ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο οικονομολόγος-τραπεζίτης Μίνωας Ζομπανάκης

Πέθανε  ο οικονομολόγος-τραπεζίτης Μίνωας Ζομπανάκης

Έφυγε από τη ζωή στα 92 του χρόνια ο οικονομολόγος-τραπεζίτης Μίνωας Ζομπανάκης.

Ο Μίνως Ζομπανάκης, γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Καλύβες των Χανίων. Ήταν Απόφοιτος του Χάρβαρντ και άφησε εποχή στο Σίτι του Λονδίνου με τη διαμόρφωση του θεσμού των διατραπεζικών επιτοκίων (Libor), γύρω από τον οποίο στήθηκε ολόκληρο το οικοδόμημα της ευρωαγοράς τη δεκαετία του 1970. Ο ίδιος έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη μορφή δανεισμού απελευθερώνοντας τη διακίνηση των κεφαλαίων.

Ο Τζέιμς Γούλφενσον , πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, (1995-2005) έγραψε στο βιβλίο «Μίνως Ζομπανάκης Τραπεζίτης χωρίς σύνορα» για τον Μ. Ζομπανάκη:

«Ο Μίνως Ζομπανάκης, γεννημένος σε ένα μικρό κρητικό χωριό το 1926, ανεδείχθη κατά την διάρκεια μιας πεντηκονταετούς σταδιοδρομίας σε μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της παγκόσμιας τραπεζικής βιομηχανίας. Στην πορεία αντιμετώπισε τις φρικαλεότητες του πολέμου, κατόρθωσε να εισαχθεί στο Χάρβαντ, αντέκρουσε τους σκεπτικιστές και πρωτοστάτησε σε πολλές τεχνικές που χρησιμοποιούνται από τους διεθνείς τραπεζίτες σήμερα.

Ο Μίνως Ζομπανάκης βίωσε τις σπουδαιότερες αλλαγές των χρηματοπιστωτικών αγορών στην ιστορία και συνεισέφερε σε αυτές. Είναι ένας θρύλος, όχι μόνο λόγω των εμπνευσμένων πρωτοβουλιών του στον τομέα της Οικονομίας, αλλά επίσης γιατί, μολονότι Έλληνας, αποτελεί μια από αυτές τις ελάχιστες οικουμενικές προσωπικότητες που διαμόρφωσαν τη διεθνή αγορά».

Στο Πανεπιστήμιο Χάρβαντ υπάρχει έδρα «Μίνως Ζομπανάκης» με αντικείμενο το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Σύστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ