ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζ. Γκάλμπρεϊθ: O ελληνικός λαός υφίσταται περισσότερη λιτότητα

Τζ. Γκάλμπρεϊθ: O ελληνικός λαός υφίσταται περισσότερη λιτότητα
O οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Όστιν Video Capture

Ο Τζέιμς Γκαλμπρεϊθ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Όστιν, σύμβουλος και προσωπικός φίλος του Γιάνη Βαρουφάκη, πρώην υπουργού Οικονομικών, μίλησε σε αμερικανικό δίκτυο για τους κινδύνους που πρόκειται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα μέσα στο 2016.

Σύμφωνα με τον Γκάλμπρεϊθ, η Ελλάδα τηρεί πιστά το πρόγραμμα λιτότητας το οποίο συμφωνήθηκε με τους πιστωτές το περασμένο καλοκαίρι, και το οποίο περιλαμβάνει αύξηση φόρων, περικοπή συντάξεων και περιστολή δαπανών με αποτέλεσμα ο ελληνικός λαός να μην μπορεί να ανταποκριθεί. Έτσι, χάνει τα σπίτια του, οι επιχειρήσεις πτωχεύουν, το ελληνικό κράτος είναι υποχρεωμένο να ξεπουλήσει ο,τιδήποτε του ανήκει. Ο αμερικανός καθηγητής εκτιμά ότι η αντίσταση του κόσμου θα αυξηθεί όσο η κρίση βαθαίνει.

Το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχει αντιπολίτευση με συνοχή, ούτε από αριστερά, ούτε από δεξιά, διευκολύνει την πολιτική της κυβέρνησης, ωστόσο σύντομα τα πράγματα θα αρχίσουν να δυσκολεύουν.

Ο αμερικανός καθηγητής μιλώντας στο Bloomberg, χαρακτήρισε την στάση της Γερμανίας σε σχέση με τη διαχείριση της Ελλάδας στο προσφυγικό εξωπραγματική, ενώ εξήγησε ότι η Ελλάδα διαθέτει τεράστια ακτογραμμή, γεγονός που καθιστά πρακτικά αδύνατη την αστυνόμευση της. Την ίδια στιγμή υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση και δεν διαθέτει πόρους ώστε να ενισχύσει τα σύνορά της στο Αιγαίο.

Ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ εκτιμά πως είναι θετικό το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ανοιχτή προσέγγιση για το προσφυγικό, διασώζοντας ανθρώπους από τις βάρκες και φιλοξενώντας τους σε ειδικούς χώρους.

Σε σχέση με τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη και ειδικά στον Νότο, ο αμερικανός οικονομολόγος εκτιμά πως η αριστερά σταθεροποιείται και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος σε κυβερνητικούς συνασπισμούς, όπως στην Πορτογαλία και σύντομα στην Ισπανία, ενώ η Ιταλία οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η αντίληψη πως μετά το παράδειγμα της Ελλάδας, ο κόσμος θα τρόμαζε και θα στοιχιζόταν πίσω από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποδείχθηκε εντελώς λανθασμένη. Όπως λέει ο Γκάλμπρεϊθ, η μεγαλύτερη απειλή αυτή τη στιγμή στην νότια Ευρώπη είναι η ακροδεξιά που έχει ακόμη αρκετή δύναμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ