ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Προβληματισμός για τις εικόνες συνωστισμού στην αγορά

Κορωνοϊός: Προβληματισμός για τις εικόνες συνωστισμού στην αγορά
CNN Greece

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σήμερα στα σούπερ μάρκετ, στη Βαρβάκειο και σε άλλα καταστήματα τροφίμων, με τους πολίτες να σχηματίζουν ουρές για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το τραπέζι του Πάσχα.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η κυβέρνηση, δια στόματος του πρωθυπουργού αλλά και υπουργών, έχει διαμηνύσει πως διανύουμε την πιο κρίσιμη εβδομάδα στη μάχη κατά του κορωνοϊού και έχει ζητήσει από τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα.

Ήδη, την Μεγάλη Πέμπτη, ανακοινώθηκαν νέοι αυστηροί κανόνες σχετικά με τις μετακινήσεις από το Μεγάλο Σάββατο έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν παραβάσεις και οι πολίτες θα παραμείνουν στα σπίτι τους.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε διπλασιασμό των προστίμων σε όσους μετακινούνται ασκόπως, αλλά και προανήγγειλε σαρωτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, από το Μεγάλο Σάββατο στις 21:00 έως και την Δευτέρα του Πάσχα στις 24:00, επεκτείνεται σε όλη τη χώρα το μέτρο του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ και αφαίρεση των πινακίδων για άσκοπη μετακίνηση.

Ταυτόχρονα για το ίδιο διάστημα η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοηθείας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη (κωδικός Β4) θα ελέγχεται «σαρωτικά, ενδελεχώς και επιμελώς» από τα όργανα ελέγχου σε όλη τη χώρα, σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό και θα μπορεί να γίνεται μόνο με αποκλειστικά μέχρι δύο άτομα κατά όχημα. Καταχρηστική χρήση συνεπάγεται 300 ευρώ πρόστιμο για τον οδηγό και αφαίρεση πινακίδων και 150 για τον συνοδηγό.

«Δεν μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που τηρεί τα μέτρα να υφίσταται τις συνέπειες κάποιων λίγων που δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, θεωρώντας ότι οι περιορισμοί ισχύουν για τους άλλους , αλλά αυτοί εξαιρούνται να υπονομεύουν την συλλογική προσπάθεια και να θέτουν σε κίνδυνο άλλους ανθρώπους», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σημείωσε ότι βρισκόμαστε στο πλέον κρίσιμο σημείο της προσπάθειας και «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης των όσων έχουμε καταφέρει».

Οι ουρές που προβλημάτισαν

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, σε αρκετά σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης είχαν τελειώσει τα αρνιά, με αποτέλεσμα από τις 12:00 το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής ο κόσμος να κάνει ουρές έξω από σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία για να πάρει τον παραδοσιακό οβελία.

Μέσα στα καταστήματα, με τη βοήθεια των υπαλλήλων, οι αγορές έγιναν με τάξη και τηρήθηκε ο προβλεπόμενος αριθμός πελατών.

Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι μικροεντάσεις μεταξύ πελατών, όπως αυτή που σημειώθηκε στην περιοχή της Πεύκης, όπου περίμεναν ώρα έξω από σούπερ μάρκετ και εργαζομένων που προσπαθούσαν να τηρήσουν την τάξη.

Λόγω των τεράστιων ουρών, μάλιστα, αποφασίστηκε η παράταση του ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ έως και τις 20:30 το βράδυ.

Αντίστοιχη εικόνα με τεράστιες ουρές επικρατεί και στο ΚΤΕΛ Λιοσίων, όπου αρκετοί Αθηναίοι έσπευσαν να παραλάβουν δέματα από το χωριό, καθώς φέτος δεν μπόρεσαν να πάνε εκεί για να γιορτάσουν το Πάσχα.

94196393 878130862653172 8353249295188623360 n

Ήταν η τελευταία μέρα για όσους ήθελαν να παραλάβουν δέματα μπορούν, καθώς το Μεγάλο Σάββατο δεν θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια από Καρδίτσα και Τρίκαλα, προορισμοί με τα περισσότερα δέματα.

93574533 1127571787602104 3217902687731318784 n

Το αδιαχώρητο στη Βαρβάκειο

Ακόμη, μεγάλες είναι οι ουρές που σχηματίστηκαν έξω από τη Βαρβάκειο Αγορά, με τον κόσμο να έχει «τυλίξει» ένα ολόκληρο τετράγωνο.

Εκεί, όπου σπεύδουν κατά παράδοση χιλιάδες πολίτες κάθε χρόνο προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι, η εικόνα φέτος ήταν εντελώς διαφορετική, αφού ο αριθμός του κόσμου που περίμενε για να κάνει τα ψώνια του, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο λόγω των μέτρων ασφαλείας που έχουν τεθεί σε ισχύ.

Η κάμερα του CNN Greece βρέθηκε στη Βαρβάκειο και κατέγραψε την ατελείωτη -όπως φαινόταν- ουρά πελατών, οι οποίοι περίμεναν υπομονετικά να κάνουν τα ψώνια τους. Ωστόσο, ο κόσμος ήταν αρκετός και σε ορισμένες περιπτώσεις κρατούνταν οι απαραίτητες αποστάσεις.

Πότε θα γίνει η άρση των μέτρων

Οι ημέρες μέχρι το Πάσχα θεωρούνται – από την κυβέρνηση - οι πιο κρίσιμες. Και αυτό, γιατί θα κρίνουν εάν η άρση των περιοριστικών μέτρων είναι κοντά ή εάν θα δοθεί παράταση και πέραν της 27ης Απριλίου.

Η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι οι εξελίξεις είναι θετικές, η αύξηση των κρουσμάτων ακολουθεί μία ομαλή πορεία και επομένως δεν αποκλείεται τα μέτρα σταδιακά να αρχίσουν να χαλαρώνουν, ώστε βήμα – βήμα να ξεκινήσει και η αναθέρμανση της οικονομίας και της αγοράς.

Μάλιστα, εάν όλα πάνε καλά, τότε πριν από τις 27 Απριλίου αναμένεται να ανακοινωθεί η σταδιακή άρση των περιορισμών και ίσως αυτό να γίνει και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με κάποιο νέο μήνυμα προς τους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση, θα ληφθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και στοιχεία που θα παραδώσει η επιστημονική επιτροπή του ΕΟΔΥ στην κυβέρνηση, η οποία στη συνέχεια θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

Καταλύτης για τις αποφάσεις θα είναι βεβαίως το εάν οι πολίτες θα επιδείξουν πειθαρχία αυτή την κρίσιμη Μεγάλη Εβδομάδα και ιδιαιτέρως την Κυριακή του Πάσχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ