ΕΛΛΑΔΑ

Προκαταρκτική έρευνα για καταγγελία μαθήτριας πως την έβαλαν να γλείψει τουαλέτα

Προκαταρκτική έρευνα για καταγγελία μαθήτριας πως την έβαλαν να γλείψει τουαλέτα
ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Προκαταρκτική έρευνα, για να φωτιστούν όλες οι πτυχές ακραίου περιστατικού, που συνέβη σε τουαλέτα δημοτικού σχολείου, διεξάγει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, μετά από καταγγελία μητέρας μαθήτριας της δεύτερης τάξης ότι συμμαθητές της κόρης της την εξανάγκασαν να γλείψει την τουαλέτα του σχολείου

Το περιστατικό συνέβη στο 17ο δημοτικό σχολείο, την προηγούμενη Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, στις 3 μετά το μεσημέρι, ώρα που το σχολείο λειτουργούσε με το ολοήμερο πρόγραμμα.

«Στο διάλειμμα μια ομάδα παιδιών έπαιζε έξω και κάποια στιγμή βάλανε κάποιους όρους στο παιχνίδι και για να εφαρμόσουν τους όρους που έβαλαν πήγαν στις τουαλέτες. Ζητήσανε άδεια από τον δάσκαλο να πάνε στις τουαλέτες. Στο συγκεκριμένο σχολείο οι τουαλέτες είναι μέσα στο κτίριο. Όταν έχουμε διάλειμμα και οι πέντε δάσκαλοι του ολοήμερου επιτηρούν και κάποιος είναι και στον διάδρομο του σχολείου. Τα παιδιά θέλησαν να μπουν στην τουαλέτα, φαινομενικά δεν υπήρχε λόγος ο δάσκαλος να μη δώσει άδεια να πάνε στην τουαλέτα. Θεωρώ ότι ήταν ακραίο περιστατικό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, διευκρινίζοντας ότι αυτή τη στιγμή καταγράφονται όλες οι μαρτυρίες γύρω από το περιστατικό.

«Επισκέφθηκα το σχολείο, συνάντησα όλους τους εμπλεκόμενους, συναντώ τους γονείς τη Δευτέρα, μίλησα με τη διευθύντρια εκπαίδευσης, έδωσα εντολή να γίνει προκαταρκτική, να ερευνηθούν τα πάντα για την υπόθεση, ώστε μετά να μπορούμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα και φυσικά, αν υπάρχει κάποιο πειθαρχικό αδίκημα, θα αποδοθούν ευθύνες» τόνισε ο κ. Κόπτσης, προσθέτοντας ότι «δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα κάποιο πόρισμα, αυτό που μου ανακοινώθηκε από το σχολείο είναι ότι καταρχήν υπήρξε παρέμβαση της μητέρας και πήγε στο σχολείο η αστυνομία».

Το περιστατικό έχει προκαλέσει αναστάτωση σε γονείς και άλλων μαθητών. Στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης υποβλήθηκε καταγγελία για επίθεση από γονείς σε βάρος εκπαιδευτικών. Οι γονείς ζητούν να καταλογιστούν ευθύνες στους δασκάλους, ενώ η μητέρα του κοριτσιού γνωστοποίησε πως προτίθεται να κινηθεί νομικά. Εξάλλου, με δήλωση αλλαγής κατοικίας, η μαθήτρια της Β’ τάξης άλλαξε σχολείο.

«Τα θέματα αυτά -οτιδήποτε και να προκύψει- θεωρώ πρέπει να λύνονται μέσα στο σχολείο, με σύνεση, με περίσκεψη, με ηρεμία, με νόμιμο τρόπο και φυσικά όπου υπάρχουν πειθαρχικές παραβάσεις, θα υπάρχουν και κυρώσεις [...] Αυτά πρέπει να λύνονται αυτομάτως, να επιβάλλονται ποινές όπου χρειάζεται, να γίνονται υποδείξεις όπου χρειάζεται, όχι όμως το σχολείο να μετατρέπεται σε ρινγκ ή σε πεδίο συνάντησης αστυνομίας και δικαστικών μέσων. Κάλεσα τον διευθυντή και τους γονείς τη Δευτέρα. Πρέπει αυτά με ειρηνικό τρόπο να λύνονται», επισήμανε ο κ. Κόπτσης. «Ενεργήσαμε και παιδαγωγικά, βάλαμε ψυχολόγο στην τάξη, βάλαμε ειδικά παιχνίδια στην Α’ και Β’ τάξη, ώστε να ξέρουν όλα τα παιδιά πώς παίζουν και τι παίζουν, έχουμε ενημερώσει την ομάδα του Παρατηρητηρίου για την πρόληψη και διαχείριση περιστατικών ενδοσχολικής βίας, ώστε να παρέμβει άμεσα» πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ