ΕΛΛΑΔΑ

Ποια είναι η νησίδα μικρός Ανθρωποφάς

Ποια είναι η νησίδα μικρός Ανθρωποφάς
google maps

Μια ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας, πρωταγωνιστεί στην επικαιρότητα σήμερα, με αφορμή τον ισχυρισμό του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία, που είχαν υψώσει στη συγκεκριμένη νησίδα Έλληνες, κάτι που η Αθήνα διαψεύδει.

Ο λόγος για τη νησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, που βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων Ικαρίας και νοτιοδυτικά της Σάμου. Η έκτασή της, σύμφωνα με πληροφορίες της Wikipedia είναι 0,545 τ.χλμ., ενώ διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών.

Οι Φούρνοι Κορσεών (ή αλλιώς Φούρνοι Ικαρίας ή απλώς Φούρνοι) είναι συστάδα νήσων, νησίδων και βραχονησίδων του ανατολικού Αιγαίου.

Βρίσκονται δυτικά-νοτιοδυτικά της Σάμου και ανατολικά της Ικαρίας (λίγο νότια ανάμεσα στα δύο νησιά). Συγκεκριμένα ανάμεσα στο τρίγωνο των ακρωτηρίων Δομένικος της Σάμου, Φανάρι της Ικαρίας και Τζουλούφι της Πάτμου.

Οι κυριότερες νησίδες του συμπλέγματος, είναι η Θύμαινα, το Θυμαινάκι (ή Θυμαινονήσι), το Αλατονήσι (ή Αλαφονήσι ή Αλατσονήσι), στα δυτικά, οι Φούρνοι, Κισηριά (ή Διαπόρι), στα κεντρικά, το Στρογγυλό, το Πλατύ (ή Πλάκα), Μακρονήσι ή Μακρύ στα νότια και Ανθρωποφάς (ή Ανθρώ), ο μικρός Ανθρωποφάς, η Κεδρό (ή Μικρή Ανθρωποφάς), η Αγριδιό (ή Πρασονήσι), ο Άγιος Μηνάς, ο μικρός Άγιος Μηνάς και το Πλακάκι στα ανατολικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ