ΚΟΣΜΟΣ

Ο Χανς Κλούγκε στο CNN Greece: Να προετοιμαστούμε για την επόμενη πανδημία

Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου - CNN Greece

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο CNN Greece ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO Regional Director for Europe) Δρ. Χανς Χένρι Κλούγκε.

Ο κ. Κλούγκε έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνοντας πως «οι επιθέσεις που διενεργούνται σε εγκαταστάσεις υγείας συνιστούν παραβίαση του Ανθρωπιστικού Δικαίου»

Ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρξουν πολλές μακροχρόνιες συνέπειες στην ψυχική υγεία».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «με τον πόλεμο δημιουργείται μια τρομερή κατάσταση, εξαιτίας της οποία δεν γνωρίζουμε τι επιφυλάσσει το μέλλον».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο ζήτημα της πανδημίας Covid-19, ο δρ. Κλούγκε τόνισε πως το ζητούμενο στο εξής είναι να υπάρχει καλύτερη προετοιμασία από όλους – κράτη, κυβερνήσεις, φορείς κι οργανισμούς – έναντι μιας οποιασδήποτε επόμενης πανδημίας.

Ως προς το ζήτημα αυτό, χαρακτήρισε «κλειδί» την περαιτέρω αναβάθμισης του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) των εκάστοτε χωρών. Ο δρ. Κλούγκε έκανε, μάλιστα, ειδική μνεία στην Ελλάδα εξαίροντας τις υγειονομικές υπηρεσίες για τα βήματα προόδου που έχουν κάνει ως προς τον τομέα αυτό.

Παράλληλα, εξήρε το έργο της ελληνικής κυβέρνησης, εκφράζοντας δημόσια την εκτίμησή του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη παραδέχθηκε πως η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση αναφορικά με τον χειρισμό της πανδημίας.

«Η Ελλάδα κατάφερε το περπατήσει πάνω σε μια πολύ λεπτή γραμμή, καθώς», όπως είπε «αφενός έπρεπε να διαφυλάξει την υγεία των πολιτών, αφετέρου να κρατήσει όρθια την οικονομία της».

Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η χώρα μας εξακολουθεί και καταβάλλει σημαντική προσπάθεια στο ζήτημα των εμβολιασμών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έγινε εξαιρετική δουλειά».

Δείτε εδώ το αφιέρωμα Focus στην Υγεία του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ