ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ποιοι δήμοι έχουν τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα - Ποιες περιοχές δεν έχουν κανένα

Κορωνοϊός: Ποιοι δήμοι έχουν τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα - Ποιες περιοχές δεν έχουν κανένα
ΙΝΤΙΜΕ

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας στην χώρα μας μέχρι σήμερα, Κυριακή, έχουν καταγραφεί 2.626 κρούσματα κορωνοϊού.

Από αυτά περισσότερα από τα μισά, σε ποσοστό 55,9% εντοπίζονται στην Αττική, με τα 237 από αυτά σε δομές φιλοξενίας ή οικισμούς σε ειδικές ομάδες πληθυσμού.

Από εκεί και πέρα ακολουθούν 198 κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία, 160 στη Δυτική Μακεδονία, 125 σε πλωτά μέσα, 94 στη Δυτική Ελλάδα, 93 στη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και λιγότερα στις υπόλοιπες Περιφέρειες.

Σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Νίκος Χαρδαλιάς: Κανένα κρούσμα δεν υπήρχε στην Ευρυτανία, τη Λακωνία και τη Φωκίδα.

Από τις πόλεις ανά την επικράτεια τα περισσότερα κρούσματα είχαν η Καστοριά που είχε 85, η Κοζάνη 71, η Λάρισα 50 και η Ηλεία 48.

Στην πρώτη δεκαπεντάδα των δήμων:

  • Δήμος Αθηναίων 314
  • Κηφισιά 116
  • Θεσσαλονίκη 85
  • Καστοριά 79
  • Φιλοθέης – Ψυχικού 73
  • Πειραιά 79
  • Χαλανδρίου 52
  • Γλυφάδας 59
  • Περιστερίου 46
  • Λαρισαίων 42
  • Πατραίων 38
  • Νέας Σμύρνης 37
  • Αμαρουσίου 36
  • Νέας Ιωνίας 35
  • Ξάνθης 34
  • Εορδαίας 31

Από αυτούς του δήμους επτά και συγκεκριμένα η Κηφισιά, η Καστοριά, η Φιλοθέη-Ψυχικό, το Χαλάνδρι, η Ξάνθη και η Νέα Ιωνία Αττικής παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον λόγω ιδιομορφίας της τοπικής διασποράς και τον αριθμό των κρουσμάτων με τον συνολικό αριθμό πληθυσμού του δήμου.

Σημειώνεται πως ανακοινώθηκαν έξι νέα κρούσματα του κορωνοϊού ανακοινώθηκαν στην Ελλάδα. Παράλληλα, ακόμη μια γυναίκα έχασε τη ζωή του το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να είναι 144.

Ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, που αντικατέστησε τον Σωτήρη Τσιόδρα, ευχαρίστησε όλο το υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας για όσα έχουν κάνει μέχρι και σήμερα.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως 37 άτομα παραμένουν διασωληνωμένα, ενώ 78 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από τους νεκρούς, οι 38 ήταν γυναίκες, με ενδιάμεση ηλικία τα 75 έτη. Το 92,4% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Μέχρι σήμερα, έχουν ελεγχθεί 79.332 τεστ.

Ο κ. Χατζηγεωργίου υπενθύμισε πως τα βασικά μέτρα προστασίας είναι η απόσταση, η υγιεινή των χεριών και οι μάσκες προστασίας.

Για τη χρήση των μασκών

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις μάσκες είπε πως «αν και στην αρχή δεν ήταν απαραίτητη η χρήση, τώρα αυτό είναι απαραίτητο και να δώσουμε λίγο περισσότερη βαρύτητα στη χρήση της. Όταν λέμε μάσκα εννοούμε ένα κομμάτι υφάσματος που θα καλύπτει το στόμα και τη μύτη».

Τόνισε πως οι μάσκες που δεν πρέπει να επιλέγονται είναι αυτές με βαλβίδες εκπνοής καθώς χρησιμοποιούνται μόνο από τους υγειονομικούς.



Συνέχισε λέγοντας πως οι υφασμάτινες μάσκες μετά τη χρησιμοποίησή τους πρέπει να πλένονται με καυτό νερό και έπειτα να σιδερώνονται.

«Δεν πρέπει να πιάνουμε ποτέ τη μάσκα στην εξωτερική της επιφάνεια. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συστήνει να χρησιμοποιείται η μάσκα όπου δεν μπορεί να υπάρξει το μέτρο της απόστασης», είπε ο καθηγητής.

Χαρδαλιάς: Το στοίχημα των επόμενων ωρών είναι πιο σύνθετο

Παίρνωντας το λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην αυριανή μέρα, κατά την οποία ο κόσμος πλέον μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα.

«Υπάρχουν στιγμές που λέμε ότι δεν θέλουμε να υπάρξουν ξανά. Στις 6 το πρωί της Δευτέρας ολοκληρώνεται μία περίοδος γεμάτη αγωνία για το πως θα εξελιχθεί η πορεία του κορωνοϊου. Αποδείξαμε ότι μπορέσαμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Το στοίχημα των επόμενων ωρών είναι πιο σύνθετο. Είναι να μείνουμε ασφαλείς και να εμποδίσουμε τη διασπορά του ιού», είπε.



Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως ο ιός είναι εδώ δίπλα μας και μπορεί να τον μεταφέρει ο καθένας μας και υπενθύμισε πως εάν τηρούμε τους κανόνες προχωράμε μέρα με τη μέρα στις επόμενες, φάσεις, με τα καταστήματα να ανοίγουν και μπορεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στην κανονικότητα.

«Εάν δεν τηρούμε τους κανόνες ο κίνδυνος για έξαρση του κορωνοϊού και για νέους περιορισμούς θα είναι μονόδρομος», επανέλαβε.

Οι κανόνες που πρέπει να τηρούμε

Σημείωσε τους κανόνες που πρέπει να τηρούμε:

Πρώτος κανόνας: Πλένουμε τα χέρια, φοράμε μάσκες, τηρούμε την κοινή απόσταση.

Δεύτερος κανόνας: Δεν φεύγουμε από το μέρος όπου ζούμε, δεν συνωστιζώμαστε.

Μάσκες: Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα Μέσα Μεταφοράς, στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, για τους εργαζομένους στα σούπερ μάρκετ, στα ιατρεία, στα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως μασάζ, ατομικές προπονήσεις, όπως γιόγκα, δεν επιτρέπονται. «Αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο θα βεβαιώνονται διοικητικά πρόστιμα», είπε.

Ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε το ιατρικό και το υγειονομικό προσωπικό που έδωσε αυτή τη μάχη, τους αφανείς ήρωες, τους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ, των τραπεζών, του διανομείς, τους εργαζομένους στα ΜΜΕ και όλους όσους όλο το 24ωρο ήταν εκεί για να στηρίξουν το πρωτόγνωρο εγχείρημα της τήρησης των μέτρων.

«Από αύριο ξεκινάει μια νέα μάχη, είμαστε όλοι έτοιμοι να κάνουμε ότι πρέπει, να παλέψουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Παραμένουμε σε επιφυλακή. Είμαστε όλοι έτοιμοι να κάνουμε αυτό που πρέπει έχοντας την εμπειρία που αποκτήσαμε όλες αυτές τις μέρες. Εάν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα τίποτε δεν θα εμποδίσει τη μετάδοση του ιού. Από αύριο το ίδιο υπεύθυνοι και περήφανοι βγαινουμε έξω και μένουμε ασφαλείς», είπε ακόμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ