ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων: «Δειλή» επιστροφή στην κανονικότητα – Πειθαρχημένοι οι πολίτες

Άρση μέτρων: «Δειλή» επιστροφή στην κανονικότητα – Πειθαρχημένοι οι πολίτες
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Στη νέα κανονικότητα που επιβάλλουν οι συνθήκες λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 καλούνται να προσαρμοστούν οι πολίτες, πρώτη ημέρα της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων

Οι Έλληνες έκαναν δειλά – δειλά τα πρώτα βήματά τους στη νέα εποχή, όπως φαίνεται από την ελαφρώς αυξημένη κίνηση στους δρόμους σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, όσο, κυρίως, από την χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και την επίσκεψή τους στα καταστήματα που άνοιξαν σήμερα για πρώτη ημέρα μετά από σχεδόν δύο μήνες λουκέτου.

Από το πρωί σήμερα, Δευτέρα, ο κόσμος που μετακινείται με τα μέσα μεταφοράς τηρεί τις νέες εντολές, φορώντας τη μάσκα και τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας ενώ δεν υπάρχει μεγάλη επιβατική κίνηση.

Σημειώνεται ότι δεν είναι όλες οι θέσεις διαθέσιμες και έχει τοποθετηθεί κόκκινη κορδέλα σε όσες απαγορεύεται η χρήση τους.

Η μάσκα από σήμερα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα ΤΑΧΙ, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα.

Για τους εργαζόμενους είναι υποχρεωτική στα ΜΜΜ, στα ΤΑΧΙ, στα σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Σύμφωνα με οδηγό λεωφορείου που μίλησε στο CNN Greece, η πλειονότητα των επιβατών δείχνει πειθαρχημένη, φορώντας μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις.

«Το 97% από ό,τι είδα στο δρομολόγιο, φοράει μάσκα... Έχω παρατηρήσει ότι πράγματι στις θέσεις που υπάρχει το απαγορευτικό, το τηρούν» δήλωσε ο οδηγός.

Διαβάστε αναλυτικά τι αλλάζει από 4 Μαΐου:

Άνοιγμα καταστημάτων

Πειθαρχημένη είναι όμως και η επιστροφή των καταναλωτών στα καταστήματα που άνοιξαν σήμερα.

Σημειώνεται ότι σήμερα επαναλειτουργούν, υπό τις οδηγίες που έχουν θέσει τα αρμόδια υπουργεία, τα καταστήματα: λιανικού εμπορίου βιβλίου, εφημερίδων και γραφικής ύλης, ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικού εξοπλισμού, ανθοπωλεία, ΚΤΕΟ, κομμωτήρια – κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες γυαλίσματος και επιδιόρθωσης υποδημάτων, καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Όπως διαπιστώνεται από το ρεπορτάζ του CNN Greece, η κίνηση είναι πολύ περιορισμένη στα καταστήματα, με τον πλέον εμπορικό δρόμο της Αθήνας, την οδό Ερμού, να είναι σχεδόν άδεια και την κίνηση μέσα αλλά και έξω από τα μεγάλα βιβλιοπωλεία και καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, λιγοστή.

vodafone


Πηγή: CNN Greece

Το ωράριο λειτουργίας τις καθημερινές θα είναι από τις 7 το πρωί ως τις 10 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 7 το πρωί ως τις 9 το βράδυ. Ισχύουν κανονικά οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου, καθώς σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ.

Αρκετή κίνηση παρατηρήθηκε σε κάποιες τράπεζες καθώς πολλοί πολίτες περίμεναν στην ουρά για να εξυπηρετηθούν μέσα στα καταστήματα.

trapeza


Πηγή: CNN Greece

«Βροχή» ραντεβού στα κομμωτήρια

Ιδιαίτερα αυξημένη, αν και υποχρεωτικά με ραντεβού, είναι η κίνηση στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής της χώρας, καθώς πολλοί πολίτες έσπευσαν εκεί μετά από 55 ημέρες καραντίνας.

Η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας είναι κατ’ ελάχιστο δύο μέτρα και είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους εργαζόμενους, ενώ παραμένει ισχυρή σύσταση για τους πελάτες.

ιδιοκτήτης κουρείου που μίλησε στο CNN Greece, σχετικά με την πρώτη μέρα της άρσης των μέτρων αναφέρει πως: «Δύσκολα τα πράγματα. Πολλή δουλειά, δεν ξέρουμε τι ώρα θα τελειώσουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη εβδομάδα είναι δύσκολη, καθώς «τα ραντεβού τρέχουνε».

Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης εξηγεί ότι με τη μάσκα «δύσκολα αναπνέουμε και όταν τη φοράς 10 και 12 ώρες την ημέρα, είναι πολύ δύσκολο. Θα μας κουράσει».

Ανοιχτές και οι εκκλησίες

Τις πόρτες τους άνοιξαν ξανά στους πιστούς μετά από πολλές εβδομάδες οι ναοί για ατομική λατρεία, ενώ από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες.

Πολλές εκκλησίες, όπως για παράδειγμα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στον Πειραιά, έχουν γίνει διάφορες αλλαγές ώστε να μπορούν οι πιστοί να προσεύχονται με ασφάλεια. Ειδικότερα, μέσα στην Εκκλησία έχουν τοποθετηθεί αντισηπτικά, καθαρό οινόπνευμα αλλά και γάντια, ενώ έχουν αραιωθεί σημαντικά τα καθίσματα προκειμένου να τηρείται ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των πιστών.

Με μάσκες και αποστάσεις οι Θεσσαλονικείς

Η εικόνα των πολιτών να κυκλοφορούν με προστατευτικές μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας κυριάρχησε από το πρωί σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Στα καταστήματα που επαναλειτούργησαν, ύστερα από αρκετό καιρό λόγω της καραντίνας, τόσο οι υπάλληλοι όσο και οι πελάτες ακολούθησαν τους νέους κανονισμούς κατά την πρώτη ημέρα άρσης των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Χωρίς βεβαιώσεις και χωρίς αποστολή sms, οι Θεσσαλονικείς κινήθηκαν από νωρίς σε δρόμους και πεζοδρόμια κεντρικών οδών, όπως η Τσιμισκή, η Εγνατία, η Παύλου Μελά, η Αριστοτέλους, η Μητροπόλεως, με την παρουσία της αστυνομίας να είναι ορατή και τους ένστολους να επιτηρούν για την εφαρμογή των μέτρων.

Στα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής, τα ραντεβού ήταν προκαθορισμένα από τις προηγούμενες ημέρες και δεν παρατηρήθηκαν ουρές ή συνωστισμός πελατών, ενώ οι χώροι είχαν διαμορφωθεί σύμφωνα με τα νέα δεδομένα- με μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και σε κάποιες περιπτώσεις με διαχωριστικά από πλέξιγκλας.

Στις στάσεις του ΟΑΣΘ, ο κόσμος που περίμενε για να επιβιβαστεί σε αστικό λεωφορείο ήταν ελάχιστος, με τους επιβάτες να είναι όλοι εφοδιασμένοι με μάσκες και να κρατούν τις αποστάσεις ακόμη και εντός των οχημάτων. Με γάντια και μάσκες ήταν και αρκετοί από τους πολίτες που περίμεναν έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών για να εξυπηρετηθούν είτε από τα ταμεία, είτε από τα ΑΤΜ.

Την ίδια ώρα, σε αρκετά καταστήματα λιανικού εμπορίου της Θεσσαλονίκης εξελίσσονταν εργασίες απολύμανσης και καθαρισμού προκειμένου όλα να είναι έτοιμα ώστε, την επόμενη εβδομάδα, να υποδεχτούν με τη σειρά τους τους καταναλωτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ