ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός ένας μετανάστης από πυροβολισμούς στην Βουλγαρία

Νεκρός ένας μετανάστης από πυροβολισμούς στην Βουλγαρία
Περίπολος στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας Reuters

Ένας άνδρας ο οποίος ταξίδευε μαζί με μια ομάδα προσφύγων από το Αφγανιστάν πυροβολήθηκε το βράδυ της Πέμπτης από τους φρουρούς των συνόρων, κοντά στην πόλη Sredets, στη νοτιοανατολική Βουλγαρία. Ο άνδρας υπέκυψε στα τραύματα του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

"Η περίπολος των συνόρων και οι αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν ξαφνικά ενώπιον 50 μεταναστών, οι οποίοι εισήλθαν παράνομα στη χώρα", δήλωσε ο Georgi Kostov, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών στο κρατικό ραδιόφωνο της Βουλγαρίας.

Ο Κοστόφ πρόσθεσε ότι οι "επίδοξοι πρόσφυγες" ήταν ηλικίας 20-30 ετών, ήταν "πιθανά" Αφγανοί και σε καλή κατάσταση. Η ομάδα κρατείται από τις αρχές της χώρας.

"Προέβαλλαν αντίσταση κατά τη σύλληψη τους. Ένας από τους αξιωματικούς άρχισε να πυροβολεί προειδοποιητικά στον αέρα και, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, ένας από τους μετανάστες τραυματίστηκε από σφαίρα που εξοστρακίστηκε και στη συνέχεια υπέκυψε," εξήγησε ο Κοστόφ.

Για το περιστατικό –το πρώτο αφότου ξεκίνησαν οι προσφυγικές ροές στη βαλκανική χώρα πριν από δύο χρόνια– διενεργείται έρευνα.

Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ αποχώρησε από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες που συζητούσε το προσφυγικό και επέστρεψε στη Βουλγαρία μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών, της UNHCR, Μπόρις Τσεσίρκοφ, καταδίκασε τη χρήση βίας κατά των μεταναστών και κάλεσε τη Βουλγαρία να διερευνήσει διαφανώς και εξαντλητικά το συμβάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ