ΕΛΛΑΔΑ

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός επαναδραστηριοποιείται στο προσφυγικό - Η απόφαση «ορόσημο» της ΔΟΕΣ

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός επαναδραστηριοποιείται στο προσφυγικό - Η απόφαση «ορόσημο» της ΔΟΕΣ
Ε.Ε.Σ.

Η επιστροφή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) στη διεθνή ερυθροσταυτική κοινότητα με τα δικαιώματα του πλήρους μέλους, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τον ιστορικό Οργανισμό, έμπρακτη δικαίωση για τον 5μηνο «αγώνα δρόμου» της διοίκησης, των εργαζομένων και των εθελοντών, αλλά και επιχειρησιακή επάνοδο στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και ενίσχυση των προγραμμάτων στήριξης αδύναμων κοινωνικά ομάδων.

Με αφορμή την άρση του δυσμενούς μέτρου της «αναστολής» που είχε επιβληθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ), η διοίκηση του Ε.Ε.Σ. παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, για να παρουσιάσει την πορεία και τα μελλοντικά σχέδια του Οργανισμού, μετά την απόφαση-ορόσημο.

Κατά τη διάρκεια της αναστολής του εθνικού συλλόγου από τη Διεθνή Ομοσπονδία, ο Ε.Ε.Σ δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις της ΔΟΕΣ, δεν λάμβανε χρηματοδότηση από τους άλλους εθνικούς συλλόγους, ούτε μπορούσε να συμμετάσχει σε εκπαιδεύσεις των μελών του ή σε αποστολές. Η απόφαση του προέδρου της ΔΟΕΣ, Francesco Rocca, η οποία ανακοινώθηκε σε πανηγυρικό κλίμα στις 5 Δεκεμβρίου, βασίζεται στη θετική εισήγηση της Επιτροπής Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης για το πλάνο ανάκαμψης που σχεδίασε και υλοποίησε η διοίκηση του προέδρου Dr. Αντώνιου Αυγερινού από τον Απρίλιο του 2019, όταν και ανέλαβε.

Όπως ανέφερε ο κ. Αυγερινός κατά τη συνέντευξη Τύπου, στους στόχους του επόμενου διαστήματος για τον εκσυγχρονισμένο πλέον Ε.Ε.Σ. είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, η ενδυνάμωση του πραγματικού εθελοντισμού, η ενίσχυση της ποιότητας και της καινοτομίας.

Το πλάνο ανάκαμψης

Κρίσιμη παράμετρος για την άρση του καθεστώτος αναστολής, ήταν η υλοποίηση του προαπαιτούμενου από τη Διεθνή Ομοσπονδία, «Πλάνου Ανάκαμψης». Τα κύρια σημεία του παρουσίασε η Αγγελική Φανάκη, Τομεάρχης Διεθνούς Συνεργασίας και Οργανωσιακής Ανάπτυξης Ε.Ε.Σ. Αυτά ήταν:

- ο διορισμός γενικού διευθυντή, προσωπάρχη και οικονομικού διευθυντή

- η κατάρτιση οργανογράμματος υπηρεσιών

- η σύνταξη Κώδικα Δεοντολογίας υπαλλήλων και εθελοντών

- η σύνταξη μηνιαίων εκθέσεων προόδου

- η ολοκλήρωση του 1ου σταδίου της διαδικασίας αξιολόγησης της οργανωσιακής δύναμης του ΕΕΣ

- η κατάρτιση 5ετούς στρατηγικού πλάνου

- η σύσταση ενιαίου τομέα Εθελοντισμού και η δημιουργία τομέα Νεότητας.

Η παρουσίαση των δράσεων που υλοποίησε ο Ε.Ε.Σ. κατά τη διάρκεια του 6μήνου παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης της ΔΟΕΣ τον Οκτώβριο και ακολούθησε η θετική εισήγηση προς τον πρόεδρο της ΔΟΕΣ, Francesco Rocca.

Επαναδραστηριοποίηση στο προσφυγικό

Το «ξεπάγωμα» της ροής χρηματοδότησης προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Ε.Ε.Σ.) από τους άλλους εθνικούς συλλόγους Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου σηματοδοτεί και την επαναδραστηριοποίηση του Ε.Ε.Σ. στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως και το προηγούμενο διάστημα ο Ε.Ε.Σ. συνέχισε να προσφέρει φιλοξενία σε ασυνόδευτα παιδιά, ενώ εγκαινίασε και δύο νέες δομές, παρά την αναστολή της χρηματοδότησης. Ωστόσο, τα προγράμματά του σε Κέντρα Φιλοξενίας είχαν ολοκληρωθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece, ο κ. Αυγερινός δήλωσε πως ο Ε.Ε.Σ. βρίσκεται σε επαφή με την Πολιτεία και τα συναρμόδια υπουργεία με τα οποία έχει συνάψει συμφωνίες και όπου υπάρξει ανάγκη θα προσφέρει τις υπηρεσίες του, είτε μέσα στα Κέντρα Φιλοξενίας ή όπου αλλού απαιτηθεί.

Τέλος, αυτό το διάστημα ο Ε.Ε.Σ. υλοποιεί το πρόγραμμα στήριξης 2.180 μαθητών στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και στο κέντρο της Αθήνας, σε συνεργασία με το ίδρυμα COSCO SHIPPING Charity Foundation. Το πρόγραμμα, το οποίο έχει διάρκεια 12 μηνών και χρηματοδοτείται από δωρεά 500.000 ευρώ του ιδρύματος, έχει τη δυνατότητα να επιμηκυνθεί για πέντε έτη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ