ΕΛΛΑΔΑ

Mediterranean Sky: Το «βυθισμένο παλάτι αιμορραγεί» και εκπέμπει SOS

Mediterranean Sky: Το «βυθισμένο παλάτι αιμορραγεί» και εκπέμπει SOS
Video Screen-Grab

Το θρυλικό πλοίο που παροπλίστηκε στο λιμάνι της Πάτρας στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, παρόλο που βρίσκεται εγκαταλελειμμένο στην Ελευσίνα, αποτελεί ένα διαφορετικό αξιοθέατο.

Το πολυτελέστατο «Mediterranean Sky» ναυπηγήθηκε το 1953 και, έχοντας αλλάξει τρία ονόματα, παροπλίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Ήταν μάλιστα το πρώτο πλοίο που έκανε το δρομολόγιο Πάτρα - Βενετία, ενώ τους χειμώνες ναυλωνόταν για κρουαζιέρες.

Όπως αναφέρει η ομάδα παραγωγής Up Stories, διέθετε εκτός άλλων, πολυτελείς και πλήρως εξοπλιμένες καμπίνες, δύο πισίνες, κομψότατα μπαρ, ακόμη και καταστρώματα με ξύλο που κάθε χρόνο γυαλιζόταν και άλλαζε η πίσσα.

Λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισε η πλοιοκτήτρια εταιρεία, από το καλοκαίρι του 1996 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1999, ήταν παροπλισμένο στο (παλαιό σήμερα) λιμάνι της Πάτρας, στο Μόλο της Αγίου Νικολάου, ακριβώς στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το «Ionian Queen».

Μετά από προσπάθειες μηνών και κατόπιν πολλών δικαστηρίων, το πλοίο απομακρύνθηκε με έξοδα του τότε Λιμενικού Ταμείου Πάτρας και ρυμουλκήθηκε μέχρι την Ελευσίνα, όπου έως το φθινόπωρο του 2003 έμεινε δεσμευμένο για χρέη της εταιρείας.

Ωστόσο, η χρόνια εγκατάλειψη και μια μεγάλη κακοκαιρία οδήγησαν στο «τέλος» του. Το πλοίο πήρε κλίση, ρυμουλκήθηκε στα αβαθή, ωστόσο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, μπάταρε και έκτοτε βρίσκεται στη κατάσταση που καταγράφεται στο παραπάνω βίντεο.

Πριν από μερικά χρόνια αποφασίστηκε η απομάκρυνσή του από το σημείο όπου βρίσκεται μισοβυθισμένο.

Στις αρχές του 2009, η γνωμοδοτική επιτροπή για θέματα απομάκρυνσης ναυαγίων του «Ο.Λ.Ε. Α.Ε.» είχε ξεκινήσει ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό για την ανέλκυση του συγκεκριμένου, αλλά και άλλων 17 ναυαγίων, που βρίσκονται στον κόλπο της Ελευσίνας ωστόσο η σχετική προσπάθεια φαίνεται ότι απέβη άκαρπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ