ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία:Μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές-Βοήθεια και από την Ισπανία στις προσπάθειες κατάσβεσης

Πορτογαλία:Μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές-Βοήθεια και από την Ισπανία στις προσπάθειες κατάσβεσης
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Rafael Marchante

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβέστες στην Πορτογαλία, που επιχειρούν σε δασικές πυρκαγιές οι οποίες έχουν ξεσπάσει στο κέντρο της χώρας. Την Κυριακή, για δεύτερη φορά φέτος, ενεργοποιήθηκε ο Eυρωπαϊκός Mηχανισμός Aλληλοβοήθειας, με δυνάμεις από την Ισπανία να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

«Η αρωγή προς την Πορτογαλία αποτελεί αυτή τη στιγμή προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευχαριστώ την Ισπανία που προσέφερε γρήγορα την υποστήριξή της μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και την αντίδραση στις κρίσεις Χρήστος Στυλιανίδης.

Η Ισπανία προσέφερε 120 πυροσβέστες 27 οχήματα και τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα, που αναπτύχθηκαν από την Κυριακή δίπλα στα πορτογαλικά μέσα και ένα Canadair που προσέφερε το Μαρόκο στο πλαίσιο μιας διμερούς συμφωνίας, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας (ANPC).

H ANPC ανέφερε στον ιστότοπό της πως στο σύνολο της επικράτειας εξακολουθούν να υπάρχουν έξι ενεργές πυρκαγιές που θεωρούνται «σημαντικές» και αντιμετωπίζονται από σχεδόν 1.300 πυροσβέστες, 400 οχήματα και 30 αεροπλάνα και ελικόπτερα.

2017 07 27T075320Z 913425735 RC1EFBA24110 RTRMADP 3 PORTUGAL FIRE

(Φωτογραφία αρχείου / Πηγή: REUTERS/Rafael Marchante)

Οι σημαντικότερες εστίες, οι οποίες ενισχύονται από την ξηρασία και τον καύσωνα, μαίνονται στο κέντρο της χώρας, στις περιφέρειες Σανταρέμ, Κοΐμπρα και Καστέλο Μπράνκο.

Η Πορτογαλία ενεργοποιεί για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι τον ευρωπαϊκό μηχανισμό αλληλοβοήθειας. Η χώρα είχε προσφύγει σ' αυτόν στα μέσα Ιουνίου, όταν μια γιγάντια δασική πυρκαγιά είχε στοιχίσει τη ζωή σε 64 ανθρώπους ενώ περισσότεροι από 200 είχαν τραυματισθεί κοντά στο Πεντρογκάο Γκράντε.

2017 07 26T213740Z 548592832 RC1107776870 RTRMADP 3 PORTUGAL FIRE

(Φωτογραφία αρχείου/Πηγή: REUTERS/Rafael Marchante)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ