφόρησε το πρωί της Κυριακής, η ομάδα των ανταρτών, που φορά στρατιωτικές στολές περιγράφει τα σχέδια της περί της εξέγερσης.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ντιοσντάντο Καμπέλο, έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση». Μία μάρτυρας στην Βαλένσια, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου δύο ωρών από το Καράκας, είπε ότι άκουγε πυροβολισμούς στην διάρκεια της νύχτας.

Αργότερα, ο Καμπέλο ανέφερε ότι η κατάσταση στην Βαλένσια έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Την ίδια ώρα, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της κράτησης των ηγετών της αντιπολίτευσης, αλλά και στην «καρατόμηση» της γενικώς εισαγγελέως της χώρας, που καθαιρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου μετά της αντιρρήσεις της σχετικά με την ορκωμοσία της νέας Συντακτικής Συνέλευσης.

2017 08 06T035033Z 1939925557 RC1B6AC5A300 RTRMADP 3 VENEZUELA POLITICS

(Ο Λεοπόλδο Λόπεζ με την σύζυγό του λίγο πριν από την σύλληψή του/Lilian Tintori Prensa/Handout via REUTERS)

Σε κατ' οίκον περιορισμό - εκ νέου - ο Λεοπόλδο Λόπεζ

Ο Λεοπόλδο Λόπεζ, ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, τέθηκε εκ νέου σε κατ' οίκον περιορισμό. Σύμφωνα με τη σύζυγό του Λίλιαν Τιντόρι που είναι επίσης εξέχον στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο Λόπεζ αποφυλακίστηκε το Σάββατο το βράδυ από την στρατιωτική φυλακή στην οποία τον είχαν μεταφέρει την Τρίτη. «Τον μετέφεραν στο σπίτι», έγραψε στο twitter η Τιντόρι.

Ο Λόπεζ, η πιο εμβληματική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα είχε αποφυλακιστεί στις 8 Ιουλίου μετά από τρία χρόνια και πέντε μήνες, για λόγους υγείας και είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό στο σπίτι του στο Καράκας. Ωστόσο, είχε μεταφερθεί ξανά σε στρατιωτική φυλακή από την οποία αφέθηκε ελεύθερος χθες το βράδυ για να τεθεί εκ νέου σε κατ'οίκον περιορισμό.

Σημειώνεται ότι οι Αρχές της Βενεζουέλας αποκατέστησαν την Παρασκευή το καθεστώς της κατ’οίκον κράτησης και για τον αντιπολιτευόμενο δήμαρχο του Καράκας, Αντόνιο Λέντεσμα, ο οποίος είχε συλληφθεί μαζί με τον Λόπεζ, δύο μόλις μέρες μετά τις αιματοβαμμένες εκλογές στη Βενεζουέλα.

Αμφότεροι, είχαν απευθύνει κάλεσμα στον λαό της Βενεζουέλας να εντείνει τη διαμαρτυρία και τις κινητοποιήσεις του ενάντια στον Νικολάς Μαδούρο, με αφορμή την συγκρότηση της Συντακτικής Συνέλευσης της χώρας μετά την εκλογική διαδικασία της περασμένης Κυριακής, την οποία σύσσωμη η αντιπολίτευση μποϋκόταρε, ενώ κατακρίθηκε και από την διεθνή κοινότητα.

2017 08 01T202100Z 488505448 RC166EEC0080 RTRMADP 3 VENEZUELA POLITICS

(REUTERS/Ueslei Marcelino)

Η Ορτέγα δεν αναγνωρίζει την καθαίρεσή της

Την ίδια ώρα, η γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας Λουίσα Ορτέγα αρνείται να αναγνωρίσει την καθαίρεσή της από τη Συντακτική Συνέλευση.

«Δεν αναγνωρίζω τις αποφάσεις αυτές...διότι αντίκεινται στο Σύνταγμα και τον νόμο», δήλωσε η Ορτέγα, καταγγέλλοντας «πραξικόπημα κατά του Συντάγματος» από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Η γενική εισαγγελέας θα αντικατασταθεί προσωρινά από τον «συνήγορο του λαού» (συνήγορο του πολίτη) Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ, ανακοίνωσε η Συντακτική Συνέλευση που αποφάσισε επίσης ότι η θητεία της θα έχει ανώτατη διάρκεια δύο ετών.

2017 08 06T004733Z 878373916 RC1C73B71010 RTRMADP 3 VENEZUELA POLITICS

(Η πρώην γενική εισαγγελέας Λούιζα Ορτέγκα/REUTERS/Ueslei Marcelino)

Για αιχμαλωσία των θεσμών μιλά η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας κατήγγειλε την «αιχμαλωσία» των θεσμών έπειτα από την καθαίρεση της γενικής εισαγγελέως Λουίσα Ορτέγα από την νέα Συντακτική Συνέλευση.

«Αυτό που συμβαίνει στην Βενεζουέλα είναι μια ολοκληρωτική αιχμαλωσία όλων των θεσμών από ένα στρατόπεδο, από ένα μοναδικό πολιτικό κόμμα», δήλωσε ο Χούλιο Μπόρχες, πρόεδρος του κοινοβουλίου, όπου η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία.

Η γενική εισαγγελία ζήτησε την Παρασκευή την ακύρωση της εναρκτήριας συνεδρίασης της Συντακτικής και η Ορτέγα ήταν η σημαντικότερη εκπρόσωπος θεσμού στη χώρα που εναντιωνόταν στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ