ΕΛΛΑΔΑ

Δημόπουλος στο CNN Greece: Η έξαρση του κορωνοϊού στα Βαλκάνια δημιουργεί ανησυχία

Δημόπουλος στο CNN Greece: Η έξαρση του κορωνοϊού στα Βαλκάνια δημιουργεί ανησυχία
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Καθησυχαστικός για την πολυαναμενόμενη πλήρη επανεκκίνηση του τουρισμού την 1η Ιουλίου είναι ο καθηγητής Παθολογίας και πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στο CNN Greece, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία του σχετικά με την έξαρση της διασποράς του νέου κορωνοϊού που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στις χώρες των Βαλκανίων.

«Παγκοσμίως έχουμε εδώ και πολλούς μήνες μία πανδημία η οποία σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχει σημεία ύφεσης. Αυτό το οποίο βλέπουμε για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι έχουμε μία "μετακίνηση" από τις βόρειες πολιτείες στις νότιες, κυρίως σε Φλόριντα, Τέξας και Αριζόνα, καθώς στην κεντρική και νότια Αμερική που έχουμε πραγματικά μία πολύ μεγάλη αύξηση κρουσμάτων», λέει χαρακτηριστικά.

«Σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια, που μας αφορά με την έννοια του ανοίγματος των συνόρων και του τουρισμού, ιδιαίτερα για τους τουρίστες που έρχονται οδικώς στη βόρεια Ελλάδα, έχουμε μία σαφή έξαρση στη Σερβία, στην Αλβανία, στα Σκόπια και στη Ρουμανία. Όλα αυτά είναι ένα πρόβλημα καθώς όπως πληροφορηθήκαμε, την προηγούμενη εβδομάδα μπήκαν περίπου 15.000 τουρίστες από τη Σερβία.

«Αυτό δημιουργεί μία ανησυχία που μπορεί να μεταφραστεί σε μία αύξηση των κρουσμάτων που θα έχουμε και στη χώρα μας».

«Είμαστε μία χώρα που δέχεται παραδοσιακά ένα μεγάλο αριθμό τουριστών και που φέτος δεν θέλουμε να μην δεχτούμε κανέναν», συμπληρώνει. Σχολιάζοντας το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων σε επίπεδο διεθνών πτήσεων από την 1η Ιουλίου, εκτίμησε ότι από πλευράς ΕΟΔΥ, υπουργείου Υγείας και Πολιτικής Προστασίας «γίνεται ό,τι είναι εφικτό».

«Από τις 15 έως τις 20 Ιουλίου θα έχουμε μια εικόνα για το πώς εξελίσσεται το άνοιγμα των συνόρων και του τουρισμού».

Πιθανό ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού την περίοδο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου

«Εάν περάσει η περίοδος του καλοκαιριού χωρίς να έχουμε μία σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ελλάδα, θα φανεί προς το φθινόπωρο ή τις αρχές του χειμώνα εάν ο νέος κορωνοϊός μπορεί να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ενός ιού που έχει μία εποχιακή κατανομή, όπως ο ιός της γρίπης ή άλλοι κορωνοϊοί», εξηγεί.

Παρόλο που για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο επιστημονικό δεδομένο που να συνηγορεί στην εποχιακή κατανομή του νέου κορωνοϊού, όπως εξηγεί ο κ. Δημόπουλος «δεν είναι κάτι που μπορεί να αποκλειστεί».

«Υπάρχουν κι άλλοι κορωνοϊοί που έχουν ακολουθήσει αυτό το πρότυπο, γι’ αυτό και είναι πιθανό», σημειώνει.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο οι υψηλές θεμοκρασίες δύναται να επηρεάσουν ή όχι τη μεταδοτικότητα του ιού, απαντά:

«Τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν είναι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες με σχετικά χαμηλή υγρασία δρουν αρνητικά στη μετάδοση του ιού, χωρίς αυτό από μόνο του να μπορεί να εξηγήσει τη μικρότερη μετάδοση».

Αναφορικά με τα ατομικά μέτρα προφύλαξης, ο κ. Δημόπουλος τονίζει την ανάγκη χρήσης προστατευτικής μάσκας «όταν δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό», τη σχολαστική προσωπική υγιεινή των χεριών και όσο το δυνατόν, την τήρηση των αποστάσεων «όταν αυτό είναι εφικτό».

«Ήδη υπάρχει μια διαφοροποίηση στη συμπεριφορά όλων μας, την οποία πρέπει να την κρατήσουμε, όσο και αν αυτό δεν είναι ευχάριστο. Προς το παρόν το άνοιγμα των εργασιών, των σχολείων, των πανεπιστημίων και των υπηρεσιών δεν συνοδεύτηκε με κάποια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα», καταλήγει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ