ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μαριάνο Ραχόι προκαλεί την αντιπολίτευση: Καταθέστε πρόταση μομφής (pics)

Ο Μαριάνο Ραχόι προκαλεί την αντιπολίτευση: Καταθέστε πρόταση μομφής (pics)
REUTERS/Paul Hanna

Στην επίθεση πέρασε ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος κάλεσε τα μέλη του κοινοβουλίου να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησής του.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ισπανικής Βουλής που χαρακτηρίστηκε από εντάσεις, σε μια λεπτή πολιτική συγκυρία, καθώς δεν διαθέτει πλέον πλειοψηφία, ο Ραχόι υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα του και αυτά της κυβέρνησής του σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ώρα που το κόμμα του είναι στο επίκεντρο έρευνας περί παράνομης χρηματοδότησης.

«Είστε ένας πρωθυπουργός για τον οποίο υπάρχουν υποψίες», τόνισε η Μαργαρίτα Ρόμπλες, στέλεχος των Σοσιαλιστών, κατά τη διάρκεια της ειδικής αυτής συνεδρίασης του κοινοβουλίου, παρότι δεν κατηγορείται ο ίδιος ο Ραχόι.

2017 08 30T110130Z 2033920531 RC1BF2606E40 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CORRUPTION

(REUTERS/Paul Hanna)

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στις κατηγορίες εναντίον του PP, υπενθυμίζοντας πως έχει δώσει εξηγήσεις στο κοινοβούλιο για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς σε 52 περιπτώσεις ενώ έχουν συσταθεί δύο εξεταστικές επιτροπές για να ερευνήσουν τα ζητήματα που εκκρεμούν.

«Οι μεταρρυθμίσεις μετράνε περισσότερο από τις επικρίσεις στον αγώνα εναντίον της διαφθοράς», επέμεινε ο Μαριάνο Ραχόι.

Ένα στοιχείο που υπογραμμίζει το σε πόσο ευάλωτη θέση βρίσκεται είναι το ότι στην ειδική, προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση της Βουλής που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε μόνον όταν το απαίτησαν άλλοτε σύμμαχοί του για να απαντήσει σε ερωτήματα.

2017 08 30T104529Z 338603050 RC1FD2EC42D0 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CORRUPTION 1

(REUTERS/Paul Hanna)

Οι κατηγορίες για τα μαύρα ταμεία του PP επισκιάζουν την ισπανική πολιτική ζωή εδώ και χρόνια.

Ο Ραχόι έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ισπανίας ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει σε μια δίκη τον Ιούλιο. Αρνήθηκε ότι ήταν ενήμερος για παράνομες, μυστικές χρηματοδοτήσεις του κυβερνητικού κόμματος της ισπανικής δεξιάς.

2017 08 30T100530Z 606770527 RC15452CFD20 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CORRUPTION

(REUTERS/Paul Hanna)

Κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει επανειλημμένα την παραίτηση του Ραχόι, αλλά τόσο οι Σοσιαλιστές όσο και το Ποδέμος δεν κατάφεραν στο πρόσφατο παρελθόν να υπερψηφιστούν οι προτάσεις μορφής σε ένα κοινοβούλιο με κατακερματισμένη την πολιτική ισχύ.

Ο Ραχόι επανεξελέγη για δεύτερη θητεία τον Οκτώβριο, αλλά με οριακή πλειοψηφία, κάτι που σημαίνει ότι είναι αναγκασμένος να αναζητεί συμβιβασμούς για να επιτυγχάνει την κύρωση νομοσχεδίων.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ