ΕΛΛΑΔΑ

«Ηφαιστίων»: Στην… κατάψυξη η χώρα – Χιόνια και στην Αττική

«Ηφαιστίων»: Στην… κατάψυξη η χώρα – Χιόνια και στην Αττική
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Σε κλοιό σφοδρού ψύχους βρίσκεται πλέον το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας «Ηφαιστίων». Στην Πάρνηθα χιονίζει ήδη από νωρίς, ενώ οι πρώτες νιφάδες χιονιού αναμένονται από αργά το απόγευμα και έως το βράδυ της Κυριακής στα βόρεια προάστια της Αθήνας ακόμα και σε κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας, εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης που θα παρουσιάσει η θερμοκρασία.

Ήδη, λόγω της κακοκαιρίας «Ηφαιστίων» έχουν εμφανιστεί τα πρώτα προβλήματα, τόσο στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, όπου έχουν γίνει τροποποιήσεις δρομολογίων, όσο και στην κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Κατά τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), βροχές αναμένονται στη Θράκη, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Χαλκιδική, στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, στην Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στο Νότιο Ιόνιο, ενώ στη Δυτική Μακεδονία και στα ορεινά ηπειρωτικά της βόρειας χώρας θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.

Ήδη από το μεσημέρι της Κυριακής χιονοπτώσεις σημειώνονται και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Θράκης, της Ανατολικής Μακεδονίας, της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας, ενώ από το απόγευμα σε περιοχές της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Κεντρικής και Βόρειας Πελοποννήσου. Εξάλλου, βροχοπτώσεις εκδηλώνονται στο σύνολο σχεδόν της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, του Ιονίου και του Αιγαίου.

hfaistiwn

Καιρός: Πυκνό χιόνι από Μαρούσι και πάνω, προσοχή στην Αθηνών - Λαμίας

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το μετεωρολόγο του OPEN TV, Κλέαρχο Μαρουσάκη ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλάζι αναμένεται να χτυπήσουν κυρίως τα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας.

Σε αυτές τις περιοχές αναμένονται να πέσουν μεγάλες ποσότητες νερού σε μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, με το τελευταίο του post στο Facebook ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για ισχυρές χιονοπτώσεις από το βράδυ της Κυριακής και μετά από την περιοχή του Αμαρουσίου και πάνω, ενώ χαρακτηρίζει «επικίνδυνη την κατάσταση» στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας και στα Βίλια, από τις απογευματινές ώρες και μετά.

«Εξαιρετικά επικίνδυνη η κατάσταση στα Βίλια και στην Αθηνών - Λαμίας από τις απογευματινές ώρες και μετά. Αποφύγετε τις μετακινήσεις αν δεν υπάρχει εξαιρετική ανάγκη. Πυκνές χιονοπτώσεις μέσα στη νύχτα από Μαρούσι και πάνω με μεγάλη πιθανότητα για χιονόστρωση. Στα βόρεια της Αττικής ίσως χρειαστούν αλυσίδες αύριο σε ορισμένα σημεία. Οι χιονοπτώσεις πιθανόν να φτάσουν μέχρι και το Σύνταγμα! Αττικοβοιωτία και Εύβοια στο επίκεντρο του χιονιά!», γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό.

Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά, πρώτα στο Ιόνιο και στον Θερμαϊκό και στη συνέχεια στο υπόλοιπο Αιγαίο και θα φτάνουν κατά τόπους τα εννέα μποφόρ. Προς το βράδυ στο Βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα φτάνουν τοπικά και τα δέκα μποφόρ.

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν στο οδικό δίκτυο από το βράδυ της Κυριακής έως και τη Δευτέρα των Θεοφανείων, σύμφωνα με το ΕΑΑ-meteo, καθώς χιονοπτώσεις αναμένονται σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Νοτιοανατολικής Θεσσαλίας και της Θράκης.

202001052300 roads f1

Αλλαγές στην κυκλοφορία των φορτηγών λόγω χιονιά

Με ανακοίνωση της η ΕΛ.ΑΣ. τροποποιεί προηγούμενη απόφαση απαγόρευσης της κίνησης των φορτηγών άνω του 1,5 τόνου ωφέλιμου φορτίου στους αυτοκινητόδρομους και το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας, ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα.

Έτσι, και βάσει των νεώτερων στοιχείων η ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώνει ότι επιτρέπεται προσωρινά η κίνηση των άνω του 1,5 τόνου ωφέλιμου φορτίου έως τις 6 το απόγευμα, στους αυτοκινητόδρομους και το εθνικό οδικό δίκτυο στις ακόλουθες οδικές αρτηρίες:

Ιονία οδό, Εγνατία οδό, εθνική οδό Προμαχώνα-Θεσσαλονίκης, ΠΑΘΕ από Ευζώνους έως Λάρισα (κόμβος Νίκαιας), Ολυμπία οδό, Μωρέα (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα), Ε65 –τμήμα Ξυνιάδα έως Καλαμπάκα.

Από Λάρισα-κόμβο Νίκαιας έως Αθήνα συνεχίζει και ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών.

Η ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει ότι μετά τις 6 το απόγευμα απαγορεύεται αυστηρά η κίνηση των παραπάνω φορτηγών σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους και το εθνικό οδικό δίκτυο.

Προβλήματα λόγω του χιονιά στα Καλάβρυτα

Την ίδια στιγμή, η πυκνή χιονόπτωση, που εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής στην περιοχή των Καλαβρύτων, προκάλεσε προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, κυρίως από και προς το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής.

Η Aστυνομία επιτρέπει την ανάβαση στα χιονισμένα Καλάβρυτα μόνο σε όσους οδηγούς που είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Κρήτη: Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Εν τω μεταξύ, σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται το σύνολο του κρατικού μηχανισμού στην Κρήτη μετά τις προβλέψεις της ΕΜΥ για επιδείνωση των καιρικών φαινομένων τις επόμενες ώρες λόγω της κακοκαιρίας «Ηφαιστίων».

Τόσο το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων όσο και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης έχουν καταρτίσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο, με φόντο την επέλαση της κακοκαιρίας.

Ωστόσο, το χιόνι που έχει πέσει στον ορεινό Ομαλό του νομού Χανίων έχει δημιουργήσει ένα μαγευτικό λευκό τοπίο, με την τεχνητή λίμνη του Ο.Α.Κ. να έχει παγώσει.

Ο καιρός σήμερα

Νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στα δυτικά και τα βόρεια και σταδιακά στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται σήμερα, Κυριακή.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα θαλάσσια - παραθαλάσσια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά, στα ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές από τις βραδινές ώρες στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα), καθώς και στα ημιορεινά της ανατολικής Πελοποννήσου.

Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ που θα ενισχυθούν βαθμιαία στα πελάγη στα 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν.

Η θερμοκρασία σε πτώση από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις. Από το μεσημέρι τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά, από το απόγευμα και στα ημιορεινά. Τη νύχτα θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400μέτρα) στα δυτικά και βόρεια.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα βόρειοι 5 με 7 και το βράδυ στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις αρχικά στα γύρω ορεινά και από το απόγευμα στα ημιορεινά και πιθανώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Βαθμιαία θα χιονίσει παροδικά και σε πεδινές περιοχές κυρίως στα ανατολικά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 ενισχυόμενοι από το απόγευμα στα 7 με 8 μποφόρ και το βράδυ στο Θρακικό στα 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -02 (μείον 2) έως 02 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 ενισχυόμενοι στο Ιόνιο στα 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις. Από το μεσημέρι τοπικές βροχές, καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια, χιόνια στα ορεινά και στις βορειότερες περιοχές στα ημιορεινά. Βαθμιαία θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα πεδινά της Θεσσαλίας, ενώ από τις βραδινές ώρες οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές στην ανατολική Στερεά την Εύβοια (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα) καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 ενισχυόμενοι από το απόγευμα στα ανατολικά στα 7 με 8 και την νύχτα τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις. Από το μεσημέρι τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Από το απόγευμα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες ενώ από το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά των Κυκλάδων καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν στις Κυκλάδες στα 7 με 8 και τη νύχτα τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο, μεμονωμένες καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Από το απόγευμα θα χιονίσει και σε χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400μέτρα), ενώ τη νύχτα οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές από το μεσημέρι. Το βράδυ οι βροχές θα ενταθούν θα εκδηλωθούν και καταιγίδες.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βόρειοι 5 με 7 μποφόρ, από το απόγευμα 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα από δυτικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός ανήμερα των Θεοφανείων

Τη Δευτέρα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στη Θράκη, στη Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στα ορεινά του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, οι οποίες από το πρωί θα περιοριστούν στην Αττική, στην Εύβοια και στα ορεινά της Κρήτης. Ισχυρές βροχές αναμένονται στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, όπου ενδεχομένως θα δημιουργηθούν προβλήματα λόγω του κορεσμού του εδάφους σε νερό και των μεγάλων ποσοτήτων υετού που αναμένονται.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι των Θεοφανείων δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς, ενώ ολικός παγετός θα σημειωθεί σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 10 μποφόρ.

Λευκό τοπίο την Τρίτη

Για την Τρίτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές στα ορεινά, στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και πρόσκαιρα στη βόρεια Ελλάδα.

Καταιγίδες στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια. Σταδιακά στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά, κυρίως κεντρικά και βόρεια, στα βόρεια τοπικά ισχυρός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ