ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Κατεπείγουσα έρευνα του εισαγγελέα για τα κρούσματα στην κλινική στο Περιστέρι

Κορωνοϊός: Κατεπείγουσα έρευνα του εισαγγελέα για τα κρούσματα στην κλινική στο Περιστέρι
CNN Greece

Εντολή για την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης έδωσε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Βαγγέλης Ιωαννίδης, για την υπόθεση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό, που εντοπίστηκαν στην ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι «Ταξιάρχαι». 

Ο εισαγγελέας, με άμεση παρέμβαση μετά την ενημέρωση για το θέμα της κλινικής, έδωσε εντολή για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με την μορφή κατεπείγοντος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπευθύνων της ιδιωτικής κλινικής.

Στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με την εισαγγελική εντολή, θα αναζητηθεί εάν υπήρξε παραβίαση των μέτρων πρόληψης για την διάδοση ασθενειών, που προβλέπονται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.

Παράλληλα, ο κ. Ιωαννίδης ενημερώνεται διαρκώς και για την περίπτωση δεύτερης ιδιωτικής κλινικής, στα νότια προάστια, όπου φαίνεται να εντοπίστηκε κρούσμα και αναμένεται να παρέμβει εφόσον κριθεί ότι η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί.

Νωρίτερα, μιλώντας σε αυστηρό τόνο, Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκαν στα κρούσματα κορωνοϊού στις δύο ιδιωτικές κλινικές.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως σήμανε συναγερμός στο υπουργείο Υγείας και στην Πολιτική Προστασία: «Χθες το βράδυ είχαμε θετικό κρούσμα στα νότια προάστια που κατέληξε σήμερα το πρωί νομίζω σε δομή υγείας με 300 τροφίμους και 170 εργαζομένους. Έχει γίνει δειγματοληψία σε τρόφιμους και εργαζομένους»,

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι», λέγοντας πως: «Παρακολουθώντας μία κατάσταση να εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες σε δομή των δυτικών προαστίων, είχαμε 28 κρούσματα, 11 σε εργαζομένους και 4 βάσει των οποίων σήμανε συναγερμός. Η δομή τέθηκε σε καραντίνα».

«Οι επιστημονικά υπεύθυνοι θα ελεγθούν ποινικά και πειθαρχικά σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά για πιθανές ευθύνες στη διαχείριση περιστατικών. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όσων διαχειρίζονται την ανθρώπινη ζωή δεν θα υπάρξουν. Καλούμε όσους εργάζονται σε τέτοιες δομές να πάρουν όλα τα μέτρα και να τηρήσουν όλα τα πρωτόκολλα».

Αλλά και ο Σωτήρης Τσιόδρας έστειλε αυστηρό μήνυμα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Στεναχωρούμαι να λέω πως απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας οδηγούν σε αναζωπυρώσεις. Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε. (…) Η κατάσταση είναι καλή αλλά μπορεί να ξεφύγει, και αυτό φαίνεται από τις δύο τοπικές επιδημίες των τελευταίων 48 ωρών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ