ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη για τις αιματηρές συγκρούσεις στη Γάζα

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη για τις αιματηρές συγκρούσεις στη Γάζα
REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αύριο, Τρίτη για τις αιματηρές συγκρούσεις στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, αποφάσισε ο ΟΗΕ.

«Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στις 10:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένη Έθνη, στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

Την ίδια ώρα, ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών από τις σφοδρές συγκρούσεις που μαίνονται εδώ και ώρες σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας. Τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, ενώ σε τουλάχιστον 2.700 ανέρχονται οι τραυματίες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν αξιωματούχοι του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.

Τουλάχιστον έξι από τους νεκρούς είναι παιδιά κάτω των 18 ετών, εκ των οποίων ένα κορίτσι. Οι 1.360 τραυματισμοί προήλθαν από πυρά. Πρόκειται για την πλέον αιματηρή μέρα για τους Παλαιστίνιους έπειτα από τον πόλεμο στην Γάζα το 2014.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την ισραηλινή «σφαγή» στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ όπως δήλωσε «οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον ένας μεσολαβητής στην Μέση Ανατολή». Παράλληλα, χαρακτήρισε την αμερικανική πρεσβεία ένα «προκεχωρημένο φυλάκιο εποικισμού», ενώ ανακοίνωσε τριήμερο πένθος στα παλαιστινιακά εδάφη και την κήρυξη γενικής απεργίας αύριο Τρίτη, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θρηνούν για τη «Νάκμπα» (Καταστροφή), όταν εκατοντάδες χιλιάδες απ' αυτούς εκδιώχθηκαν το 1948 από τα σπίτια τους.

Νετανιάχου: Αυτοάμυνα εναντίον της Χαμάς

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τη Γάζα, αποτελούν αυτοάμυνα εναντίον της οργάνωσης Χαμάς που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Κάθε χώρα έχει την υποχρέωση να υπερασπίζεται τα σύνορά της» έγραψε ο Νετανιάχου στο Twitter.

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς διακηρύσσει ότι προτίθεται να καταστρέψει το Ισραήλ και στέλνει χιλιάδες να παραβιάσουν τον συνοριακό φράκτη προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με αποφασιστικότητα για να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας και τους πολίτες», συνέχισε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Αμερικανό πρόεδρο: «Ευχαριστώ, πρόεδρε Τραμπ, που είχες το θάρρος να τηρήσεις την υπόσχεσή σου».

Επίσημα στην Ιερουσαλήμ η αμερικανική πρεσβεία

Χαμόγελα, χειραψίες, αβρότητες και διθύραμβοι για τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ιερουσαλήμ την ώρα που η υψηλή αμερικανική αντιπροσωπεία εγκαινίαζε την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Δίπλα στην Ιβάνκα Τραμπ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στιβ Μνούτσιν τράβηξε το μπλε κάλυμμα, αποκαλύπτοντας το έμβλημα της αμερικανικής πρεσβείας, επισημοποιώντας έτσι τη μεταφορά της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση των εγκαινίων, έκανε λόγο για «αποκατάσταση τού προφανούς»: «Για χρόνια αποτυγχάναμε να αναγνωρίσουμε το προφανές, την απλή πραγματικότητα πως η πρωτεύουσα τού Ισραήλ είναι η Ιερουσαλήμ».

Διεθνείς αντιδράσεις

Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την βία που επέδειξε η ισραηλινή πλευρά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές να επιδείξουν "τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση", με την εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι να επαναλαμβάνει ότι η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας λύσης των δύο κρατών "με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του καθενός από αυτά".

"Το Ισραήλ πρέπει να σεβαστεί το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις και την αρχή της αναλογικότητας στη χρήση βίας", επέμεινε και ζήτησε να μην υπάρξει νέα κλιμάκωση στην περιοχή

"Η Χαμάς και εκείνοι που καθοδηγούν τις διαδηλώσεις στη Γάζα πρέπει να φροντίσουν να παραμείνουν σε ειρηνικά πλαίσια και να μην τις εκμεταλλεύονται για άλλους σκοπού", συνέχισε.

Γιατί η Ιερουσαλήμ δεν αναγνωρίζεται ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Νωρίτερα, τα Ηνωμένα Έθνη είχαν καλέσει το Ισραήλ να βάλει τέλος στην εκτεταμένη βία κατά των Παλαιστίνιων διαδηλωτών, ζητώντας «αντικειμενική και ανεξάρτητη» έρευνα για τις συνθήκες θανάτου των δεκάδων νεκρών.

Η χρήση αληθινών σφαιρών από τους Ισραηλινούς στρατιώτες που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων στη Γάζα σήμερα πρέπει να σταματήσει αμέσως και η διεθνής κοινότητα πρέπει να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπεύθυνους, επισήμανε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

Με τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών να αυξάνεται καθώς περνούν οι ώρες, ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν πως οι δομές του συστήματος υγείας της Γάζας είναι ανεπαρκείς για να ανταποκριθούν στις τόσες απώλειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ