ΕΛΛΑΔΑ

Οι πρώτες αφίξεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Οι πρώτες αφίξεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
CNN Greece

Περισσότερες από 150 πτήσεις φτάνουν σήμερα σε ελληνικά αεροδρόμια, καθώς η χώρα μας ανοίγει τις «πύλες» της σε τουρίστες.

Aναλυτικότερα, οι αφίξεις πτήσεων στην Ελλάδα: 69 στην Αθήνα, 21 στην Κέρκυρα, 16 στα Χανιά,54 στο Ηράκλειο, 10 στη Μύκονο, 4 στην Σαντορίνη, 8 στην Κω, 14 στην Ρόδο, 23 στη Θεσσαλονίκη, 2 στην Σκιάθο, 2 στο Άκτιο, 1 στην Καλαμάτα, 2 στην Κεφαλονιά, 2 στη Σάμο, 1 στην Πάρο και μια στην Κάρπαθο.

Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα, όπου βρέθηκε το CNN Greece, προς το παρόν οι διαδικασίες υποδοχής των ταξιδιωτών διεξάγονται ομαλά.

«Οι πτήσεις και οι επιβάτες εισέρχονται κανονικά και περιμένουμε από σήμερα όλους αυτούς που θα έρθουν στη χώρα για διακοπές» δηλώνει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λειτουργεί ένα πρόγραμμα με υποβολή ηλεκτρονικού εντύπου όπου οι επιβάτες δίνουν συγκεκριμένες πληροφορίες και αυτές αξιολογούνται από επιστημονική ομάδα και έπειτα επιλέγονται κάποιοι από αυτούς να υποβληθούν σε έλεγχο για κορωνοϊό.

«Συνολικά θα πραγματοποιούνται περίπου 10.000 τεστ σε όλη τη χώρα. Σε όλες τις πύλες εισόδου: αεροδρόμια και χερσαία σύνορα» σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου.

Στο Ελευθέριος Βενιζέλος θα διεξάγονται περίπου στα 1.200 τεστ καθημερινά.

Μέτρα πρόληψης – έλεγχοι στα σημεία εισόδου

Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.

Η «λευκή λίστα» της ΕΕ

Ανακοινώθηκαν και επίσημα οι 14 ξένες χώρες που θεωρούνται «ασφαλείς» παρά την πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο, εκτός λίστας βρέθηκαν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και τελικώς η Κίνα.

Το «πράσινο φως» έλαβαν ταξιδιώτες από την Αλγερία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γεωργία, την Ιαπωνία, το Μαυροβούνιο, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρουάντα, τη Σερβία, την Τυνησία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και την Ουρουγουάη.

Αναφορικά με την Κίνα, θα επιτραπεί η είσοδος όσων έρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα εφόσον και εκείνη πράξει το ίδιο για πολίτες από την ΕΕ, υπάρξει δηλαδή αμοιβαιότητα.

Παράλληλα, η σύσταση αφορά και όσους προέρχονται από την Ανδόρα, το Μονακό, το Σαν Μαρίνο και το Βατικανό.

Η απόφαση ελήφθη με βάση τα επιδημιολογικά κριτήρια των χωρών. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες και ανά 100.000 κατοίκους, ο οποίος πρέπει να είναι κοντά ή κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Οι περισσότεροι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης, που επιβλήθηκαν στη μεγάλη έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στη Γηραιά Ήπειρο, έχουν πλέον αρθεί.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να ακολουθήσει τη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ παράλληλα ανακοίνωσε πως απαγορεύει μέχρι την 15η Ιουλίου τις απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία και τη Σουηδία.

Όπως τονίζει το BBC, όμως, η Βρετανία αυτή την περίοδο διαπραγματεύεται «ασφαλείς αερογέφυρες» με αρκετά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η κρίση του κορωνοϊού να μην «φρενάρει» τις διακοπές των πολιτών της.

Η ευρωπαϊκή λίστα θα ανανεώνεται, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, κάθε δύο εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ