ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Μαζικές διαδηλώσεις με 1.600 συλλήψεις πριν την ορκωμοσία Πούτιν

Ρωσία: Μαζικές διαδηλώσεις με 1.600 συλλήψεις πριν την ορκωμοσία Πούτιν
EPA/SERGEI ILNITSKY/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στους δρόμους της Ρωσίας, με την αστυνομία να συλλαμβάνει περισσότερα από 1,600 άτομα, μεταξύ αυτών και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος είχε διοργανώσει τις κινητοποιήσεις.

Η αστυνομία κουβάλησε, κυριολεκτικά, τον Ναβάλνι από την κεντρική πλατεία της Μόσχας, όπου διαδήλωναν χιλιάδες άτομα, που σύμφωνα με τις Αρχές δεν είχαν λάβει την απαραίτητη άδεια.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση των γκλοπ τους για να απωθήσουν τους διαμαρτυρομένους, οι οποίοι φώναζαν «Ο Πούτιν είναι κλέφτης». «Η Ρωσία θα ελευθερωθεί».

Διαδηλώσεις έγιναν σε όλη τη χώρα, από την Άγια Πετρούπολη έως το Καλίνινγκραντ. Η μαζική κινητοποίηση έδειξε πως η δύναμη του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος έχει συλληφθεί πολλάκις και δεν του επετράπη να λάβει μέρος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο Πούτιν σημείωσε μία εύκολη νίκη, είναι υπολογίσιμη.

19468591

EPA/DMITRY SEREBRYAKOV/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βλαντιμίρ Πούτιν: Ένας ισόβιος ηγέτης;

Οι διαμαρτυρόμενοι καταφέρθηκαν κατά του Ρώσου προέδρου, κατηγορώντας τον πως δεν είναι άξιος της θέσης του. «Πρέπει να φύγει μία και καλή», είπε ο διαδηλωτής Ντιμίτρι Νικιτένκο.

Σύμφωνα με την οργάνωση OVD-Info, συνολικά συνελήφθησαν 1607 άτομα σε 20 Ρωσικές πόλεις. Μόνο στη Μόσχα οι συλλήψεις ήταν 704, ενώ στην Αγία Πετρούπολη στα χέρια της αστυνομίας έπεσαν 229 άτομα.

Η αστυνομία της Μόσχας, ωστόσο, σημειώνει πως συνέλαβε 300 άτομα στην πρωτεύουσα.

Πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν πως ο Ναβάλνι είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της ανυπακοής στην αστυνομία, που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 15 ημερών. Παραμένει άγνωστο πότε θα βρεθεί ενώπιον των δικαστικών Αρχών.

Στην Αγία Πετρούπολη, η αστυνομία απέκλεισε δρόμο απ’ όπου περνούσαν περί τα 1.000 άτομα και σε βίντεο φαίνεται η προσπάθειά της να τους καταστείλει.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να ορκιστεί για τη νέα του θητεία στον προεδρικό θώκο την ερχόμενη Δευτέρα. Ο Ναβάλνι, προεκλογικά ήλπιζε να βάλει ένα τέλος στην πολυετή διακυβέρνηση Πούτιν, όμως τελικώς δεν κατάφερε να κατέβει υποψήφιος λόγω της καταδικαστικής απόφασης που είχε ληφθεί εναντίον του, απόφαση που οι υποστηρικτές του χαρακτηρίζουν πρόσχημα ώστε να βγει από την κούρσα της διεκδίκησης της προεδρίας.

Ο Ναβάλνι τον τελευταίο χρόνο κάνει συνεχείς εκκλήσεις για διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με την συμμετοχή να αποδεικνύεται μεγάλος «πονοκέφαλος» για το Κρεμλίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ