ΕΛΛΑΔΑ

Τσιόδρας για κορωνοϊό: Αν αφήσουμε τον εχθρό, θα μπει στο σπίτι μας

Τσιόδρας για κορωνοϊό: Αν αφήσουμε τον εχθρό, θα μπει στο σπίτι μας
ΙΝΤΙΜΕ

Αυστηρή προσήλωση στα προστατευτικά μέτρα που έχουν θεσπίσει από κοινού η κυβέρνηση και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας για την προφύλαξη των πολιτών απέναντι στον κορωνοϊό ζήτησε το Σάββατο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την εξάπλωση του ιού Covid 19. 

Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Τσιόδρας είναι θετικό το γεγονός πως στην Ελλάδα δεν έχουμε παραβιάσεις καραντίνας.

«Κάθε μέρα που περνάει γίνεται αντιληπτό στη συνείδηση του μέσου πολίτη που έχει κληθεί σε καραντίνα, η σημαντικότητα του να μείνει σπίτι. Αν αψηφήσουμε τον εχθρό, αυτός θα μπει στο σπίτι μας. Χαλάρωση των μέτρων θα οδηγήσει σε επανάκαμψη του ιού με σφοδρότητα. Πρέπει να είναι σε όλους αντιληπτό ότι όσο ο ιός είναι εδώ υπάρχει απειλή. Στην Ιταλία αυτό δεν έγινε αντιληπτό και αυτό πληρώνουν και το ίδιο βλέπω και σε πολλές περιοχές στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ.

Κατά τα λοιπά, στα 1.061 ανέρχονται τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα όπως ανακοίνωσε κ. Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, καταγράφηκαν 95 νέα κρούσματα. Συνολικά, έχασαν τη ζωή τους 32 άτομα (25 άνδρες, 7 γυναίκες) στη χώρα μας. Η μέση ηλικία των ατόμων που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι τα 73 έτη.

Μέχρι στιγμής, έχουν διενεργηθεί συνολικά 14.363 διαγνωστικά τέστ, ενώ 69 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Από αυτά, τα 65 νοσηλεύονται διασωληνωμένα σε ΜΕΘ, ενώ 52 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο από τα νοσοκομεία αναφοράς.

Το νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο και η χρήση φαρμάκων

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ, «εγκρίναμε νέα έκδοση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου. Θα ανανεώνεται με βάση τα διεθνή δεδομένα».

Παράλληλα, έκανε «ειδική μνεία στις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές, στους τραυματιοφορείς, τις καθαρίστριες, το διοικητικό προσωπικό, που έχουν υπερβάλει εαυτού».

«Η κυβέρνηση θα δώσει και το χειροκρότημα [σε γιατρούς και νοσηλευτές] αλλά θα διαθέτει και τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας», είπε παρεμβαίνοντας στο ίδιο θέμα ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ερωτηθείς για τη φαρμακευτική ουσία της χλωροκίνης, ο καθηγητής Τσιόδρας, απάντησε πως «το φάρμακο με βάση τη χλωροκίνη δίνεται με αυστηρά κριτήρια και παρακολούθηση».

«Μεγάλη σημασία έχει και ο τρόπος διεξαγωγής του εργαστηριακού ελέγχου, που πλέον γίνεται παντού με αυστηρά κριτήρια», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ.

Παρεμβαίνοντας στο θέμα, ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανέφερε πως «η χλωροκίνη έχει εγκριθεί και είναι στο στάδιο παραγωγής στην Ελλάδα».

Κατά τα λοιπά, ο Σωτήρης Τσιόδρας ερωτηθείς για το εάν και κατά πόσον ο κορωνοϊός πλήττει τμήματα της καρδιάς, όπως το μυοκάρδιο, δήλωσε: «Η καρδιοτοξικότητα του νέου ιού φαίνεται πως ισχύει. Δεν είναι γνωστό με ποιον τρόπο ο ιός είναι καρδιοτοξικός. Θα δώσουμε κάποιο φάρμακο που δοκιμάζεται και αλλού και ελπίζουμε να αποτρέψει επιπλοκές».

Σε ό,τι αφορά τη χορήγηση αντιιικής φαρμακευτικής αγωγής σε εγκύους, σημείωσε πως «συστήνεται ειδική παρακολούθηση και χορήγηση φαρμάκων, μόνο αν υπάρξουν επιπλοκές».

«Βασικό είναι ότι τα παιδιά που γεννιούνται, με βάση τα περιστατικά που γνωρίζουμε, δεν πεθαίνουν», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

Χαρδαλιάς: Μόνο αυτές οι κατηγορίες Ελλήνων δικαιούνται επαναπατρισμό

Τα νέα δεδομένα για τον επαναπατρισμό Ελλήνων από το εξωτερικό έδωσε στη δημοσιότητα το Σάββατο ο αρμόδιος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τη διακοπή πτήσεων από την Κυριακή 29/03/2020 στις 03:00 έως τις 15/04/2020, από και προς την Ολλανδία.

Όπως υπογράμμισε, «επιστροφή πλέον γίνεται μόνο για πολύ ειδικούς λόγους. Δεν έχει νόημα να δημιουργούν φασαρίες όσοι δεν προβάλουν εξηγήσεις και αποδεικτικά των ειδικών λόγων που επικαλούνται».

«Δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό, γιατί θα ήταν ολέθριο για τη δημόσια υγεία της χώρας μας. Εκείνοι που θα επαναπατριστούν είναι αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη», ανέφερε εμφατικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι θα επιτρέπονται πλέον επαναπατρισμοί από τρεις κατηγορίες ατόμων:

  • Όσοι χρήζουν υγειονομικής φροντίδας (έγκυες ή με κάποιο σοβαρό νόσημα) με ιατρική βεβαίωση
  • Όσοι δεν έχουν εξασφαλισμένη στέγη (λ.χ. λήξη διαστήματος νόμιμης διαμονής σε χώρα του εξωτερικού ή απώλεια μίσθωσης)
  • Όσοι είναι με πτήση transit (με αποδεικτικό εισιτηρίου)

Παράλληλα, ανέφερε πως την Παρασκευή επέστρεψαν από το αεροδρόμιο Χίθροου της Μεγάλης Βρετανίας συνολικά 30 άτομα με προβλήματα υγείας.

ΥΠΑ: NOTAM για απαγόρευση πτήσεων από και προς Ολλανδία και Γερμανία

Την ίδια στιγμή, την προσωρινή απαγόρευση πτήσεων έως τις 15 Απριλίου 2020 από και προς Ολλανδία και Γερμανία, προβλέπει η ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε σήμερα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), για λόγους πρόληψης της εξάπλωσης του COVID-19.

Συγκεκριμένα, από την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020 και ώρα 06:00 το πρωί έως την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου 2020 και ώρα 06:00 το πρωί, αναστέλλονται όλες οι πτήσεις, μεταφοράς επιβατών, από και προς τα αεροδρόμια, των συγκεκριμένων χωρών. Ειδικά οσον αφορά τη Γερμανία επιτρέπονται μόνο οι πτήσεις προς το Αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ποιες πτήσεις εξαιρούνται από την αναστολή πτήσεων

Όπως και με τις προηγούμενες ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η ΥΠΑ, από την προσωρινή αναστολή πτήσεων εξαιρούνται:

  • οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary)
  • οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian)
  • οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights)
  • οι κρατικές πτήσεις (state)
  • οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency)
  • οι στρατιωτικές πτήσεις (military)
  • οι πτήσεις της Frontex
  • οι ανεφοδιασμού
  • οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και
  • οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών

- Δυνατότητα να λαμβάνουν ιατρικές συνταγές στο κινητό τους έχουν οι πολίτες από σήμερα, μέσω του http://www.gov.gr. Η υπηρεσία άυλης συνταγογράφησης είναι προαιρετική.

- Για όσους είναι στο εξωτερικό και θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα: Από αύριο Κυριακή στις 3.00 π.μ. και μέχρι τις 15 Απριλίου, διακόπτονται οι πτήσεις προς και από την Ολλανδία. Επιστροφή πλέον γίνεται μόνο για πολύ ειδικούς λόγους. Δεν έχει νόημα να δημιουργούν φασαρίες όσοι δεν προβάλουν εξηγήσεις και αποδεικτικά των ειδικών λόγων που επικαλούνται.

- Ειδκές περιπτώσεις είναι οι έγκυες, όσοι έχουν μείνει άστεγοι κλπ. Χτες επέστρεψαν από το Χίθροου 30 άτομα με προβλήματα υγείας. Δεν γίνεται γενικός επαναπατρισμός, οφείλουμε να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία στη χώρα.

- Στο νοσοκομείο Καστοριάς, έχουν αναλάβει υπηρεσία γιατροί και άλλο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και έχει σταλεί προστατευτικό υλικό.

- Η ανταπόκριση των πολιτών για εθελοντική προσφορά είναι συγκινητική. Πάνω από 10.000 οι αιτήσεις εθελοντών.

- Όσοι βρίσκονται σε καραντίνα (κρούσματα χαμηλού ρίσκου που βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό) είναι περίπου 6.800 και γίνονται καθημερινά έλεγχοι για αυτούς.

«Επιμένουμε και μένουμε σπίτι», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Νίκος Χαρδαλιάς.



Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Μέτρα συνολικού κόστους 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ήτοι το 2,5% το ΑΕΠ της χώρας, λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που έχουν τα εξαγγελθέντα μέτρα, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, στην ελληνική οικονομία.

Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων αποζημίωσης ειδικού σκοπού και κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών που πλήττονται ξεπερνά τα 3,5 δισ. , σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενώ επιπλέον κόστος 1,2 δισ. αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων (1 δισ.), τις επιπρόσθετες δαπάνες για τη δημόσια υγεία (200 εκ.) και το δώρο Πάσχα για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία (80 εκ.).

Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά τα μέτρα που λαμβάνονται για επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Κλειστές επιχειρήσεις

Για τις κλειστές ρυθμίσεις όσον αφορά την ρευστότητα και τον τραπεζικό δανεισμό ισχύουν τα εξής

  • Διευρυμένο πλαίσιο χρηματοδότησης, υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.
  • Διάθεση 1,8 δισ. μέσα από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο.
  • Αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων έως τον Σεπτέμβριο για συνεπείς επιχειρήσεις
  • Χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω εγγυήσεων και Ευρωπαϊκών κεφαλαίων: α) Υλοποίηση εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεννόηση με την ΕΕ για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε ΜΜΕ έως 3 δισ. β) Χορήγηση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕ) για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. γ) Δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεργασία με τον όμιλο της ΕτΕ για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκ δ) Αύξηση των πόρων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κατά 250 εκ για τη χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.
  • Αναστολή επιταγών κατά 75 ημέρες

Σχετικά με τις φορολογικές, ασφαλιστικές υποχρεώσεις, αλλά και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των κλειστών επιχειρήσεων ισχύουν τα εξής:

  • Αναστολή πληρωμών φορολογικών (ΦΠΑ, βεβαιωμένες οφειλές ΔΟΥ και δόσεις ρύθμισης βεβαιωμένων οφειλών) και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για 4 μήνες σε επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού.
  • Δίνεται η δυνατότητα, για τις ίδιες επιχειρήσεις, αναστολής των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και πληρωμών όλων των ρυθμίσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ.
  • Έκπτωση 25% στις φορολογικές (εκτός ΦΠΑ) και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία, για εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων, καθώς και για εταιρίες και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση.

Επιπλέον, για την ίδια κατηγορία έχει προβλεφθεί: Καταβολή του 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία, λόγω των μέτρων έχει ανασταλεί η λειτουργία 249.474 ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Ανοιχτές επιχειρήσεις

Αναφορικά με την ρευστότητα και τον τραπεζικό δανεισμό των επιχειρήσεων που παραμένουν ανοιχτές ισχύουν τα παρακάτω:

  • Διευρυμένο πλαίσιο χρηματοδότησης, υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.
  • Διάθεση 1,8 δισ. μέσα από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο.
  • Αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων έως τον Σεπτέμβριο για συνεπείς επιχειρήσεις
  • Χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω εγγυήσεων και Ευρωπαϊκών κεφαλαίων: α) Υλοποίηση εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεννόηση με την ΕΕ για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε ΜΜΕ έως 3 δισ. β) Χορήγηση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕ) για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. γ) Δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεργασία με τον όμιλο της ΕτΕ για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκ δ) Αύξηση των πόρων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κατά 250 εκ για τη χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.
  • Αναστολή επιταγών κατά 75 ημέρες

Σχετικά με τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αλλά και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προβλέπεται:

  • Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου και Μαρτίου, οι οποίες θα καταβληθούν τέλος Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου αντίστοιχα, για επιχειρήσεις με συγκεκριμένο ΚΑΔ, με υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας.
  • Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για 3 μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.
  • Άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ.
  • Έκπτωση 25% στις φορολογικές (εκτός ΦΠΑ) και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία, για εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων, καθώς και για εταιρίες και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση.

Συνολικά 595.395 επιχειρήσεις επηρεάζονται δραστικά από τις επιπτώσεις, ενώ έχουν δοθεί 166.000 vouchers προγράμματος τηλεκατάρτισης.

Εργαζόμενοι σε κλειστές επιχειρήσεις

Σε σχέση με το εισόδημα, τον μισό και τα επιδόματα των εργαζομένων ισχύουν τα εξής:

  • Επίδομα 800 ευρώ
  • Μείωση ΦΠΑ σε αντισηπτικά, μάσκες, σαπούνια, από 23% σε 6%
  • Προπληρωμένες κάρτες για αγορά προϊόντων από super market αξίας 90€ για το διάστημα από 11/3/2020 έως 4/5/2020 ως εναλλακτική χρήση των σχολικών γευμάτων

Για αυτή την κατηγορία προβλέπεται η αναστολή δόσεων δανείων για 3 μήνες

Σχετικά με τις φορολογικές, ασφαλιστικές υποχρεώσεις και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές εργαζομένων σε κλειστές επιχειρήσεις προβλέπεται:

  • Κάλυψη των ασφαλιστικών κρατήσεων από το κράτος
  • Άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ.
  • Έκπτωση 25% στις φορολογικές (εκτός ΦΠΑ) και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία, για εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων, καθώς και για εταιρίες και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση.
  • Αναστολή πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για 4 μήνες για εργαζόμενους που αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή.

Επίσης, έχει προβλεφθεί: Καταβολή του 60% του μισθώματος του ακινήτου που ενοικιάζουν και αφορά στην 1η κατοικία

Συνολικά 621.734 μισθωτοί και 231.147 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι είδαν τη σύμβαση εργασίας τους να αναστέλλεται λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν με κρατική εντολή. Το κόστος των μέτρων αγγίζει περίπου 400 εκ ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό επηρεάζονται και 100.000 παιδιά.

Εργαζόμενοι σε ανοιχτές επιχειρήσεις

Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που παραμένουν ανοιχτές, προβλέπεται:

  • Επίδομα 800 ευρώ σε όσους τελούν σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους
  • Μείωση ΦΠΑ σε αντισηπτικά, μάσκες, σαπούνια, από 23% σε 6%
  • Προπληρωμένες κάρτες για αγορά προϊόντων από super market αξίας 90€ για το διάστημα από 11/3/2020 έως 4/5/2020 ως εναλλακτική χρήση των σχολικών γευμάτων

Ακόμη, έχει αποφασιστεί: Αναστολή δόσεων δανείων για 3 μήνες για όσους δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ.

Αναφορικά με τις φορολογικές, ασφαλιστικές υποχρεώσεις και ληξιπρόθεσμες οφειλές, ισχύει:

  • Κάλυψη των ασφαλιστικών κρατήσεων από το κράτος για όσους δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ.
  • Άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ.
  • Έκπτωση 25% στις φορολογικές (εκτός ΦΠΑ) και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία, για εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων, καθώς και για εταιρίες και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση.

Σε επίπεδο εργασιακής ευελιξία δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής σε καθεστώς αναστολής εργασίας των εργαζόμενων σε επιχειρήσεις που πλήττονται και μειώνεται σημαντικά ο τζίρος τους, ενώ υπάρχει και ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη.

Είναι 909.794 οι μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες σε επιχειρήσεις που επηρεάζονται δραστικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με κόστος περίπου 2 δισ. ενώ εμμέσως επηρεάζονται και 100.000 παιδιά.

Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις έως 5 άτομα (που πλήττονται από την κρίση)

Για την εν λόγω κατηγορία προβλέπεται:

  • Επίδομα 800 ευρώ (δεν αφορά επιστήμονες)
  • Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης 100 ωρών ελεύθερων επαγγλματιών, επιστημονικού κλάδου (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, οικονομολόγοι-λογιστές, εκπαιδευτικοί-ερευνητές) με voucher αξίας 600€, Απρίλιος-Μαϊος

Σε σχέση με τις φορολογικές, ασφαλιστικές υποχρεώσεις και ληξιπρόθεσμες οφειλές ισχύουν τα εξής:

  • Αναβάλλονται οι φορολογικές υποχρεώσεις πληρωτέες Μαρτίου, για 4 μήνες
  • Αναστέλλεται η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Η Εξόφληση θα γίνει τμηματικά σε 4 μηνιαίες δόσεις από 1/9/2020
  • Αναστολή καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμίσεων με υποχρέωση καταβολής (1/3 – 31/5).
  • Μείωση κατά 25% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών Φεβρουαρίου-Μαρτίου εφόσον εξοφληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία.
  • Άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ.

Για αυτή την κατηγορία έχουν δοθεί 166.000 vouchers προγράμματος τηλεκατάρτισης

Δημόσιος Τομέας

Όσον αφορά, τέλος, στον δημόσιο τομέα λαμβάνονται τα εξής μέτρα:

  • 000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στο ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν (έκτακτο) Δώρο Πάσχα. Το κόστος ανέρχεται σε 80 εκ.
  • Προπληρωμένες κάρτες για αγορά προϊόντων από super market αξίας 90€ για το διάστημα από 11/3/2020 έως 4/5/2020 ως εναλλακτική χρήση των σχολικών γευμάτων
  • Άδεια Ειδικού Σκοπού για δημοσίους υπαλλήλους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ