ΚΟΣΜΟΣ

Η Βόρεια Κορέα εκσυγχρονίζει τους πυραύλους της ώστε να φτάνουν έως τις ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα εκσυγχρονίζει τους πυραύλους της ώστε να φτάνουν έως τις ΗΠΑ
EPA/KCNA

Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει την ανάπτυξη του πυραυλικού της συστήματος με τις πληροφορίες του CNNi να αναφέρουν πως η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποιεί βελτιώσεις στους ήδη υπάρχοντες διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους KN-20 του οπλοστασίου της με στόχο σύντομα να μπορούν να φτάσουν μέχρι και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην ασιατική χώρα, το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν επιχειρεί να εμπλουτίσει και να ενδυναμώσει το πυραυλικό της σύστημα με γοργούς ρυθμούς.

Οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο οδηγούν τις ΗΠΑ σε μία επανεκτίμηση του χρονοδιαγράμματος που είχε δημιουργηθεί αναφορικά με το πότε θα κινδυνεύει πραγματικά η χώρα από τις προκλήσεις της Πιονγκγιάνγκ αλλά και συνεχείς διαβουλεύσεις για το ποια θα είναι η απάντηση, αν τελικώς ο Κιμ «χτυπήσει» αμερικάνικο έδαφος.

Οι αξιωματούχοι που μίλησαν στο CNNi, διατηρώντας την ανωνυμία τους, έκαναν λόγο για βελτιώσεις στα πυρηνικά καύσιμα που θα βοηθήσουν τον πύραυλο να φτάσει πιο μακριά, τους εκτοξευτήρες πυραύλων, αλλά και τα συστήματα καθοδήγησης και στόχευσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται τις επόμενες μέρες να πραγματοποιήσει το πρώτο επίσημο ταξίδι του στην Ασία και το οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας θα είναι ένα από τα θέματα που θα μονοπωλήσουν τις συναντήσεις του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως το 2018 το απομονωμένο καθεστώς θα μπορεί να τοποθετήσει μία μικροσκοπική κεφαλή σε διηπειρωτικό πύραυλο, γεγονός που έχει δημιουργήσει «πυρετό» διαβουλεύσεων στην αμερικανική πλευρά.

Έως τα τέλη του έτους το Πεντάγωνο αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τις εκθέσεις του σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού και πυραυλικού οπλοστασίου των ΗΠΑ, που θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια, ως απάντηση στην προκλητικότητα της Πιονγκγιάνγκ.

Η συνεχής ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος της ασιατικής χώρας και κυρίως το επίπεδο των δοκιμών της Βόρειας Κορέας είναι, σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους, ο λόγος για τον οποίο τόσο υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ κάνουν λόγο για «ανησυχητική απειλή» και ανάγκη εξεύρεσης διπλωματικής λύσης.

«Η Βόρεια Κορέα σήμερα αποτελεί μία μεγάλη απειλή», τόνισε ο στρατηγός Τζόσεφ Ντάνφορντ, ο οποίος πρόσφατα εμφανίστηκε ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ώστε να ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Πιονγκγιάνγκ.

Δεν θα μεταβεί στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας ο Τραμπ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, έχει επίσης σημάνει συναγερμό, αναφέροντας πρόσφατα: «Το περιττό πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας έχει καταστήσει τη χώρα μεγάλη απειλή για τους γείτονές της και τον κόσμο». Συμπλήρωσε δε πως «οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται μία πυρηνικοποιημένη Βόρεια Κορέα».

Όμως, οι αξιωματούχοι που μίλησαν στο CNNi τόνισαν πως οι ΗΠΑ είναι ήδη αντιμέτωπες με μία Βόρεια Κορέα που διαθέτει πυρηνικά όπλα, ο Κιμ το απέδειξε με την δοκιμή της βόμβας υδρογόνου που έκανε νωρίτερα φέτος. Το ερώτημα των αμερικάνικων υπηρεσιών πληροφοριών είναι σε τι επίπεδο είναι τα πυρηνικά όπλα της χώρας αλλά και αν είναι έτοιμη να εξαπολύσει επίθεση.

Παρά την σκληρή ρητορική του Λευκού Οίκου, κύκλοι του στρατού φαίνεται πως ανθίστανται στα σενάρια περί χτυπημάτων σε πεδία ανάπτυξης των πυρηνικών, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω ενίσχυσή τους, όμως οι ενστάσεις τους θα εξαφανιστούν αν υπάρξει πραγματικός κίνδυνος για την ασφάλεια της χώρας. Σε περίπτωση που οι ενδείξεις κάνουν λόγο για προετοιμασία εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου με πυρηνική κεφαλή οι ΗΠΑ είναι σίγουρο πως θα δράσουν δίχως δεύτερη σκέψη.

Προειδοποίηση Μάτις στη Βόρεια Κορέα: Οποιαδήποτε επίθεση θα κατατροπωθεί

Οι βελτιώσεις που κάνει η Βόρεια Κορέα στους πυραύλους της είναι σίγουρα δείγμα πως η απειλή είναι άμεση. Η χώρα φαίνεται πως είναι κοντά στον τελικό στόχο, που δεν είναι άλλος από την δημιουργία πυραύλων που μπορούν να εισέλθουν στην ατμόσφαιρα της Γης και να χτυπήσουν διηπειρωτικούς στόχους. Οι δύο τελευταίες δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ έδειξαν πως η τελική επιτυχία δεν είναι μακριά.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκτιμούν πως ο Κιμ έχει στη διάθεσή του και άλλου είδους πυραύλους, που δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί. Φυσικά, οποιαδήποτε δοκιμή τους θα θεωρηθεί πρόκληση και θα οδηγήσει σε νέες κινήσεις κατά του καθεστώτος.

Η πρόσφατη κατάρρευση σήραγγας στη χώρα, που σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους, θα καθυστερήσεις τις προσπάθειες της Πιονγκγιάνγκ. Οι ειδικοί των ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την υπόθεση και επιχειρούν μία εκτίμηση της ζημιάς που έχει υποστεί η χώρα. Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε μία τεραστίων διαστάσεων υπόγεια πυρηνική δοκιμή τον Σεπτέμβριο και έκτοτε έχουν εκδηλωθεί αρκετοί σεισμοί, με γεωλόγους να δηλώνουν σίγουροι πως θα υπάρξουν περαιτέρω καταρρεύσεις υπόγειων κατασκευών.

North Korea working on advanced version of missile that could reach US, source says, by Barbara Starr, CNN Pentagon Correspondent

ΔΗΜΟΦΙΛΗ