ΕΛΛΑΔΑ

Ευθύμιος Λέκκας στο CNN Greece: Οι κάτοικοι να μην ανησυχούν και να κρατούν την ψυχραιμία τους

Ευθύμιος Λέκκας στο CNN Greece: Οι κάτοικοι να μην ανησυχούν και να κρατούν την ψυχραιμία τους
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Για το «χορό» των Ρίχτερ στα ελληνοαλβανικά σύνορα μίλησε ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, τονίζοντας πως οι κατασκευές στις περιοχές που «ταρακουνήθηκαν» είναι ανθεκτικές και οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν.

«Σήμερα το πρωί εκδηλώθηκε μια συνδυασμένη σεισμική δραστηριότητα στη βορειοδυτική Ελλάδα. Ειδικότερα, στις 6:33 εκδηλώθηκε ένας σεισμός της τάξεως των 5 βαθμών στην Κορυτσά, λίγο μετά τα ελληνικά σύνορα. Ο σεισμός αυτός έγινε αισθητός σε μια γενικότερη περιοχή της Αλβανίας αλλά και του ελληνικού χώρου. Έξι λεπτά αργότερα εκδηλώθηκε ένας σεισμός της τάξεως των 4,7 βαθμών στην περιοχή μεταξύ Ηγουμενίτσας και Ιωαννίνων», αναφέρει στο CNN Greece ο σεισμολόγος.

«Μετά από αυτά τα δύο γεγονότα, είχαμε κάποιες δονήσεις της τάξεως των 3 και 4 βαθμών στο χώρο της Αλβανίας. Όλες αυτές οι δονήσεις έγιναν αισθητές στις γύρω περιοχές, ανησυχώντας τους κατοίκους», σημειώνει, προσθέτοντας:

«Εκείνο το οποίο θα πρέπει να πούμε είναι ότι αυτοί οι δύο σεισμοί είναι ανεξάρτητοι και ανήκουν στο καθεστώς της ιόνιας ενότητας, μιας ενότητας που έχει στην περιοχή αυξημένη σεισμικότητα. Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου».

«Θεωρώ, όμως, πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τα μεγέθη θα κρατηθούν σε αυτά τα επίπεδα. Οι κατασκευές στην περιοχή είναι αρκετά ανθεκτικές για αυτούς τους σεισμούς. Συνεπώς, εκείνο που θα σύστηνα στους κατοίκους είναι ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν και θα πρέπει να κρατούν την ψυχραιμία τους, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος», συμπληρώνει στο CNN Greece ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη του κ. Λέκκα:

Τι κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Οι προκαταρκτικές αυτόματες λύσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών κατέγραψαν κι άλλους σεισμούς.

Συγκεκριμένα, στις 07:31 σημειώθηκε σεισμός 3,3 Ρίχτερ με επίκεντρο 17χλμ. βόρεια της Καστοριάς.

Στις 07:32 ακολούθησε δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τα 38χλμ. νοτιοδυτικά της Καστοριάς.

Στις 07:33 σημειώθηκε ένας νέος σεισμός στην περιοχή μεγέθους 4,7 Ρίχτερ με επίκεντρο 38χλμ. βόρεια της Καστοριάς.

Στις 07:42, 37χλμ. βόρεια της Καστοριάς, σημειώθηκε δόνηση 3,4 Ρίχτερ.

Η σεισμική ακολουθία συνεχίστηκε στις 07:52 με σεισμό μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο τα 44χλμ. βορειοδυτικά της Καστοριάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ