ΕΛΛΑΔΑ

Λιμενικό: Τουρκικές ακταιωροί συνοδεύουν βάρκες με μετανάστες προς τα ελληνικά ύδατα

Λιμενικό: Τουρκικές ακταιωροί συνοδεύουν βάρκες με μετανάστες προς τα ελληνικά ύδατα
Screen grab

Για τουρκική επιχείρηση προώθησης προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά χωρικά ύδατα κάνει λόγο το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα βίντεο όπου «διακρίνεται η προετοιμασία και ο απόπλους λέμβου από τις τουρκικές ακτές».

«Με τη συνοδεία τουρκικών ακταιωρών, λέμβοι με αλλοδαπούς στο Ανατολικό Αιγαίο, επιχειρούν να εισέλθουν στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, όπως διαπιστώνεται από το οπτικό υλικό (βίντεο) που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σώματος.

Όπως σημειώνει το Λιμενικό, το βίντεο περιλαμβάνει στιγμιότυπα από δύο ξεχωριστά περιστατικά, τα οποία έλαβαν χώρα, τις τελευταίες ημέρες, βορειοανατολικά της Μυτιλήνης, πλησίον της οριογραμμής των ελληνικών χωρικών υδάτων.

«Από το εν λόγω υλικό προκύπτουν, οι εμφανείς προσπάθειες των τουρκικών ακταιωρών να κατευθύνουν τις λέμβους με τους αλλοδαπούς, τις οποίες συνοδεύουν, στα ελληνικά χωρικά ύδατα, προκειμένου να εισέλθουν παρανόμως σε αυτά», σημειώνεται.

Επίσης, σε φωτογραφικό υλικό, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο σχετικό βίντεο, «διακρίνεται η προετοιμασία και ο απόπλους λέμβου από τις τουρκικές ακτές, με πορεία προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα» και συγκεκριμένα προς τη θαλάσσια περιοχή της Μυτιλήνης.

«Σημειώνεται ότι, η χώρα μας διαθέτει πλέον την ικανότητα μέσω του κατάλληλου εξοπλισμού να εντοπίζει τις λέμβους κατά την εκκίνησή τους από τα τουρκικά παράλια και να τις επιτηρεί ανελλιπώς, ενημερώνοντας παράλληλα τις αρμόδιες αρχές της γείτονος χώρας επ' αυτού, προκειμένου να αναλάβουν τη διαχείριση των περιστατικών και να επιληφθούν ως οφείλουν εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Το Λιμενικό Σώμα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ευαισθησία στην ανθρώπινη ζωή, για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ε.Ε., τα αποτελέσματα των οποίων αποτυπώνονται στην ραγδαία μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύσεων των θαλασσίων συνόρων μας από υπηκόους Τρίτων Χωρών» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος έρχεται σε συνέχεια των καταγγελιών της γραμμής υποστήριξης Watch The Med - Alarmphone, περί αδιαφορίας από το Λιμενικό Σώμα για δύο περιστατικά σήμερα, Πέμπτη.

«Ενημερωθήκαμε πως περίπου 35-38 άτομα από το Αφγανιστάν και αφρικανικές χώρες βρίσκονται σε κατάσταση πανικού στα ελληνικά ύδατα κοντά στη Λέσβο» ανέφερε η Alarmphone σε αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σύμφωνα με την πρώτη καταγγελία η ελληνική ακτοφυλακή ήταν στο οπτικό πεδίο αλλά δεν προχώρησε σε διάσωση. Σε νεότερή της ανάρτηση, μία δεύτερη βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες επαναπροωθήθηκε πίσω στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ