ΕΛΛΑΔΑ

Σύσκεψη στο ΚΕΕΛΠΝΟ - Οι πρώτες εκτιμήσεις για τους θανάτους από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Σύσκεψη στο ΚΕΕΛΠΝΟ - Οι πρώτες εκτιμήσεις για τους θανάτους από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Η επανεμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης και οι δυο θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου13 επιβεβαιωμένα μέχρι στιγμής- μετά από δυο χρόνια απουσίας τέτοιων περιστατικών, σε συνδυασμό με τα κρούσματα ελονοσίας εγχώριας μετάδοσης – 4 μέχρι σήμερα- σήμαναν συναγερμό στις αρμόδιες αρχές.

Πριν από λίγη ώρα στα γραφεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ολοκληρώθηκε ευρεία σύσκεψη για τα νοσήματα που μεταδίδονται με τα κουνούπια, υπό την προεδρεία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου και του Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ.

Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων λοιμωξιολόγοι, εκπρόσωποι του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμήθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως και η αντιμετώπιση των σποραδικών, όπως χαρακτηρίστηκαν, κρουσμάτων ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης καθώς και τα πρόσφατα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Σε ανακοίνωση μετά το τέλος της σύσκεψης επισημάνθηκε ότι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε όλη την χώρα έχει ενημερωθεί σχετικά με τη διάγνωση της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας έχει παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της νόσου στην Ελλάδα.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί τόσο για τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, όσο για τα κρούσματα ελονοσίας εγχώριας μετάδοσης και υποστηρίζουν ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι σε ετοιμότητα. Ενώ για ακόμη μια φορά τόνισαν πόσο σημαντικά είναι τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια καθώς αποτελούν το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης αυτή την περίοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ