ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Όλη η Ελλάδα ένα hot spot

Προσφυγικό: Όλη η Ελλάδα ένα hot spot
ALEXANDROS AVRAMIDIS/Reuters

Για πραξικοπηματική πράξη που ακυρώνει τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής κατηγόρησε τις χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ, ο Γιάννης Μουζάλας, μετά το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε λάβει την προηγούμενη εβδομάδα, στη Σύνοδο Κορυφής, ρητή, αλλά προφορική, διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να μεταβληθεί το συνοριακό status quo μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6η Μαρτίου στην οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας δήλωσε ότι το κλείσιμο των συνόρων αποτελεί πραξικοπηματική πράξη πέντε αστυνομικών διευθυντών των χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ και σημείωσε ότι η Αθήνα θα εξαντλήσει όλα τα διπλωματικά μέσα προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της.

Επιπλέον, με πρωτοβουλία της Αυστρίας, συγκαλείται αύριο έκτακτη σύσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με τη συμμετοχή των ΠΓΔΜ, Σλοβενίας, Σερβίας, Αλβανίας, Κοσόβου, Βοσνίας, Κροατίας και Μαυροβουνίου της οποίας αντικείμενο θα είναι ο συντονισμός των χωρών για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Η Αθήνα έχει προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τη Βιέννη για τη συγκεκριμένη Διάσκεψη ενώ τις θέσεις της ελληνικής πλευράς θα αναπτύξει ο κ. Μουζάλας και στην αυριανή Σύνοδο των υπουργών μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε.

Κοτζιάς: Παραβιάζουν τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σε δήλωση που εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σημειώνει:

Η αυριανή συνάντηση στη Βιέννη των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί μια ακόμη εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες.

Η μη πρόσκληση της χώρας μας σε αυτή τη συνάντηση εκλαμβάνεται ως μη φιλική ενέργεια καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν ναδρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα.

Εξάλλου, πρωτοβουλίες συνάντησης αστυνομικών διευθυντών κρατών-μελών του χώρου Σένγκεν με αστυνομικούς αξιωματούχους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αποφάσεις, οι οποίες κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών καταδεικνύουν σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας. Αστυνομικοί διευθυντές δεν μπορούν να ακυρώνουν αποφάσεις εκλεγμένων Ευρωπαίων ηγετών.

Αυτές οι ενέργειες αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή κουλτούρα διαβούλευσης και συνεργασίας μεταξύ όλων των κρατών μελών καιθα αποδειχθούν ατελέσφορες καθόσον επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αποσπασματικά και με λογικές στρουθοκαμηλισμού.

Η Ελλάδα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να αντιμετωπίσει μια κρίση προσφυγική και ανθρωπιστική, σεβόμενη τις ευρωπαϊκές αξίες και τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου. Θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξακολουθώντας να τονίζει προς όλες τις πλευρές την ανάγκη καταπολέμησης των αιτιών της κρίσης και όχι όσων την υφίστανται.

Εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες

Από το χθες, χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα ενώ το πρωί έγινε αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη η οποία είχε καταληφθεί από πρόσφυγες που διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο των συνόρων.

IMG 2612

Πηγή: Άγγελος Μισιρλής/CNN Greece

IMG 2617

Πηγή: Άγγελος Μισιρλής/CNN Greece

Η πλειοψηφία των προσφύγων μεταφέρθηκε με λεωφορεία πίσω στην Αθήνα την ώρα όμως που τα κέντρα υποδοχής σε Σχιστό, Ελαιώνα και Ελληνικό είναι πλήρη και δεν μπορούν να φιλοξενήσουν άλλους πρόσφυγες.

IMG 2620

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε αξιοπρεπείς χώρους που έχουν ήδη δημιουργηθεί ή θα δημιουργηθούν εντός των επόμενων ημερών.

Εκνευρισμός στην κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει με ομολόγους του προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την παραβίαση της συμφωνίας ενώ το πρόβλημα συζητήθηκε και στην τακτική πρωθυπουργική σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου.

Στην κυβέρνηση θα επιδιώξουν να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν το επιχειρησιακό σκέλος του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο καθώς θεωρούν ότι μόνη λύση αποτελεί ο έλεγχος των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία.

Μιλώντας στην ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου η κ. Γεροβασίλη είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει και σήμερα τις ενέργειες που κρίνει απαραίτητες για τη διευθέτηση του ζητήματος και πρόσθεσε ότι η αναμένει την απόφαση για τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης.

Ανέφερε ακόμη ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας προβάλλονται σήμερα για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου, αν και στη σύνοδο της 11ης Φεβρουαρίου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είχε συμφωνήσει και ο ίδιος. «Εμείς ζητάμε να εφαρμοστεί, η συμφωνία όπως αποφάσισε ομόφωνα το πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και ευελπιστούμε ότι οι συζητήσεις θα καταλήξουν τις αμέσως επόμενες ημέρες» πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο CNN Greece, διέψευσαν κατηγορηματικά πληροφορίες ότι ο κ. Μουζάλας έχει θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Διαβάστε επίσης

Για πραξικοπηματική ενέργεια στα σύνορα μιλά ο Μουζάλας

Συνάντηση πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό ζήτησε η Γεννηματά από τον Παυλόπουλο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ