ΚΟΣΜΟΣ

Μαρτυρικός θάνατος για 28χρονη που «βαλσαμώθηκε» ζωντανή

Μαρτυρικός θάνατος για 28χρονη που «βαλσαμώθηκε» ζωντανή
Pixabay

Είναι ένας κοινός εφιάλτης για ασθενείς νοσοκομείου: να πέσουν θύμα ενός ιατρικού λάθους. Για μία Ρωσίδα όμως ο εφιάλτης έλαβε τρομακτικές διαστάσεις και της κόστισε τη ζωή της.

Η 28χρονη Εκατερίνα Φεντιάεβα διαγνώστηκε με κύστη στις ωοθήκες και μπήκε σε κλινική του Ουλιανόφσκ στις 15 Μαρτίου ώστε να προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση.

Μετά την επέμβαση της, μία νοσοκόμα της χορήγησε κατά λάθος ένα διάλυμα που περιείχε φορμαλίνη, ένα συστατικό που περιέχει φορμαλδεΰδη, ένα άχρωμο χημικό που συνήθως χρησιμοποιείται για βαλσαμώσεις νεκρών.

Σε θερμοκρασία δωματίου, η φορμαλδεΰδη είναι αέριο, αλλά τα εμπορικά υδατικά διαλύματα της ονομάζονται φορμαλίνη, εξήγησε ο Νικόλας Π. Λαιμός, επικεφαλής του τμήματος τοξικολογίας της Αμερικάνικης Ακαδημίας Εγκληματολογίας. Η φορμαλδεΰδη είναι «δυνητικά μία πολύ τοξική ουσία», είπε.

Σχεδόν αμέσως η θερμοκρασία της Φεντιάεβα ανέβηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα και άρχισε να νιώθει φριχτούς πόνους. Η ιατρική ομάδα κατάλαβε αμέσως το τραγικό λάθος.

Για να τη σώσουν από το να… μουμιοποιηθεί ζωντανή, επιχείρησαν να της κάνουν πλύση στομάχου, όπως αναφέρει το CNNi επικαλούμενο πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS.

Ζούσε με μια χειρουργική λαβίδα στο στομάχι του για 18 χρόνια

Όταν ξύπνησε από την αναισθησία η Φεντιάεβα ψιθύρισε στην πεθερά της: «πεθαίνω», όμως εκείνη πίστευε πως επρόκειτο απλά για υπερβολές.

Την επόμενη μέρα η 28χρονη μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο και πολύ σύντομα έπεσε σε κώμα. Εκεί, αποφασίστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Μόσχας, όπου μπορούσε να της παρασχθεί η απαραίτητη βοήθεια.

Σταδιακά τα όργανά της άρχισαν να μην λειτουργούν και οι γιατροί την έβαλαν στην μηχανική υποστήριξη για να μπορέσει να επιβιώσει.

Ο υπουργός Υγείας, Ρασίντ Αμπντούλοβ, σε δήλωσή του ανέφερε πως οι γιατροί στο νοσοκομείο της Μόσχας έκαναν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για τη σώσουν. Παρότι ανέκτησε τις αισθήσεις της η κατάστασή της παρέμεινε κρίσιμη. «Δυστυχώς, δεν ήταν δυνατό να σωθεί», είπε ο υπουργός.

Την Πέμπτη, μετά από τρεις μαρτυρικές εβδομάδες, η Φεντιάεβα πέθανε.

Ο Δρ. Λαιμός, ο οποίος διδάσκει σε Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, τόνισε πως υπήρχαν και άλλα παρόμοια περιστατικά, με αυτό της 28χρονης. Η κατάποση φορμαλδεΰδης προκαλεί «σοβαρή βλάβη στο στομάχι και στο λεπτό έντερο και στη συνέχεια κατάρρευση του κυκλοφορικού συστήματος και βλάβη στα νεφρά, πριν τελικώς επέλθει ο θάνατος».

Σε άλλη περίπτωση, «μία γυναίκα κατάπιε 10% φορμαλδεΰδης που της προκάλεσε ισχυρούς κοιλιακούς πόνους, ενώ στη συνέχεια ο οργανισμός πέρασε σε κατάσταση σοκ». Ευτυχώς, οι γιατροί κατάφεραν να τη σώσουν.

«Βέβαια, η φορμαλίνη μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό εργαλείο για την ιατρική και την παθολογία», ξεκαθάρισε ωστόσο ο Λαιμός.

Ερωτώμενος γιατί υπάρχει φορμαλδεΰδη σε μία χειρουργική αίθουσα ο γιατρός τόνισε πως «μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελέγξει αιμορραγίες», μεταξύ άλλων.

Χειρουργός αφαίρεσε νεφρό από λάθος ασθενή

Όμως, ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασθενείς εμφάνισαν επιπτώσεις όπως η πεσμένη αρτηριακή πίεση, οι ταχυκαρδίες και η νεφρική ανεπάρκεια.

Η τοπική κυβέρνηση του Ουλιανόφσκ θα καλύψει τα έξοδα για την κηδεία της 28χρονης και θα παρέχει όλη την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη στην οικογένειά της. «Οι εργαζόμενοι που έκαναν αυτό το λάθος έχουν απολυθεί», σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής.

Ο υπουργός Υγείας της Ρωσίας επεσήμανε πως διεξάγεται έρευνα για τον θάνατό της, ενώ την ημέρα του θανάτου της, σε tweet του, έκανε λόγο για μία «τρομερή τραγωδία».

Ακόμη, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της θανούσας και ζήτησε από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να επιδεικνύει ιδιαίτερη προσοχή στα καθήκοντά του. «Δεν πρέπει να ξανασυμβεί τίποτα παρόμοιο».

Woman dies after being given formaldehyde instead of saline, by Susan Scutti, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ