ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Σύψας: Οι συναθροίσεις θα οδηγήσουν σε επανάκαμψη της επιδημίας

Νίκος Σύψας: Οι συναθροίσεις θα οδηγήσουν σε επανάκαμψη της επιδημίας
Φωτογραφία αρχείου CNN Greece/ Λευτέρης Παρτσάλης

«Η επιδημία είναι ακόμα εδώ και πρέπει να τηρήσουμε τον χρυσό κανόνα της απόστασης» τονίζει στο CNN Greece ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, εξηγώντας ότι οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων μεταξύ αγνώστων σε πλατείες και δημόσιους χώρους μπορεί να οδηγήσουν σε επανάκαμψη της επιδημίας του νέου κορωνοϊού καθιστώντας προβληματική τη διαδικασίας ιχνηλάτησης.

Η ιχνηλάτηση των επαφών είναι καθοριστικής σημασίας από την αρχή της επιδημίας διεθνώς, καθώς μέσω αυτής της διαδικασίας μπορούν να εντοπιστούν τα θετικά κρούσματα, να απομονωθούν και να ανακοπεί η αλυσίδα της εξάπλωσης.

«Οφείλουμε να κατανοήσουμε τα επιστημονικά δεδομένα» λέει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «η επιδημία είναι εδώ και δεν υπάρχει ανοσία καθώς η διασπορά του ιού είναι ελάχιστη στον πληθυσμό».

Όπως εξηγεί, το γεγονός ότι η επιδημία στην παρούσα φάση βρίσκεται σε ύφεση με τον δείκτη R0 να είναι μικρότερος του 1, «οφείλεται στο γεγονός ότι μείναμε στα σπίτια μας, περιορίζοντας τη μετάδοση του ιού». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Σύψας, «κινητήρια δύναμη για τον κορωνοϊό είναι ο συνωστισμός», καθώς σε κανονικές συνθήκες ο δείκτης μετάδοσης είναι 2,4 και σε συνθήκες συγχρωτισμού μπορεί να πάει στο 10.

«Υπάρχουν διεθνή παραδείγματα για τη διασπορά του ιού σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως για παράδειγμα το Μπρονξ της Νέας Υόρκης, που ενισχύουν την αναγκαιότητα τήρησης των αποστάσεων», σημειώνει και προειδοποιεί πως «ο συνωστισμός -για παράδειγμα σε μία πλατεία- δυστυχώς εξαπλώνει τον ιό».

«Εάν η σταδιακή άρση των μέτρων και το άνοιγμα της αγοράς συνοδευτεί με συναθροίσεις θα έχουμε επανάκαμψη της επιδημίας», προειδοποιεί ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

«Ο ιός μας έχει δείξει ότι δεν συγχωρούνται λάθη», τονίζει και αναφέρει ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά της Ιταλίας και Ισπανίας όπου δημόσιες εκδηλώσεις και πολυπληθείς συναθροίσεις συντέλεσαν καθοριστικά στη διασπορά του νέου κορωνοϊού.

«Καλούμαστε όλοι να καταλάβουμε, σε αυτή τη νέα φάση, την αναγκαιότητα τήρησης των αποστάσεων, της σχολαστικής υγιεινής των χεριών αλλά και της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους, κυρίως στα μέσα μεταφοράς. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει την αξία της απόστασης είτε διασκεδάζει, είτε εργάζεται».

Για τον ίδιο είναι απόλυτο κατανοητό μετά από εβδομάδες lockdown οι πολίτες να θέλουν να βγουν ωστόσο -όπως τονίζει ο κ. Σύψας- στην παρούσα φάση «πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις».

«Εκτός των λόγων προστασίας της δημόσιας υγείας υπάρχει και η οικονομική διάσταση» εκτιμά ο κ. Σύψας, σημειώνοντας πως «ο αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα θα αποτελέσει κριτήριο για κάποιον που θέλει να επισκεφθεί την Ελλάδα».

.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ