ΕΛΛΑΔΑ

Ζωές στα αποκαϊδια: Βαρύς ο απολογισμός των πυρκαγιών - Αγωνία για τους αγνοούμενους

Ζωές στα αποκαϊδια: Βαρύς ο απολογισμός των πυρκαγιών - Αγωνία για τους αγνοούμενους
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Βαρύς ο απολογισμός των φονικών πυρκαγιών που έπληξαν τη Δευτέρα την ανατολική Αττική, καθώς, όσο οι ώρες περνούν, το αρχικό σοκ διαδέχεται η αγωνία για την τύχη των αγνοουμένων.

Έως τα ξημερώματα της Τετάρτης, η Πυροσβεστική είχε επιβεβαιώσει το θάνατο 74ων ανθρώπων - κατά άλλες πηγές, όπως τον δήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 77 - σε Μάτι, Ραφήνα και Νέο Βουτζά. Ωστόσο, με εκατοντάδες σπίτια να μην έχουν ερευνηθεί από την πυροσβεστική ακόμη και τον αριθμό των αγνοουμένων να παραμένει ακαθόριστος, ο φόβος για αύξηση των νεκρών εντείνεται.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτήν την ώρα υπάρχουν κάποιες διάσπαρτες εστίες εντός των καμμένων σε Καλλιτεχνούπολη και Νέο Βουτζά, όπου επιχειρούν 196 πυροσβέστες, με 96 οχήματα, 90 άτομα πεζοπόρο, έξι εθελοντικά οχήματα με 12 εθελοντές και ένα ελικόπτερο.

164 ενήλικες και 23 παιδιά νοσηλεύτηκαν, κατά τη συντριπτική τους πλειονότητα με εγκαύματα και δευτερευόντως με αναπνευστικά προβλήματα, στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο, ΚΑΤ, Αττικόν καθώς και το Παίδων Αγία Σοφία.

Κι ενώ η επιχείρηση απομάκρυνσης των απανθρακωμένων αυτοκινήτων συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, οι έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζονται πόρτα πόρτα.

Καθώς οι έρευνες σε πάνω από 1.500 σπίτια της περιοχή δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Νίκος Οικονομόπουλος εκφράζει την ανησυχία του ότι ο αριθμός των νεκρών αυτής της τραγωδίας θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

«Οι φόβοι μας ότι δεν τελειώσαμε με το θέμα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την τραγωδία βγαίνουν αληθινοί και με περισσότερη ένταση συνεχίζουμε τον έλεγχο των καμένων σπιτιών, μαζί με την αστυνομία φυσικά, προκειμένου να εντοπίσουμε αγνοούμενους εγκλωβισμένους, ακόμα και νεκρούς», τονίζει ο κ. Οικονομόπουλος, μιλώντας στο CNN Greece.

Συγκλονιστική, εν τω μεταξύ, είναι η ανταπόκριση εθελοντών και ιδιωτών επιχειρηματιών για τη συνδρομή των πυροπαθών, με την προσφορά στέγης, φαρμάκων και τροφίμων.

Οι δηλώσεις των αγνοουμένων γίνονται στον τηλεφωνικό αριθμο199 της Πυροσβεστικής ενώ όσοι αναζητούν συγγενείς και φίλους των οποίων τα ίχνη αγνοούνται, έχουν τη δυνατότητα να ανεβάσουν τα στοιχεία τους και τις φωτογραφίες τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://missingpeople.audax.gr/ που τέθηκε σε ισχύ το μεσημέρι της Τρίτης αλλά και να επικοινωνήσουν με την Πυροσβεστική ή το ΕΚΑΒ που έχουν τις τελικές λίστες με τους τραυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Τριήμερο εθνικό πένθος


Σε διάγγελμά του, χθες το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και δεσμεύτηκε ότι κανένας πολίτης δεν θα μείνει αβοήθητος.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για άφατη λύπη και διαμήνυσε ότι η συμπαράστασή ολόκληρης της Ελλάδας είναι καθολική και αμέριστη.

Μηνύματα ενότητας έστειλε και ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος, μεταξύ των οποίων ο ΚυριάκοςΜητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά.

Στη «σκιά» της τραγωδίας το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ ανακοίνωσαν έκτακτα φορολογικά μέτρα για τους πληγέντες από την πυρκαγιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ