ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Χιόνια και τσουχτερό κρύο από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη – Πού θα χτυπήσει η «Ωκεανίδα»

Καιρός: Χιόνια και τσουχτερό κρύο από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη – Πού θα χτυπήσει η «Ωκεανίδα»
EUROKINISSI

Σε κλοιό σφοδρής κακοκαιρίας θα παραμείνει και την Κυριακή (24/02/2019) το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τσουχτερό κρύο, θυελλώδεις άνεμοι, χιονοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες «σφυροκοπούν» τη χώρα.

Η κακοκαιρία «Ωκεανίς» «χτυπά» τη χώραμε ριπές ανέμου άνω των 140 χιλιομέτρων την ώρα, όπως καταγράφουν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο Αιγαίο. Σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές καταγράφηκαν ριπές άνω των 100χλμ/ώρα, ενώ οι προβλέψεις για σήμερα Κυριακή (24/02) κάνουν λόγο για χιόνια, ακόμα,και στα βόρεια προάστια της Αττικής.

Η «Ωκεανίς», η οποία τις πρώτες ώρες του Σαββάτου «σκέπασε» τη χώρα θα συνεχίσει και σήμερα να επηρεάζει πολλές περιοχές με πυκνές χιονοπτώσεις που σε ορισμένες περιοχές θα σημειωθούν και σε χαμηλότερα υψόμετρα αλλά και σποραδικές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεςι ανέμους που θα φτάσουν έωε και τα 10 μποφόρ.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, σήμερα Κυριακή χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές σημειώνονται στην ανατολική ηπειρωτική χώρα. Βαθμιαία μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές εκδηλώνονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι πνέουν βορειοανατολικοί 7 με 9 και στο Αιγαίο τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση στα βόρεια.

Η θερμοκρασία κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα ενώ παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

Νεφώσεις με χιονόνερο στην Αττική. Χιονοπτώσεις πρόσκαιρα πυκνές τις πρωινές ώρες στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι πνέουν βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 0 έως 6 βαθμούς κελσίου ενώ στα βόρεια και ανατολικά του νομού θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη, νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες οπότε θα σημειωθούν ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες οπότε θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: από -4 έως 1 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στέρεας. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια τα φαινόμενα βαθμιαία θα σταματήσουν.

Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 7 με 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το απόγευμα από τα βόρεια

Θερμοκρασία: από 2 έως 10 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Στη Θεσσαλία νεφώσεις με χιονοπτώσεις που από το μεσημέρι θα σταματήσουν.

Στα υπόλοιπα χιονόνερο η χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές τις πρωινές ώρες, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά στην ανατολική Στερεά - Εύβοια 200-300 μέτρα και στην Πελοπόννησο 300-500 μέτρα), που από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 7 με 8, στα ανατολικά 9 και τοπικά στα νότια 10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -2 έως 7 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Κρήτης.

Άνεμοι: στα δυτικά βορειοανατολικοί 8 με 10 μποφόρ. Στα ανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 8 έως 13 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με χιονοπτώσεις που γρήγορα θα σταματήσουν. Στα νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και το πρωί τοπικά 10 μποφόρ.

Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: στα νότια από 9 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια από 2 έως 10 βαθμούς.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Δείτε τον καιρό μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Ο καιρός τη Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου

Στη Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις που από αργά το απόγευμα και από τα ανατολικά θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χωρά λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες στα ανατολικά και τα νότια με τοπικές βροχές η χιονόνερο. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά -ημιορεινά, στα πεδινά της Θεσσαλίας, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, κατά τόπους ισχυρές στην Κρήτη. Τα φαινόμενα από τα βόρεια τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 6 με 8, στο Αιγαίο τοπικά 9 και στο νότιο Αιγαίο πιθανώς έως 10 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση στα δυτικά και τα βόρεια.

Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

Σημαντικά ύψη βροχής και μεγάλο αριθμό κεραυνών προκάλεσε η κακοκαιρία «Ωκεανίς»

Εκτός από τους θυελλώδεις ανέμους, η κακοκαιρία προκάλεσε σημαντικά ύψη βροχής κυρίως στα ανατολικά αλλά και μεγάλο αριθμό κεραυνών. Σύμφωνα με το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής έως το απόγευμα του Σαββάτου καταγράφηκαν στο Μόλυβο (80 χιλιοστά), στην Αγία Παρασκευή Μυτιλήνης (55), στη Χίο (44), στη Σιμωνόπετρα (42), στη Βατερή Ευβοίας (40), στον Καβομαλιά (40) και στη Στενή Ευβοίας (39 χιλιοστά).

Επίσης, περίπου 2.000 κεραυνοί καταγράφηκαν στη διάρκεια του Σαββάτου κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, αλλά και του Ιονίου, από το δίκτυο ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Κεφαλονιά: Εγκλωβισμός δύο ατόμων στο όρος Αίνος

Σε λευκό κλοιό βρέθηκε από το πρωί το όρος Αίνος της Κεφαλονιάς, όπου στήθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο ατόμων που βρίσκονταν με το αυτοκίνητό τους στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου.

Τα δύο άτομα εγκλωβίστηκαν εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης.

Λάρισα: Λεωφορεία και αυτοκίνητα αποκλείστηκαν στα χιόνια για ώρες

Το πρωί του Σαββάτου, δεκάδες επιβάτες λεωφορείων και αυτοκινήτων αποκλείστηκαν στα οχήματά τους στη Λάρισα, λόγω της χιονόπτωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του onlarissa.gr, τα οχήματα ακινητοποιήθηκαν στην ιερά μονή του Αγίου Δημητρίου στο Στόμιο, και οι επιβάτες έμειναν εγκλωβισμένοι για 4,5 ώρες.

Ξεπέρασε το ένα μέτρο το χιόνι στη Σαμοθράκη

Η «Ωκεανίς» έδειξε τα «δόντια» της και στη Σαμοθράκη, με το νησί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

«Προετοιμαστήκαμε καθώς είχαμε προειδοποίηση από χθες βράδυ από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά η όλη κατάσταση ξεφεύγει των συνηθισμένων. Ζητήσαμε εγκαίρως βοήθεια, από τον στρατό που μας έστειλε ένα μηχάνημα, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που μίσθωσε δύο ιδιωτικά μηχανήματα, ώστε μαζί με τα τέσσερα μηχανήματα που διαθέτει ο Δήμος ν' αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα. Ήταν μία καλή δύναμη για συνηθισμένες όμως καταστάσεις, απ' τις οποίες ξεφεύγουμε όσο περνάει η ώρα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας.

Σκιαγραφώντας το καιρικό σκηνικό ο κ. Βίτσας σημείωσε πως «από νωρίς το πρωί το νησί βάλλεται από εκτεταμένες και σφοδρές χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους, έντασης έως και 9 μποφόρ. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν από δυτικά και ήδη έχουν επεκταθεί σ' όλη τη Σαμοθράκη. Η έντονη χιονόπτωση εστιάζεται στη χώρα, όπου το χιόνι έχει ξεπεράσει ήδη το ένα μέτρο, στην Καμαριώτισσα, τα Αλώνια και την Παλαιάπολη. Ολόκληρο το οδικό δίκτυο είναι κλειστό και κατόπιν σχετικού αιτήματός μας, η Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, προχώρησε σε απαγόρευση κυκλοφορίας. Τα μηχανήματά μας, που από το πρωί έκαναν πολλές απόπειρες αποχιονισμού, τώρα έχουν αποσυρθεί, λόγω μειωμένης ορατότητας που καθιστά επικίνδυνη για την ασφάλεια των εργαζομένων οποιαδήποτε εργασία. Δεν βλέπεις ούτε στα τρία μέτρα».

Προβλήματα στην κυκλοφορία

Οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας ήταν εμφανείς από το πρωί του Σαββάτου. Πολλοί δρόμοι έκλεισαν, ενώ δεν έλιψαν και τα σημεία όπου κρίθηκε απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την τελευταία ενημέρωση της αστυνομίας αναφορικά με τα προβλήματα στις μετακινήσεις (23:00)

Στα «λευκά» η Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στις 10 το πρωί η θερμοκρασία στη Φλώρινα ήταν στους -6 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, την ίδια ώρα, στην Κοζάνη ο υδράργυρος έπεσε στους -4, στην Καστοριά στους -3 και στην Αλεξανδρούπολη στους -2 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη το θερμόμετρο ήταν «κολλημένο» στους 0 βαθμούς με τις νιφάδες χιονιού να πέφτουν ακόμα και στο κέντρο της πόλης, ενώ 2 βαθμούς ήταν η θερμοκρασία σε Καβάλα και Σέρρες.

Στα λευκά «ντύθηκαν», επίσης, οι περιοχές Φίλυρο, Χορτιάτης, Ασβεστοχώρι, Ωραιόκαστρο, Θέρμη, Πανόραμα, ενώ έντονη χιονόπτωση σημειώθηκε και στην Καλαμαριά.

Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Προβλήματα δημιουργήθηκαν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στα 8 με 9 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά τα 10.

Δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων ενώ κλειστές παρέμειναν οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη-Κεφαλλονιά και Κυλλήνη-Ζάκυνθος.

To πρωί του Σαββάτου δεν εκτελέστηκε το δρομολόγιο από Βόλο για Σποράδες. Κλειστές παρέμειναν και οι γραμμές Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένα Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ