ΕΛΛΑΔΑ

Νέα πλατεία στην Αθήνα «ζωντανεύει» το Εμπορικό Τρίγωνο

Νέα πλατεία στην Αθήνα «ζωντανεύει» το Εμπορικό Τρίγωνο
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των παρεμβάσεων στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας, με τους τρεις νέους πεζοδρόμους της Βύσσης, Χρυσοσπηλιωτίσσης και Νικίου να συναντιούνται στην Αιόλου. Αποτέλεσμα είναι μια ολοκαίνουργια πλατεία στην καρδιά της Αθήνας, στο Εμπορικό Τρίγωνο.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, από τον Απρίλιο του 2017 που ξεκίνησε το πρόγραμμα, «24 νέες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων επτά ξενοδοχείων, έχουν ήδη ανοίξει εν αναμονή της ολοκλήρωσης του έργου. Σχεδόν 30 εκατ. ευρώ δόθηκαν σε νέες επενδύσεις στην περιοχή, ενώ παρατηρείται 25% αύξηση στην πληρότητα των ισόγειων καταστημάτων». Επίσης, όπως αναφέρεται, «στενοί δρόμοι, όπου το παράνομο παρκάρισμα ήταν καθημερινότητα, έχουν μετατραπεί σε εμπορικές διαδρομές για πεζούς και ποδηλάτες, έχουν επανασχεδιαστεί και σταδιακά παραδίδονται ως ελκυστικοί πεζόδρομοι με παγκάκια, "έξυπνο" οδοφωτισμό και περισσότερο πράσινο. Ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι ανασχεδιάστηκαν αφού πρώτα εγκαταστάθηκαν σύγχρονα δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης και επικοινωνιών. "Έξυπνα" φωτιστικά σώματα LED τοποθετήθηκαν, ενώ επίσης υιοθετήθηκε σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων με SMS με αποδέκτες τους καταστηματάρχες και έτσι αποσύρθηκαν οι κάδοι από την περιοχή».

Σε δηλώσεις του, ο κ. Καμίνης υπογράμμισε μεταξύ άλλων τη σημασία του έργου, αλλά και την πρωτόγνωρη διαδικασία διαλόγου και συνεργασίας με τους πολίτες που ακολουθήθηκε. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Ιδρύματος Bloomberg, που με την εμπειρία και τεχνογνωσία τους σε μεγάλες πεζοδρομήσεις σε όλο τον κόσμο, συνέδραμαν αποφασιστικά τον δήμο Αθηναίων σε όλες τις φάσεις της αποκατάστασης του Εμπορικού Τριγώνου. «Η Ελλάδα γνώρισε τη δημοκρατία στην ανθρωπότητα και τώρα εγκαινιάζει τον νεότερο δημόσιο χώρο στον κόσμο», δήλωσε η Janette Sadik-Khan, επικεφαλής Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού των Bloomberg Associates, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που ίδρυσε ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Michael Bloomberg, που συνεργάζεται με δημάρχους ανά τον κόσμο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και που στάθηκε συμβουλευτικός αρωγός στην αναβάθμιση του Τριγώνου, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Η αναβάθμιση του Τριγώνου δείχνει τι μπορεί να συμβεί όταν οι πόλεις ξεκλειδώσουν τις δυνατότητες του αστικού περιβάλλοντός τους», δήλωσε ο Adam Freed, επικεφαλής Βιωσιμότητας των Bloomberg Associates.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ