ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ CNN Greece: Σε εκκλησία 42 άτομα που έφτασαν στη Μυτιλήνη

Ρεπορτάζ CNN Greece: Σε εκκλησία 42 άτομα που έφτασαν στη Μυτιλήνη

Σε ένα εκκλησάκι 3,5 χλμ. έξω από τη Σκάλα Συκαμνιάς παραμένουν οι 42 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν χθες το απόγευμα στην Μυτιλήνη.

Αποστολή CNN Greece στη Μυτιλήνη - Χρήστος Παναγόπουλος

Οι πλειονότητα είναι αφγανικής καταγωγής, ενώ υπάρχουν, ακόμη, άτομα από το Πακιστάν, το Τόνγκο και τη Δημοκρατία του Κονγκό.

Όπως φαίνεται και στα πλάνα του CNN Greece στο σημείο, οι νεοεισερχόμενοι παραμένουν στο εκκλησάκι, αναμένοντας το πότε θα μεταφερθούν σε άλλο σημείο.

Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό το πότε, το πώς ακόμη το εάν θα γίνει αυτό.

«Έφυγα λόγω του ISIS»

Η Ρίνι κατάγεται από την Ουγκάντα και όπως δηλώνει στο CNN Greece αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα της για πολιτικούς λόγους και για λόγους προστασίας από τον ISIS.

Ερωτηθείσα για την απόφασή της να φύγει χωρίς τα παιδιά της, λέει χαρακτηριστικά:

«Δεν ήταν εύκολη απόφαση, η ζωή στην Ουγκάντα δεν είναι εύκολη. Πρέπει να επιβιώσω και να φτάσω σε ένα ασφαλές μέρος, προκειμένου να τα φέρω μαζί μου».

Σημειώνεται ότι η ένοπλη οργάνωση «Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (Allied Democratic Forces, ADF) σχηματίστηκε στην Ουγκάντα, έχοντας ως επίκεντρο δράσεων την περιοχή των συνόρων με το Κονγκό για πάνω από δύο δεκαετίες.

Τον Μάρτιο του 2019, ο τότε αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ανακοίνωσε επίσημα ότι η AFD ανήκει στους κόλπους του ISIS, ενώ κατά το παρελθόν είχε αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις της ένοπλης οργάνωσης.

Ενδεικτικά, λόγω των θυλάκων του Ισλαμικού Κράτους στην Ουγκάντα, η Βρετανία έχει εκδώσει σχετική ταξιδιωτική οδηγία προειδοποιώντας ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι πιθανές ακόμα και σε τουριστικά μέρη.

Σε Καρά Τεπέ και Μόρια ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, κ. Φραντσέσκο Ρόκα, επισκέφτηκε τον περίκλειστο χώρο στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου συνεχίζεται η καταγραφή των νεοεισερχόμενων προσφύγων και μεταναστών, αλλά και τις δομές φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ και τη Μόρια, συνοδεία του κ. Αντώνη Αυγερινού, προέδρου του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Οι κ. Ρόκα και Αυγερινός είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με ορισμένους από τους νεοεισελφθόντες πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί, που περιμένουν να επιβιβαστούν στο αρματαγωγό «Ρόδος».

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου ρώτησε για τις ανάγκες που έχουν, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Η διαδικασία ταυτοποίησης στο λιμάνι εξακολουθεί να κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και στο αρματαγωγό έχουν επιβιβαστεί περί τους 250 από τους συνολικά 508 νεοεισελθέντες.

Στη συνέχεια μετέβησαν στο Καρά Τεπέ, όπου έκαναν μία περιήγηση και είδαν ιδίοις όμμασι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι διαμένουν εκεί.

Επόμενος σταθμός τους ήταν η Μόρια, όπου διαπίστωσαν τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη δομή και τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμένουν οι πρόσφυγες και μετανάστες.

88108417 249006089446888 7260413120332431360 n

Ο φακός του CNN Greece αποτύπωσε, μάλιστα, τον πίνακα στον οποίο καταγράφεται ο ακριβής αριθμός των διαμενόντων στο νησί, οι οποίοι είναι 21.780.

Untitled

ΔΗΜΟΦΙΛΗ