ΕΛΛΑΔΑ

ΟΑΕΔ: Τρία νέα προγράμματα για 25.000 άνεργους

ΟΑΕΔ: Τρία νέα προγράμματα για 25.000 άνεργους
EUROKINISSI

Τρία νέα προγράμματα που θα παρέχουν συνολικά 25.500 θέσεις εργασίας σε εγγεγραμμένους άνεργους, πρόκειται να ξεκινήσουν μέχρι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η διοίκηση του ΟΑΕΔ.

Τα προγράμματα αφορούν νέους ηλικίας από 22 έως 29 ετών και είναι τα εξής:

1ο πρόγραμμα: Επιδοτούμενη απασχόληση για 5.500 άνεργους πτυχιούχους στο Δημόσιο

Στόχος του προγράμματος ο περιορισμός της μαζικής φυγής πτυχιούχων ΑΕΙ/ΤΕΙ στο εξωτερικό σε αναζήτηση επαγγελματικής απασχόλησης με ικανοποιητικούς μισθολογικούς και εργασιακούς όρους. Θα απευθύνεται σε ανέργους του ΟΑΕΔ ηλικίας 22-29 ετών, οι οποίοι θα απασχοληθούν σε υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς του δημοσίου. Στα κριτήρια κατάταξης περιλαμβάνονται συνεχόμενη, μέχρι 2 χρόνια, εγγεγραμμένη ανεργία στον ΟΑΕΔ, το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι, λήψη Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

2ο πρόγραμμα: «Επιβράβευση» εργοδοτών για μόνιμες θέσεις εργασίας σε άνεργους

Το πρόγραμμα αφορά την επιδότηση εργοδοτών για τη διατήρηση ή τη δημιουργία 15.000 θέσεων εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Συγκεκριμένα, για ανέργους που προσελήφθησαν από εργοδότες, μέσω επιδοτούμενου προγράμματος, με πλήρη ή μερική απασχόληση το χρονικό διάστημα 1/6/2017-31/5/2018 θα συνεχιστεί η επιδότηση των εργοδοτών προκειμένου να διατηρήσουν τις παραπάνω επιχορηγούμενες θέσεις εργασίας για επιπλέον χρονικό διάστημα ίσο με το αιτούμενο και εγκριθέν χρονικό διάστημα της αρχικής επιχορήγησης.

Επίσης, θα πρέπει οι επιχειρήσεις να μετατρέψουν τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή ορισμένου χρόνου των επιχορηγούμενων ανέργων σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου.

Τέλος, δεν θα πρέπει να έχουν προβεί σε απολύσεις του προϋπάρχοντος προσωπικού τους μετά την αίτηση που υπέβαλαν κατά την πρώτη φάση της επιδότησης για απασχόληση ανέργων από τον Μάιο του 2017 και μετά.

3ο πρόγραμμα: Δεύτερη ευκαιρία σε άνεργους αυτοαπασχολούμενους

Πρόκειται για πρόγραμμα επιδότησης 5.000 αυτοαπασχολούμενων ανέργων, οι οποίοι, μετά από έγκριση των επιχειρηματικών τους προτάσεων, θα επιχορηγηθούν με 15-20.000 ευρώ για να ανοίξουν νέα επιχείρηση και έτσι να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. Δικαιούχοι είναι όσοι διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα για ορισμένο χρονικό διάστημα, δεν μεταβίβασαν την επιχείρηση ή το μερίδιό τους σε συγγενείς και συζύγους, έχουν την ιδιότητα του ανέργου και εξόφλησαν κανονικά τις μηνιαίες εισφορές τους στον ΕΦΚΑ.

Μάλιστα θα στηριχθούν συμβουλευτικά από συμβούλους του ΟΑΕΔ, αναφορικά με την επιλογή και τις ανάγκες της επιχείρησής τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ