ΚΟΣΜΟΣ

Στην αντεπίθεση οι ΗΠΑ: Διαταγή να κλείσει το ρωσικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο

Στην αντεπίθεση οι ΗΠΑ: Διαταγή να κλείσει το ρωσικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο
REUTERS/Carlos Barria

Νέα κλιμάκωση στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα προκαλεί η διαταγή από πλευράς ΗΠΑ να κλείσει το προξενείο της Ρωσίας στο Σαν Φρανσίσκο ως απάντηση στις απελάσεις του διπλωματικού προσωπικού που είχαν επιβάλει οι Ρώσοι, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που ψηφίστηκαν εναντίον τους από την αμερικανική Γερουσία. Η απόφαση έχει μορφή τελεσιγράφου καθώς το προξενείο πρέπει να κλείσει έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει πως έχει «συμμορφωθεί» πλήρως με την απόφαση του Κρεμλίνου να «κόψει» τον αριθμό των Αμερικανών διπλωματών που δρουν εντός των συνόρων της Ρωσίας, κίνηση που χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητη» και απροφάσιστης σημασίας στις σχέσεις των δύο πλευρών, και πλέον προχωρά σε αντίστοιχα μέτρα για να ισοσταθμισθεί ο αριθμός των προξενείων των δύο χωρών.

«Στο πνεύμα της ίσης κατανομής που επικαλέστηκε η Ρωσία, ζητούμε από την ρωσική κυβέρνηση να κλείσει το προξενείο της στο Σαν Φρανσίσκο», όπως και προξενικά γραφεία της σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη. Μάλιστα ορίζει και «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα ζητώντας από τη Μόσχα να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες έως και τις 2 Σεπτεμβρίου.

Κάπως έτσι θα λειτουργούν τρία προξενεία της Μόσχας στις ΗΠΑ και τρία αμερικανικά στη Ρωσία.

1TRUMP

(Reuters)

Σε ένδειξη καλής θέλησης, ώστε να μην διαρραγούν έτι περισσότερο οι σχέσεις των δύο χωρών, η Ουάσιγκτον δεν θα μειώσει περαιτέρω τον αριθμό των Ρώσων διπλωτών και προξενικών ακολούθων που εργάζονται στις ΗΠΑ, παρότι υπάρχει ανισότητα στον αριθμό – οι Ρώσοι είναι περισσότεροι.

«Οι ΗΠΑ ελπίζουν... πως δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αντίποινα και από τις δύο πλευρές», καθώς στόχος – όπως έχει τεθεί και από τους δύο προέδρους, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν – είναι η βελτίωση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών σε τομείς κοινού συμφέροντος.

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για την λήψη περαιτέρω μέτρων αν κριθεί απαραίτητο», προειδοποιεί ωστόσο η ανακοίνωση.

Η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την λύπη του για την απόφαση των ΗΠΑ, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου του.

«Η Μόσχα θα εξετάσει προσεκτικά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τους Αμερικανούς και ύστερα θα διαδιβαστεί η απάντηση μας», τόνισε το Ρωσικό ΥΠΕΞ, όπως αναφέρει το Reuters.

2017 08 31T172237Z 1952697871 RC12D2C1EBC0 RTRMADP 3 USA RUSSIA DIPLOMACY

(Το κτήριο του προξενείου/REUTERS/Stephen Lam)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ