ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρός σεισμός νότια της Κρήτης

Ισχυρός σεισμός νότια της Κρήτης
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:51 νοτίως της Κρήτης, στο Λιβυκό Πέλαγος.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, η δόνηση είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές της Κρήτης.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημίες ή θύματα.

Tο Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) έδωσε λίγο μετά τις 16:00 αναθεωρημένη μέτρηση για το σεισμό στα 6,5 Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 104 χλμ. νοτίως της Ιεράπετρας και με εστιακό βάθος 40 χλμ.

Δείτε πιο πάνω στην gallery του CNN Greece τους χάρτες με το ακριβές επίκεντρο της δόνησης

Λέκκας στο CNN Greece: Η δόνηση έγινε σε περιοχή που δίνει μεγάλους σεισμούς

Καθησυχαστικός ως προς την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας, μετά και τον ισχυρό βαθμό των 6,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 16:00 το Σάββατο νότια της Κρήτης, στο Λιβυκό Πέλαγος, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, σε δηλώσεις του προς το CNN Greece.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας, «ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εκδηλώθηκε νότια της Κρήτης, 100 χλμ. από την ακτογραμμή, σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Είναι ένας σεισμός που έγινε αισθητός στο νότιο τμήμα της Κρήτης, χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή άλλες επιπτώσεις».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, «ο σεισμός έγινε στο προωθημένο τμήμα των εφιππεύσεων του ελληνικού τόξου πάνω στην Αφρική».

«Πρόκειται για ένα μέτωπο που δίνει μεγάλους σεισμούς, αλλά ευτυχώς αυτό το προωθημένο μέτωπο πάνω στο οποίο εκδηλώθηκε ο σεισμός, είναι μακριά από τη χέρσο, είναι πάνω από 80 χλμ. Μακριά από τη νότια ακτογραμμή της Κρήτης. Συνεπώς δεν επηρεάζει τον χώρο. Έχει κι ένα μικρό βάθος, οπότε αποσβαίνεται γρήγορα μέσα στο υπέδαφος», εξήγησε ο Ευθύμιος Λέκκας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ