ΚΟΣΜΟΣ

«Αρκετά μόνος και κλεισμένος στον εαυτό του» ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι στο Παρίσι

«Αρκετά μόνος και κλεισμένος στον εαυτό του» ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι στο Παρίσι
REUTERS/Reuters TV

Ο Χαμζάτ Αζιμόφ, ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι, το βράδυ του Σαββάτου στο Παρίσι, ήταν «κάποιος αρκετά μόνος», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, καθώς οι ερευνητές ερευνούν την πιθανότητα ενδεχόμενων συνεργών.

«Είχε ένα σχετικά απλό προφίλ», δήλωσε ο υπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. «Ήταν κάποιος αρκετά μόνος, μετρήσαμε εννέα φίλους γύρω του. Είναι κάποιος που δεν είχε σχέσεις με νεαρές γυναίκες, που ζούσε μια ζωή σχετικά αποστερημένη, κλεισμένος στον εαυτό του».

«Προσπαθούμε να συναρμολογήσουμε τα στοιχεία με αφετηρία τις πληροφορίες που είχαμε στο παρελθόν και τις οποίες είχαμε κρατήσει, πληροφορίες από τον φίλο του. Για παράδειγμα, όσον αφορά την προηγούμενη γενιά, είδαμε ότι ο πατέρας είχε τραυματιστεί στο Γκρόζνι στις μάχες ανάμεσα στους Ρώσους και τους Τσετσένους», είπε.

Οι γονείς του τσετσενικής καταγωγής νεαρού άνδρα, που είχαν τεθεί υπό κράτηση την Κυριακή, αφέθηκαν ελεύθεροι βράδυ της Τρίτης.

Ένας από τους φίλους του, ο Αμπντούλ Χακίμ Α., εξακολουθεί να τελεί υπό κράτηση. Παρακολουθείται μετά τον θρησκευτικό γάμο του με μια κάτοικο της περιοχής του Παρισιού που είχε ριζοσπαστικοποιηθεί και η οποία προσπάθησε να μεταβεί στη Συρία. Η προφυλάκισή του μπορεί να παραταθεί μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι του, βρέθηκαν επτά τηλέφωνα, αλλά το κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε πιο συχνά παραμένει άφαντο.

«Αυτό το τηλέφωνο προφανώς το πέταξε. Δήλωσε στους ερευνητές πως είχε πάει στο γήπεδο και εκεί το έχασε. Στην πραγματικότητα, το πέταξε, χωρίς αμφιβολία, το πρωί. Αλλά σήμερα, δεν έχουμε ανάγκη ένα τηλέφωνο για να τον κάνουμε να μιλήσει», εκτίμησε ο Κολόμπ.

Απαντώντας στην πολεμική σχετικά με την παρακολούθηση του Χαμζάτ Αζιμόφ, ο οποίος είχε συμπεριληφθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών στον κατάλογο των ριζοσπαστικοποιημένων ισλαμιστών από το καλοκαίρι του 2016, ο υπουργός αναφέρθηκε στη δυσκολία πρόβλεψης επιθέσεων από πρόσωπα που έχουν εξελιχθεί εκτός υφισταμένων δικτύων.

«Σήμερα δεν είναι πλέον εκείνοι που βρίσκονται ψηλά στη λίστα που περνούν στη δράση, θέλω να πω εκείνες και εκείνοι που παρακολουθούνται πιο στενά. Συχνά είναι στις κάτω βαθμίδες, ένας ορισμένος αριθμός ανθρώπων που, επειδή άκουσαν την προπαγάνδα του Νταές (σσ. αραβικό ακρωνύμιο του ISIS), αναλαμβάνουν δράση με ελάχιστα μέσα. Αυτός, για παράδειγμα, ανέλαβε δράση με το μαχαίρι της κουζίνας της μητέρας του», εξήγησε ο υπουργός.

Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος διεκδίκησε την ευθύνη για την επίθεση και έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα ένα βίντεο στον οποίο ένας νεαρός άνδρας, που παρουσιάζεται ως ο δράστης της επίθεσης, δηλώνει πίστη στην ισλαμιστική οργάνωση.

Στο μεταξύ, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό απέτισε φόρο τιμής σε έναν νεαρό άνδρα «που αγαπούσε» το Παρίσι, τον Ρονάν Γκοσνέ, ο οποίος σκοτώθηκε από την επίθεση με μαχαίρι στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας το βράδυ του Σαββάτου.

«Το Παρίσι χτυπήθηκε γι΄ άλλη μια φορά», δήλωσε η δήμαρχος, που ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, στη διάρκεια μιας τελετής στη συνοικία Οπερά Γκαρνιέ.

«Ένας νέος άνθρωπος είναι νεκρός, ένας Παριζιάνος, ο Ρονάν Γκοσνέ, που αγαπούσε αυτή την πόλη, που εργαζόταν εδώ», δήλωσε η Ινταλγκό, η οποία συνοδευόταν από τον δήμαρχο του δεύτερου διαμερίσματος Ζακ Μπουτό (Οικολόγοι), τη δήμαρχο του πέμπτου διαμερίσματος Φλοράνς Μπερτού (Οι Ρεπουμπλικάνοι), την πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου της Ιλ-ντε Φρανς Βαλερί Πεκρές (Οι Ρεπουμπλικάνοι) και τον βουλευτή του προεδρικού κόμματος LREM Σιλβέν Μαγιάρ.

Οι αιρετοί μετέβησαν στη συνέχεια στον τόπο της επίθεσης, κατά την οποία τραυματίστηκαν επίσης τέσσερις άνθρωποι και ο δράστης της οποίας σκοτώθηκε από την αστυνομία, για να καταθέσουν ένα στεφάνι και να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή.

«Αποτείνουμε φόρο τιμής στον Ρονάν Γκοσνέ, έναν νεαρό Παριζιάνο βιβλιοπώλη που υπέκυψε στα χτυπήματα ενός βάρβαρου ισλαμιστή. Η τρομοκρατική απειλή πρέπει να μας οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Τα πρόσωπα που κατατάσσονται στην κατηγορία S ως ύποπτα ριζοσπαστικοποίησης πρέπει να διώκονται για συνεργασία με τον εχθρό», έγραψε η Βαλερί Πεκρές στο Twitter.

Η Αν Ινταλγκό είπε επίσης πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε «σε μια τουριστική συνοικία, μια συνοικία της πρωτεύουσας γεμάτη ζωή». «Χωρίς αμφιβολία αυτή ήταν επίσης στόχος, ο τρόπος ζωής μας, ο τρόπος μας να αγαπάμε τη ζωή», είπε.

«Αυτή η πόλη είναι όρθια, είναι ενωμένη», διαβεβαίωσε. «Κάθε φορά που κάποιος προσπάθησε να μας διαιρέσει ή να προκαλέσει συγκρούσεις ανάμεσα στους Παριζιάνους μέσω αυτών των επιθέσεων, οι τρομοκράτες δεν είχαν όφελος, δεν θα κερδίσουν αυτή τη μάχη», επέμεινε η Ινταλγκό, η οποία εκθείασε την «ηρωική» στάση των αστυνομικών, αλλά και των καταστηματαρχών και των κατοίκων που είχαν «ακριβώς τα σωστά αντανακλαστικά για να προστατεύσουν το προσωπικό τους και τους πελάτες που βρίσκονταν σε διάφορα εστιατόρια».

«Ο καθένας βρήκε σε μια μεγάλη ηρεμία κάτι εξαιρετικά δυνατό, βρήκε μέσα του τον τρόπο να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Αυτό μου έκανε πραγματικά μεγάλη εντύπωση», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ