ΚΟΣΜΟΣ

Μάντσεστερ: Τιμούν τη μνήμη των θυμάτων έναν χρόνο μετά την επίθεση

Μάντσεστερ: Τιμούν τη μνήμη των θυμάτων έναν χρόνο μετά την επίθεση
REUTERS/ DARREN STAPLES

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τρομοκρατική επίθεση στο στάδιο του Μάντσεστερ, στην Αγγλία, όπου βομβιστής πυροδότησε εκρηκτικά μετά από συναυλία της τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε. Δέκα χιλιάδες άτομα αναμένεται να παρευρεθούν σε εκδήλωση που θα λάβει χώρα απόψε στην πλατεία Άλμπερτ του Μάντσεστερ, στη διάρκεια της οποίας οι παρευρισκόμενοι θα τραγουδήσουν στη μνήμη των θυμάτων.

Στις 2μ.μ. ώρα Αγγλίας, ο δούκας του Κέιμπριτζ, πρίγκιπας Ουίλιαμ και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα υποβάλλουν τα σέβη τους στα θύματα της επίθεσης κατά την διάρκεια εκκλησιαστικής λειτουργείας στη μνήμη τους στον Καθεδρικό του Μάντσεστερ. Στην λειτουργία θα παρευρεθούν συγγενείς των θυμάτων, τραυματίες της επίθεσης, οι πρώτοι που βρέθηκαν στο σημείο και πολιτικές φυσιογνωμίες.

Η εκδήλωση αναμένεται να ξεκινήσει στις 7μ.μ. με μηνύματα μέσω βίντεο ενώ στις 7:30μ.μ. αναμένεται να τραγουδήσουν χορωδίες. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τραγούδια που θα κληθούν να τραγουδήσουν όλοι μαζί οι παρευρισκόμενοι μεταξύ 8:30μ.μ. και 9:30μ.μ.

Στην εκδήλωση θα τραγουδήσουν ακόμα πλήθος χορωδιών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που δημιουργήθηκαν ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Μεταξύ άλλων μετέχει η Χορωδία των Επιζώντων του Μάντσεστερ, που αποτελείται από άτομα που βρίσκονταν την Αρένα την νύχτα της επίθεσης.

Τα τραγούδια για το τελευταίο αυτό μέρος της εκδήλωσης επιλέχτηκαν από προτάσεις πολιτών αφού το συμβούλιο της πόλης τους κάλεσε να προτείνουν τραγούδια που τους «βοήθησαν να σκεφτούν, τους ενέπνευσαν ή τους έκαναν να νιώσουν υπερήφανοι.» Η τελική επιλογή περιλαμβάνει το “One Last Time” της Αριάνα Γκράντε, το “One Day Like This” των Elbow, το “Don’t Look Back in Anger” των Oasis και το “Never Forget” των Take That.

Ο δήμαρχος του Μάντσεστερ, Άντι Μπέρνχαμ δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ότι η πόλη δεν έχει ανακάμψει ακόμα πλήρως από την επίθεση.

«Το Μάντσεστερ έχει αλλάξει,» είπε ο Μπέρνχαμ, «είμαστε πιο δυνατοί και πιο ενωμένοι και υπάρχει μία εμφανής αίσθηση κοινότητας. Αλλά πέρα από όλα αυτά κρύβονται σημάδια που είναι πολύ αληθινά και βαθιά. Είμαστε μία πόλη σε ανάρρωση.»

Η Αριάνα Γκράντε τίμησε επίσης την επέτειο σε tweet της, όπου ανέφερε ότι σκέφτεται τα θύματα καθημερινά και έστειλε «φως και ζεστασιά».

Στις 10:31μ.μ. αναμένεται να ηχήσουν οι καμπάνες της πόλης, σημειώνοντας την ώρα που ο δράστης της επίθεσης Σαλμάν Αμπέντι πυροδότησε την βόμβα που στοίχισε την ζωή του και 22 παρευρισκόμενων.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Ράδιο Μάντσεστερ του BBC και το Key 103, θα προβληθεί σε μεγάλη οθόνη στο MediaCityUK και θα αναμεταδοθεί ζωντανά από τα μεγάφωνα του αεροδρομίου του Μάντσεστερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ