ΚΟΣΜΟΣ

Μιστούρα: Επείγουσα έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γούτα

Μιστούρα: Επείγουσα έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γούτα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ EPA/SANA HANDOUT

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα, επανέλαβε σήμερα την επείγουσα έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός ώστε να σταματήσουν τόσο ο «φρικτός» βομβαρδισμός της πολιορκημένης Ανατολικής Γούτα όσο και τα τυφλά πυρά όλμων εναντίον της Δαμασκού.

Την κατάπαυση του πυρός πρέπει να ακολουθήσει η άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση ανθρωπιστικής αρωγής στην Ανατολική Γούτα και η απομάκρυνση αρρώστων και τραυματιών, αναφέρει ο ντε Μιστούρα σε δήλωση που αναγνώσθηκε στη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στη Γενεύη από την εκπρόσωπο του ΟΗΕ, Αλεσάντρα Βελούτσι.

Οι τρεις εγγυητές της διαδικασίας της Αστάνα --Ρωσία, Ιράν και Τουρκία-- πρέπει να συνεδριάσουν επειγόντως για να αποκαταστήσουν τις ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία, πρόσθεσε, μιλώντας μερικές ώρες πριν από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για μια απόφαση που προβλέπει εκεχειρία 30 ημερών.

Στο μεταξύ, μερικές ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως τουλάχιστον εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα στη Συρία από τους βομβαρδισμούς του καθεστώτος εναντίον της Ανατολικής Γούτα.

«Εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα από τα πυρά πυροβολικού και τα αεροπορικά πλήγματα του συριακού καθεστώτος» και των Ρώσων συμμάχων του στην Ανατολική Γούτα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Πέντε άνθρωποι, από τους οποίους οι δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Ντούμα, της μεγάλης πόλης της Γούτα, διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Περιμένοντας τον θάνατο: Το δράμα των κατοίκων της Ανατολικής Γούτα

Από την Κυριακή, 426 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 98 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς που πραγματοποιούν το καθεστώς, αλλά και οι Ρώσοι σύμμαχοί του, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό του Παρατηρητηρίου.

«Ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί», προειδοποιεί ο Αμπντέλ Ραχμάν. «Υπάρχουν πολυάριθμοι τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση και θύματα που έχουν παγιδευτεί κάτω από συντρίμμια», διευκρίνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ