ΕΛΛΑΔΑ

Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος: Η επίσκεψη Τσίπρα στη Χάλκη σηματοδοτεί εξελίξεις για τη σχολή

Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος: Η επίσκεψη Τσίπρα στη Χάλκη σηματοδοτεί εξελίξεις για τη σχολή
EUROKINISSI

Σε ένα ιστορικό βήμα αναφέρεται ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προύσης Ἐλπιδοφόρος και ηγούμενος της Μονής της Αγίας Τριάδος της Χάλκης, μιλώντας στο CNN Greece. 

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος εν ενεργεία Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

«Πρόκειται για παρέμβαση στην ιστορία που οδηγεί στο επόμενο βήμα» σημειώνει. Δεν υπάρχουν αυταπάτες πως και μόνο με την επίσκεψη θα επαναλειτουργήσει η σχολή για την οποία ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει δηλώσει πως δεν υφίσταται νομικό εμπόδιο, όμως «πιστεύουμε πως η επίσκεψη του θα συμβάλλει και στην εξομάλυνση του κλίματος και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που μακροπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα θα οδηγήσουν στην επαναλειτουργία της Σχολής».

PROYSHS

«Αφού το κλείσιμο οφείλεται στην επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με αφορμή το κυπριακό ζήτημα την δεκαετία του ’70, με την ίδια λογική και η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα συμβάλει στην άρση όλων αυτών των πολιτικών εμποδίων που υπάρχουν» εξηγεί.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προύσης Ἐλπιδοφόρος σχολιάζει πως κάθε επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού για την ρωμιοσύνη και το Πατριαρχείο είναι ιδιαιτέρως σημαντική.

«Η μοίρα της ρωμιοσύνης και του Πατριαρχείου συνδέεται άμεσα με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για αυτό και οι εναπομείναντες Ρωμιοί που ζούμε εδώ και είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε στην πατρίδα μας και να συνεχίσουμε να ζούμε εδώ γεμίσαμε ελπίδα ότι οι Έλληνες πολιτικοί μας επισκέπτονται, ρωτούν για τα προβλήματά μας και η παρουσία τους εδώ μας ενθαρρύνει» σημειώνει.

Σχολιάζοντας την ένταση του τελευταίου ειδικά διαστήματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξηγεί πως «ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο παρουσιάζονται οι εντάσεις, γιατί πολλές φορές έχουν και στοιχείο υπερβολής, πιστεύουμε ότι δεν είναι τόσο έντονες. Αν ήταν τόσο τραγική η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν θα ήταν δυνατή και αυτή η επίσκεψη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ