ΚΟΣΜΟΣ

Το ιστορικό των επιθέσεων με οχήματα εναντίον πολιτών στην Ευρώπη

Το ιστορικό των επιθέσεων με οχήματα εναντίον πολιτών στην Ευρώπη
REUTERS/Fabrizio Bensch

Τα αυτοκίνητα ή τα φορτηγά χρησιμοποιούνται ως όπλα από τους τζιχαντιστές για να διαπράττουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη. Το απόγευμα της Πέμπτης, ο νέος στόχος των τρομοκρατών ήταν η Βαρκελώνη, όπου 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν.

Το Γαλλικό πρακτορείο κατέγραψε όλες τις παρόμοιες επιθέσεις που έχει διαπράξει το αυτοαποκαλούμενο ισλαμικό κράτος στην Ευρώπη:

Εθνική Εορτή στη Νίκαια της Γαλλίας

168536211


Πηγή: EPA/OLIVIER ANRIGO

14η Ιουλίου του 2016, ανήμερα της εθνικής επετείου της Ανεξαρτησίας στη Γαλλία, ένας Τυνήσιος, ηλικίας 31 ετών, παρέσυρε με το φορτηγό-ψυγείο που οδηγούσε πολίτες που είχαν πάει για να παρακολουθήσουν το σόου πυροτεχνημάτων στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ της Νίκαιας (νότια).

Ογδόντα έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 450 τραυματίστηκαν στην επίθεση.

Χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο

174245201


Πηγή: EPA/JULIAN STRATENSCHULTE

Την 19η Δεκεμβρίου του 2016, ένας Τυνήσιος εισβάλλει με το φορτηγό του σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 48.

Λίγες ημέρες αργότερα πέφτει νεκρός από πυρά αστυνομικών κατά τη διάρκεια ελέγχου στην Ιταλία.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Το Λονδίνο δύο φορές στο στόχαστρο

177753081


Πηγή: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Την 22α Μαρτίου 2017 ο οδηγός ενός οχήματος το ρίχνει πάνω στους πεζούς στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, με αποτέλεσμα τον θάνατο 4 ανθρώπων. Στη συνέχεια μαχαίρωσε και σκότωσε έναν αστυνομικό, προτού πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά έξω από το Κοινοβούλιο.

Την 3η Ιουνίου 2017 η βρετανική πρωτεύουσα θα βρεθεί εκ νέου στο στόχαστρο των τρομοκρατών.

Τρεις δράστες επιτίθενται με φορτηγάκι εναντίον πεζών στη Γέφυρα του Λονδίνου, προτού επιτεθούν με μαχαίρι σε περαστικούς στη συνοικία Μπόροου Μάρκετ.

Οκτώ νεκροί είναι ο απολογισμός της επίθεσης και σχεδόν 50 τραυματίες. Οι δράστες, τους οποίους σκότωσαν αστυνομικοί, φορούν ψεύτικα γιλέκα με εκρηκτικά.

Είκοσι τέσσερις ώρες μετά, το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη.

Επίθεση με φορτηγό στη Σουηδία

stocholm


Πηγή: reuters

Την 7η Απριλίου του 2017, ο οδηγός ενός φορτηγού διανομής εισβάλλει έχοντας αναπτύξει ταχύτητα σχεδόν 100 χιλιομέτρων την ώρα στον πεζόδρομο Ντρότνινγκαταν, στη Στοκχόλμη. Παρασύρει με το βαρύ όχημα περίπου 20 ανθρώπους με αποτέλεσμα να σκοτώσει 5 και να τραυματίσει 15 προτού καταλήξει στη βιτρίνα ενός πολυκαταστήματος.

Ένας Ουζμπέκος υπήκοος συλλαμβάνεται λίγες ώρες μετά. Σύμφωνα με την αστυνομία του Ουζμπεκιστάν, είχε προσπαθήσει να ενταχθεί στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ