ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, που τίθεται σε ισχύ από σήμερα, Πέμπτη.

Συγκεκριμένα:

  1. Σήμερα, Πέμπτη (27/09/2018):

α. οι θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7-9 μποφόρ που πνέουν στο βόρειο Ιόνιο, τα ανατολικά ηπειρωτικά και σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ) τοπικά στο Αιγαίο και το νότιο Ιόνιο, σταδιακά μέχρι το βράδυ θα σημειώσουν μικρή εξασθένηση από βορρά προς νότο, άλλα στα νοτιά πελάγη (νότιο Ιόνιο, θάλασσα Κυθήρων) θα διατηρηθεί η ένταση τους (9-10 μποφόρ).

β. από τις απογευματινές ώρες οι βροχές που σημειώνονται στα νότια θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, το νότιο Ιόνιο και την Κρήτη όπου τη νύχτα θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

  1. Την Παρασκευή (28/09/2018):

α. βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο νότιο Ιόνιο , την Πελοπόννησο (κυρίως στην ανατολική και τη νοτιά) και την Κρήτη. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις Κυκλάδες και προς το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.

β. οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως στο Αιγαίο 6-7 και το πρωί τοπικά 8 μποφόρ, και στο Ιόνιο 8 με 9 και το πρωί τοπικά 10. Βαθμιαία μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα πνέουν με ένταση στο ιόνιο 6-7 και στο Αιγαίο 5-6 μποφόρ.

  1. το Σάββατο (29/09/2018):

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν, με κυρία χαρακτηριστικά:

α. τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα.

β. τη σταδιακή επικράτηση νότιων ανέμων, οι οποίοι στο νότιο Ιόνιο μέχρι το μεσημέρι θα φτάσουν τα 8-9 μποφόρ.

  1. την Κυριακή (30/09/2018):

α. τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναφέρθηκαν στη παράγραφο 3(α) θα επηρεάσουν την κεντρική και νότια χώρα.

β. νότιοι άνεμοι, πολύ θυελλώδεις και πιθανώς σε επίπεδο θύελλας (9-10 μποφόρ) θα πνέουν στα νοτιά πελάγη.

Στο έλεος της κακοκαιρίας η χώρα

Απαγόρευση απόπλου, πτώσεις δέντρων, κλειστά σχολεία, διακοπές ηλεκτροδότησης είναι μερικά από τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο «Ξενοφών», που σαρώνει τη χώρα εδώ και δύο ημέρες.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει λάβει περισσότερες από 400 κλήσεις – συγκεκριμένα 410 – για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων, λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Στο Ίλιον παραλίγο να σημειωθεί τραγωδία, καθώς ένα δέντρο ξεριζώθηκε και έπεσε μπροστά σε μαθητές, που εκείνη την ώρα κατευθύνονται στο σχολείο τους. Όπως ήταν αναμενόμενο, προκλήθηκε πανικός με αποτέλεσμα μαθητές και καθηγητές να σπεύδουν να βοηθήσουν τα διερχόμενα παιδιά, φοβούμενοι μήπως έχει προκληθεί κάποιος τραυματισμός. Δεν υπάρχει πληροφόρηση για τραυματισμό.

Έντονη κινητοποίηση απαιτήθηκε και το βράδυ της Τετάρτης, όταν ένα τεράστιο δέντρο αποκόπηκε, λόγω της σφοδρότητας του ανέμου, έξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά, προκαλώντας προσωρινή κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εδώσε οδηγίες σχετικά με το πώς μπορούν να προστατευθούν οι πολίτες από καταιγίδα, αλλά και τους θυελλώδεις ανέμους.

Διακοπές ρεύματος

Στα βόρεια προάστια της Αττικής έχουν σημειωθεί διακοπές ρεύματος από το πρωί, λόγω κακοκαιρίας. Συγκεκριμένα, στις περιοχές Δροσιά, Άγιο Στέφανο, Βριλήσσια αλλά και Διόνυσο

Αργά, το βράδυ της Τετάρτης η ευρύτερη περιοχή της Παλλήνης έμεινε χωρίς ρεύμα, ενώ νωρίτερα είχε σημειωθεί διακοπή ρεύματος και στην Κηφισιά.

«Μάχες» πλοίων με τους ανέμους

Πλοίο στο λιμάνι της Ραφήνας βρέθηκε αντιμέτωπο με τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Το πλοίο Superunner, όπως φαίνεται στο βίντεο που δημοσιεύει στο Facebook το Forecast Weather Greece, πλήττεται από τους ισχυρούς ανέμους και προσπαθεί να κρατηθεί δεμένο στην προβλήτα.

Οι άνεμοι το ταρακουνούν έντονα. Στο σημείο έπνεαν 9-10 μποφόρ και το πλοίο είχε δέσει όλους του κάβους για να μπορέσει να γλιτώσει από τη «μανία» των ανέμων.

«Μάχη» με τους ανέμους έδωσε και ένα Superferry, που μπήκε στο λιμάνι της Τήνου έχοντας πάρει κλίση.

Στο βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας αποτυπώνεται η δυσκολία του πλοιάρχου να προσεγγίσει το λιμάνι. Τελικά, παρά την αγωνία και την μεγάλη ταλαιπωρία των επιβατών, το καράβι έδεσε στο λιμάνι της Τήνου χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα.

Απαγορευτικό απόπλου

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, ενώ δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο για τον Αργοσαρωνικό.

Κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Γλύφα Φθιώτιδας-Αγιόκαμπος, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα- Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνος, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη,Κέρκυρα-Λευκίμμη. Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή Λιμένας Θάσου.

Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Ιόνιο, δεν πραγματοποιείται κανένα δρομολόγιο στις ακτοπλοϊκές γραμμές Ζακύνθου - Κυλλήνης και Κεφαλονιάς - Κυλλήνης. Από τα Λιμεναρχεία Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Κυλλήνης επιτρέπεται κανονικά ο απόπλους στα καράβια αλλά λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα «ανοιχτά» οι πλοίαρχοι των καραβιών δεν διακινδυνεύουν τη μεταφορά των επιβατών.

Κλειστά σχολεία

Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, εξέδωσε ενημέρωση, γνωστοποιώντας πως με εντολή του δημάρχου Παύλου Κολοκοτσά θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία του νησιού.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις δεδομένου ότι τις επόμενες ώρες οι άνεμοι που θα πνέουν στο νησί θα είναι πολύ ισχυροί.

Η ισχυρή καταιγίδα που θα πλήξει το νησί μπορεί να προκαλέσει πτώση δέντρων γι’ αυτό οι οδηγοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Σαρωνικού, με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών. Με απόφαση του δημάρχου Κυθήρων, κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία του νησιού σήμερα, Πέμπτη, και αύριο.

Η παρούσα απόφαση έχει εφαρμογή στις εξής σχολικές μονάδες:

  1. Γυμνάσιο Χώρας Κυθήρων
  2. Λύκειο Χώρας Κυθήρων
  3. Δημοτικό Σχολείο Χώρας – Καρβουνάδων Κυθήρων (και τα 2 διδακτήρια)
  4. Νηπιαγωγείο Λιβαδίου Κυθήρων
  5. Δημοτικό Σχολείο Ποταμού Κυθήρων
  6. Νηπιαγωγείο Ποταμού Κυθήρων
  7. Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Φρατσίων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ