ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Εντάσεις, 24.000 αποτροπές και προσπάθειες εισόδου από άλλα σημεία

Έβρος: Εντάσεις, 24.000 αποτροπές και προσπάθειες εισόδου από άλλα σημεία
Μετανάστης πετάει πέτρα προς την ελληνική πλευρά την Κυριακή 1 Μαρτίου 2020 (AP Photo/Giannis Papanikos)

Αποστολή CNN Greece σε Έβρο και Μυτιλήνη – Η Δευτέρα ήταν ακόμη μία ημέρα υψηλής έντασης στον Έβρο, με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να παραμένουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να επιχειρούν να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος. Την ίδια ώρα, συνεχίστηκαν οι αφίξεις στα νησιά.

Ο απεσταλμένος του CNN Greece στον Έβρο, Κώστας Πλιάκος, διαπίστωσε μία διακύμανση της έντασης μέσα στην ημέρα. Το πρωί υπήρξαν επεισόδια, χημικά και πετροπόλεμος, ωστόσο γύρω στο μεσημέρι τα πνεύματα ηρέμησαν και δημοσιογράφοι κατάφεραν να μπουν στη «νεκρή» ζώνη, όπου βρίσκονταν περίπου 300-400 πρόσφυγες και μετανάστες που φώναζαν συνθήματα και ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα.

Το απόγευμα υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό στις Φέρες, όπου μία ομάδα περίπου 1.000 ατόμων επιχείρησε να περάσει σε ελληνικό έδαφος και εμποδίστηκε από αστυνομία, στρατό και ντόπιους. Κατά την αποτροπή της εισόδου τους έπεσαν και προειδοποιητικές βολές στον αέρα.

Από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου ως τις 18.00 το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας απετράπησαν συνολικά 24.203 προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα. Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες παρατηρείται μια μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από το τελωνειακό πέρασμα των Καστανέων προς αλλά σημεία, σε μια προσπάθεια εντοπισμού νέων σημείων εισόδου σε ελληνικά εδάφη.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου, ενώ η ημέρα στιγματίστηκε από τον θάνατο ενός παιδιού, το οποίο επέβαινε σε βάρκα με μετανάστες και πρόσφυγες που επιχειρούσαν να περάσουν από την Τουρκία στη Μυτιλήνη.

Τη Δευτέρα έφτασαν περισσότεροι από 500 πρόσφυγες και μετανάστες σε Μυτιλήνη, Σάμο και Χίο. Οι κάτοικοι, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του CNN Greece Χρήστο Παναγόπουλο, ζητούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Εξελίξεις, όμως, υπήρξαν και σε διπλωματικό επίπεδο. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών για το ζήτημα, ενώ ανακοινώθηκε πως την Τρίτη μεταβαίνει στον Έβρο, συνοδεία των επικεφαλής της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε και επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδος να επιβάλει τη νομοθεσία της στα σύνορα της.

Δείτε τις εξελίξεις όπως κατεγράφησαν από το CNN Greece στο live blog.

Οι τελευταίες εξελίξεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ