ΕΛΛΑΔΑ

Πτολεμαΐδα: Χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς θέρμανση, με θερμοκρασίες υπό το μηδέν

Πτολεμαΐδα: Χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς θέρμανση, με θερμοκρασίες υπό το μηδέν
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΛΕΤΣΟΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/φωτογραφία αρχείου

Χωρίς θέρμανση έχουν μείνει όλοι οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας ύστερα από βλάβη που σημειώθηκε κατά την διάρκεια της νύχτας στις μονάδες του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Καρδιάς της ΔΕΗ. Αυτή την ώρα το θερμόμετρο στην πόλη δείχνει -10 βαθμούς Κελσίου.

Οι μονάδες 3 και 4 του ατμοηλεκτρικού σταθμού που τροφοδοτούν με θερμό ατμό την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Το θερμόμετρο ήταν στους -17 βαθμούς κελσίου το βράδυ. Ο παγετός επηρέασε την λειτουργία δύο διακοπτών μεσαίας και υπερυψηλής τάσης που βρίσκονται έξω από το εργοστάσιο στον υποσταθμό του ΑΗΣ και που ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία του δικτύου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί αρχικά εκτός λειτουργίας η 3η μονάδα και στη συνέχεια η βλάβη αυτή να συμπαρασύρει και την λειτουργία της 4ης. Δεκατέσσερις χιλιάδες νοικοκυριά αυτή την ώρα έχουν μείνει χωρίς θέρμανση με τις θερμοκρασίες στην πόλη να αγγίζουν το πρωί τους -12 βαθμούς κελσίου.

«Αυτή την στιγμή προσπαθούμε να κρατήσουμε τα 50.000 χλμ του δικτύου διανομής τηλεθέρμανσης σε χλιαρό επίπεδο για να μην πάθουμε ζημιά λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών βάζοντας σε λειτουργία το λέβητα πετρελαίου ισχύος 25 θερμικών Mw και χρησιμοποιώντας τις δεξαμενές αποθήκευσης θερμότητας που διαθέτουμε. Αυτή την ώρα τεχνικοί της ΔΕΗ εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες τόσο στον εξωτερικό χώρο του υποσταθμού που ρυθμίζει τα δίκτυα υπερυψηλής τάσης όσο και εντός του εργοστασίου για την αποκατάσταση του προβλήματος», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας Γιώργος Κάλφας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΑΗΣ Καρδιάς Βασίλη Τσίγκα αναμένεται «μέχρι το μεσημέρι να έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα στην 3η μονάδα και να τεθεί σε λειτουργία ενώ είναι άγνωστο ακόμη για το τι θα συμβεί με την αποκατάσταση της βλάβης στην 4η μονάδα». Η αποκατάσταση της 3ης μονάδας θα λύσει το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ