ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πώς διαμορφώνεται η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πώς διαμορφώνεται η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα
ΙΝΤΙΜΕ

Καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα αυξάνονται, έχοντας φτάσει πλέον τα 743, οι ειδικοί συγκεντρώνουν επιδημιολογικά δεδομένα, συγκρίνοντάς τα με αυτά των άλλων χωρών.

Σε αυτή την επιδημιολογική εικόνα αναφέρθηκε, κατά την τελευταία ενημέρωσή του, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας: «Τα δικά μας δεδομένα συμβαδίζουν με τα δεδομένα της παγκόσμιας πορείας αυτής της πανδημίας, που δείχνει ποσοστό 15% να νοσηλεύεται σε νοσοκομεία με μία μέτρια προς σοβαρή κατάσταση και το 5% να είναι σοβαρά νοσηλευόμενοι, διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δεν έχουμε ξεφύγει από αυτή τη νόρμα και οι θάνατοί μας είναι περίπου στα ίδια ποσοστά».

Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως ο ιός δεν σέβεται καμία ηλικία και μπορεί να προσβάλει και νέους ανθρώπους.

Αναφερόμενος σε πιο αισιόδοξα νέα, ανέφερε πως για δύο μέρες παρατηρείται μειωμένη καταγραφή νοσούντων και θανάτων στην Ιταλία. Αντίστοιχα, στην Κίνα αρχίζουν και σταματούν οι περιορισμοί.

Πώς διαμορφώνεται η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα

Στη χώρα μας τα περισσότερα κρούσματα του κορωνοϊού εντοπίζονται σε ηλικίες από 18 έως 64 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

ilikies


Πηγή: ΕΟΔΥ

Συγκεκριμένα, από 18 έως 39 ετών το ποσοστό ανέρχεται σε 26,7% και από 40 έως 64 σε 48,6%.

Όσον αφορά τις ηλικίες από 65 και άνω, το ποσοστό ανέρχεται σε 20,7%, ενώ για 17 ετών και κάτω σε μόλις 4%.

Υπενθυμίζεται ότι τα τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα ανέρχονται σε 743, καθώς καταγράφηκαν 48 νέα, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας τη Δευτέρα.

kampylh


Πηγή: ΕΟΔΥ

Παράλληλα, οι νεκροί ανέρχονται στους 20, με το νεότερο θύμα να είναι μια 40χρονη γυναίκα.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, 191 (25,7%) κρούσματα χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο, εκ των οποίων 59 (30,9%) διασωληνώθηκαν και 20 (10,5%) έχουν πεθάνει.

Την ίδια ώρα, νοσηλεύονται 134 άτομα, η πλειονότητα των οποίων είναι άνδρες.

Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 45, αριθμός αυξημένος κατά 10 σε σχέση με τη Δευτέρα, κάτι που ο κ. Τσιόδρας απέδωσε στην εισροή και νέων στοιχείων που αφορούν παλαιότερες νοσηλείες. Ο μέσος όρος των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη και οι περισσότεροι έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα ανέβηκε στους 20 και ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 75 έτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ