ΕΛΛΑΔΑ

Η κακοκαιρία σαρώνει τη χώρα: Κατολισθήσεις, δρόμοι - «ποτάμια» και κλειστά σχολεία

Η κακοκαιρία σαρώνει τη χώρα: Κατολισθήσεις, δρόμοι - «ποτάμια» και κλειστά σχολεία
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η κακοκαιρία, που «σαρώνει» τη χώρα από χθες το απόγευμα, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές. 

Ισχυρή χαλαζόπτωση προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες χωριών του κάμπου, στους δήμους Τρικκαίων και Φαρκαδόνας, στις 02:00 τα ξημερώματα σήμερα.

Στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, οι καταστροφές από τις καταιγίδες εντοπίζονται σε καταπτώσεις βράχων.

«Έχουμε ολική καταστροφή σε καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, μηδικής και στα κηπευτικά» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης.

Ο ίδιος αναφέρει ότι κλιμάκιο γεωπόνων του ΕΛΓΑ και της Π.Ε. Ενότητας Τρικάλων, θα βρεθεί άμεσα στις πληγείσες περιοχές.

Σοβαρά προβλήματα στην Κέρκυρα

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία και στην Κέρκυρα. Η δυνατή βροχόπτωση που πλήττει σχεδόν όλο το νησί μετέτρεψε τους δρόμους σε ποτάμια, ενώ πλημμύρισε και το Κέντρο Υγείας στον Άγιο Μάρκο που βρίσκεται κοντά στον Ύψο.

Την ίδια ώρα, η κακοκαιρία έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αρκετών περιοχών με αποτέλεσμα να σημειώνονται διακοπές ρεύματος.

Επιπλέον, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων ένα κυπαρίσσι έπεσε στον δρόμο των Φυλακών και κλαδιά από δέντρο έπεσαν σε αυτοκίνητα απέναντι από το ΙΚΑ, σύμφωνα με το corfutvnews.gr.

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ


Πηγή: corfutvnews.gr

Οι ισχυροί άνεμοι επιτρέπουν τον απόπλου μόνο των κλειστού τύπου πλοίων στην γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας. Παράλληλα, κλειστό είναι το λιμάνι της Λευκίμμης.

Τέλος, καθηλωμένο στην Αθήνα παρέμεινε το αεροσκάφος της Aegean της πρωινής πτήσης για Κέρκυρα. Επίσης, δύο πτήσεις charter μη μπορώντας να προσεγγίσουν το Ι. Καποδίστριας, οδηγήθηκαν σε άλλα αεροδρόμια, στο Πρίντεζι και τη Θεσσαλονίκη.

Και στο αεροδρόμιο τελούν εν αναμονή της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών.

Κλειστά σχολεία και πλημμυρισμένοι δρόμοι σε Κεφαλονιά και Ιθάκη

Το πέρασμα της κακοκαιρίας έκλεισε σχολεία, μετέτρεψε δρόμους σε ποτάμια, ενώ προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε γειτονιές τόσο στην Κεφαλονιά, όσο και στην Ιθάκη.

Συγκεκριμένα, τα σχολεία και στα δύο νησιά θα παραμείνουν κλειστά, με απόφαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς, Σταύρου Τραυλού, καθώς οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι.

Επίσης, καταγράφθηκαν και κατολισθήσεις.

Τα σοβαρότερα προβλήματα υπάρχουν στην Αγία Ευφημία και στο Νύφι της Κεφαλονιάς, καθώς υπόγεια και σπίτια πλημμύρισαν, ενώ μηχανήματα βρίσκονται στους δρόμους προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτοί.

Μάλιστα, στην Αγία Ευφημία σπάνε το τοιχάκι της παραλιακής για να τρέξει η λάσπη στη θάλασσα, σύμφωνα με το kefaloniapress.gr.

Το κρουαζιερόπλοιο Norwegian Star προερχόμενο από τη Μύκονο ήταν προγραμματισμένο να καταπλεύσει σήμερα στο Αργοστόλι.

Ωστόσο, οι πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την πρόσδεσή του, με συνέπεια να αναγκαστεί να αποχωρήσει και να βάλει πλώρη για τον επόμενο προορισμό του.

Όσον αφορά την Ιθάκη, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ο έπαρχος Ιθάκης προειδοποιεί για κατολισθήσεις.

«Επειδή σε πολλά σημεία του Επαρχιακού Οδικού δικτύου έχουν γίνει κατολισθήσεις, παρακαλούμε τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην οδήγηση για τις επόμενες ώρες και έως ότου καθαριστούν οι δρόμοι από τα συνεργεία που έχει ορίσει η Περιφέρεια».

Σφοδρή καταιγίδα πλήττει τη Μαγνησία

Σφοδρή καταιγίδα σαρώνει από τις 10:45 τον Βόλο και τη Μαγνησία γενικότερα, με κύρια χαρακτηριστικά την έντονη βροχόπτωση που συνοδεύεται από ισχυρές ριπές ανέμων, αστραπές και βροντές.

Η ορατότητα έχει περιοριστεί στο ελάχιστο, έχει σκοτεινιάσει και τα αυτοκίνητα κινούνται αργά και με αναμμένα φώτα.

Η ισχυρή βροχή έχει μετατρέψει τους δρόμους σε ποτάμια, ωστόσο, προς το παρόν δεν έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα.

Ιωάννινα: Κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων

Προβλήματα στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση στον νομό Ιωαννίνων, από το βράδυ της Πέμπτης, η οποία συνεχίζεται.

Από «θαύμα» γλίτωσε 80χρονος, όταν κατέρρευσε το οδόστρωμα στον Κάτω Ζάλογγο, την στιγμή που βρισκόταν στο σημείο της κατολίσθησης με το αυτοκίνητο του.

Το οδόστρωμα στον Κάτω Ζάλογγο κατέρρευσε μέσα στον οικισμό και ο ηλικιωμένος που είχε «τύχη βουνό», απεγκλωβίστηκε από τους συγχωριανούς του.

iwannina


Πηγή: epiruspost.gr

Ειδικότερα, σημειώνονται κατολισθήσεις, καταπτώσεις βράχων και ποτάμια με φερτά υλικά σε πολλά σημεία, από τα Τζουμέρκα έως την Κόνιτσα.

Σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου αναφέρεται:

«Σε πλήρη εξέλιξη, βρίσκεται το έργο της Περιφέρειας Ηπείρου για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τη συνεχιζόμενη βροχόπτωση.

Από το πρωί παρεμβάσεις έγιναν ή γίνονται:

  • Στο Κάτω Ζάλογγο, όπου έχει σημειωθεί κατολίσθηση. Μηχανήματα της Περιφέρειας εργάζονται για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας καθώς και την για ανάσυρση Ι.Χ. αυτοκίνητου που έχει εκτραπεί της κυκλοφορίας.
  • Στη θέση Κανέττα της Ε.Ο. Ιωαννίνων- Άρτας, στην οποία λόγω κατολίσθησης η κυκλοφορία διεξαγόταν από το ένα ρεύμα.
  • Στο 95ο χλμ Ιωαννίνων- Κοζάνης, όπου έχει σημειωθεί εκτεταμένη κατολίσθηση και ήδη αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων.
  • Σε Μαυρολάγκαδο - Χρηστούς Τζουμέρκων, για την απομάκρυνση φερτών υλικών.
  • Στην επαρχιακή οδό προς 'Αρματα Κόνιτσα, στην οποία η συγκοινωνία γίνεται με δυσκολία εξαιτίας φερτών υλικών.
  • Στην παλιά Ε.Ο. Ιωαννίνων- Μετσόβου, από Δρίσκο μέχρι Μπαλντούμα όπου έχει σημειωθεί πτώση βράχων
  • Στην περιοχή Ελαίας Φιλιατών, για απομάκρυνση φερτών υλικών.
  • Σε ορεινές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, για απομάκρυνση φερτών υλικών.

Με δεδομένο ότι η βροχόπτωση συνεχίζεται είναι πιθανόν και σε άλλες επαρχιακές ή εθνικές οδούς να σημειωθούν καταπτώσεις για αυτό συνιστάται στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και στο υπόλοιπο της ημέρας.

Εκτός αυτών τις πρωινές ώρες υπήρξε διακοπή ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Ζίτσας, που ήδη αποκαταστάθηκε».

Αναλυτική πρόγνωση για σήμερα

Αττική

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Σταδιακή βελτίωση από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Αρχικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση, ενισχυόμενοι το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές με σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από τις προμεσημβρινές ώρες, οι οποίες αργά τη νύχτα θα περιοριστούν στη Θράκη.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Θρακικό τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία και από τα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέχρι 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Άνεμοι: Αρχικά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Από αργά το απόγευμα στο Ιόνιο θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 5 με 6 και το βράδυ τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που πιθανώς στη Θεσσαλία να είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Σταδιακή βελτίωση τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις απογευματινές ώρες οπότε θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα βόρεια θα αυξηθούν, θα σημειωθούν τοπικές βροχές οι οποίες βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές στο βορειοανατολικό Αιγαίο και τη νύχτα στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση αργά τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ