ΕΛΛΑΔΑ

Άρση περιοριστικών μέτρων: Πότε αναμένεται να ανοίξουν τα γυμναστήρια

Άρση περιοριστικών μέτρων: Πότε αναμένεται να ανοίξουν τα γυμναστήρια
PIXABAY

Αργεί ακόμη η επαναλειτουργία των γυμναστηρίων καθώς, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, περιλαμβάνονται στο 7ο στάδιο της άρσης των μέτρων.

Το 7ο και τελευταίο στάδιο αναμένεται από τα μέσα Ιουνίου και σε αυτό προβλέπεται η επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Πάντως, από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου θα επιτρέπεται η ατομική άθληση σε εξωτερικούς χώρους και στη θάλασσα.

Σημειώνεται πως στο πρώτο στάδιο που τοποθετείται στις 4 Μαΐου επανεκκινούν οι εταιρείες λιανικού εμπορίου (βιβλιοπωλεία, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, πώλησης φυτών, αγορές καταναλωτών και απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών) και παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ). Οι κωδικοί που επανεκκινούν είναι οι 4741, 4742, 4761, 4762, 4764, 4776, 7120, 9602. Επίσης επανεκκινούν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Επανέρχονται στην εργασία τους συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τους 690.000 που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους (ποσοστό 10%) και επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των περίπου 260.000 (ποσοστό 10%).

Όσον αφορά στην τήρηση των αποστάσεων στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν αυτά έχουν ως εξής: Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έως 20 τ.μ. 4 άτομα, από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

Όσον αφορά στη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων η έναρξη τους μεταφέρεται στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα

Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Προσέλευση πελατών μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής. Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα. Ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου. Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ..

Για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών. Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ