Διαγωνισμός για την κτηριακή αναβάθμιση των νοσοκομείων - Ποιοι φοιτητές έχουν δικαίωμα συμμετοχής
Πηγή: ΥΠ.ΥΓ.

Διάρκεια τριών μηνών θα έχει ο διαγωνισμός που θα προκηρύξει το υπουργείο Υγείας, για την υποβολή προτάσεων κτηριακής αναβάθμισης στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε φοιτητές των ελληνικών Πολυτεχνικών και Πανεπιστημιακών Τμημάτων με συναφή γνωστικά αντικείμενα.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη συνάντηση εργασίας με τους πρυτάνεις των Πολυτεχνείων και των Πανεπιστημίων της χώρας, με θέμα την προκήρυξη του διαγωνισμού σχετικά με παρεμβάσεις σε πτέρυγες και κλινικές ή τμήματα εν λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, μια πρόταση την οποία έχει υποδεχτεί θετικά η πανεπιστημιακή κοινότητα. Αντικείμενο του διαγωνισμού θα είναι έξυπνες λύσεις για τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών, την αναβάθμιση των νοσοκομείων και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν τελειόφοιτοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές των Πολυτεχνικών και Πανεπιστημιακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, με ανάλογα γνωστικά αντικείμενα και υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων μελών ΔΕΠ.

Η διάρκεια του διαγωνισμού θα είναι τρεις μήνες, ενώ θα δοθεί και χρηματικό έπαθλο. Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει από ειδική επιτροπή που θα δημιουργηθεί με τη συμμετοχή της τεχνικής υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας, των τεχνικών υπηρεσιών των Υγειονομικών Περιφερειών, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και τεχνοκρατών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου, ο αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ευάγγελος Σαπουντζάκης, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Αλέξανδρος Πολυχρονιάδης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Παναγιώτης Καλδής και η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Άννα Σπύρτου.

«Είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη λειτουργική, ενεργειακή, κτηριακή και ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων του ΕΣΥ» δήλωσε ο κ. Κικίλιας μετά τη συνάντηση. «Η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι οι ιδέες και οι προτάσεις που θα προκύψουν από το διαγωνισμό, θα είναι κομμάτι του συνολικού σχεδιασμού μας για την αναβάθμιση των νοσοκομείων της χώρας, με χρηματοδότηση που θα προέρχεται από το κράτος, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από συγχρηματοδοτούμενα έργα Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα» πρόσθεσε.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, κ. Παπαϊωάννου εκτίμησε ότι με το διαγωνισμό «θα κινητοποιηθούν όλοι οι νέοι φοιτητές, οι νέοι απόφοιτοι, οι διδάκτορες, οι μεταδιδάκτορες και θα βρουν τρόπο και χώρο δουλειάς εδώ στην Ελλάδα, να εκφράσουν τις απόψεις τους και τις ιδέες τους». Η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Κυριαζοπούλου σημείωσε ότι «δε μιλάμε για ιδανικά νοσοκομεία, είμαι σε θέση ως γιατρός να γνωρίζω, ότι αυτή τη στιγμή όλα τα νοσοκομεία της χώρας πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις, ανεξάρτητα του τι λέγεται. Χρειάζονται όμως αναβάθμιση, επικαιροποίηση και δομικές αλλαγές. Και αυτό θα πετύχουμε τώρα».

Ο κ. Στασινός, τέλος, δεσμεύθηκε ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας «θα βοηθήσει στη σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο υπουργός Υγείας (…) Γνωρίζετε ότι έχουμε καλά μυαλά στα ελληνικά Πολυτεχνεία και Πανεπιστήμια, που τα τελευταία χρόνια έφευγαν στο εξωτερικό. Τώρα τους δίνεται η δυνατότητα να προσφέρουν στην πατρίδα τους σημαντικές ιδέες που θα εφαρμοστούν, όπως έχει δεσμευθεί το υπουργείο Υγείας».

 

Διαβάστε επίσης